ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ισραήλ: Έρευνα από τη Χάγη για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα ζητούν οι Παλαιστίνιοι

Η εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γαλλία κατηγόρησε το Ισραήλ ότι στοχεύει σκόπιμα αμάχους

Ισραήλ: Έρευνα από τη Χάγη για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα ζητούν οι Παλαιστίνιοι

Οι Παλαιαστίνοι πηγαίνουν την επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας, που στοίχησε τη ζωή σε τουλάχιστον 471 άμαχους, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Αρκετές εκατοντάδες φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) στη Χάγη την Τετάρτη για να παροτρύνουν τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση ενάντια σε αυτό που αποκαλούν γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων.

Μάλιστα η Χάλα Άμπου Χασίρα, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γαλλία, δήλωσε ότι «το παλαιστινιακό κράτος κατέθεσε την Τετάρτη έναν φάκελο στο ICC, ζητώντας να διερευνηθεί αυτό το έγκλημα. Χρειάζεται μια διεθνής έρευνα», για την πυραυλική επίθεση του νοσοκομείου στη Λωρίδα της Γάζας.

Η εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γαλλία σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατηγόρησε το Ισραήλ ότι στοχεύει σκόπιμα αμάχους.

«Είναι μια συστημική και συστηματική πολιτική του Ισραήλ σήμερα σε αυτή την επιθετικότητα. Το Ισραήλ στοχοποιεί αμάχους όπου κι αν βρίσκονται», είπε και σημείωσε ότι ότι περισσότεροι από 3.478 Παλαιστίνιοι έχουν δολοφονηθεί από την αρχή της επίθεσης κατά της Λωρίδας της Γάζας και 62 στη Δυτική Όχθη.

«Η γενοκτονία πρέπει να σταματήσει τώρα! Πόσα παιδιά και γυναίκες από την Παλαιστίνη πρέπει να πεθάνουν για να «ξυπνήσει» η ανθρωπότητα! Η διεθνής προστασία πρέπει να είναι εγγυημένη στους Παλαιστίνιους και η ατιμωρησία του Ισραήλ πρέπει να αρθεί», αναφέρει σε ανάρτησή της η Χάλα Άμπου Χασίρα.

Πάντως, ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επισκέφθηκε χθες το Τελ Αβίβ και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε ότι τα στοιχεία «δείχνουν» ότι ο βομβαρδισμός οφείλεται σε «μια άλλη τρομοκρατική οργάνωση», με το Ισραήλ να κατονομάζει την Ισλαμική Τζιχάντ.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τη Χαμάς ότι «οι φρικαλεότητές της ξεπερνάνε και αυτές του ISIS» ενώ τόνισε ότι υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών, Ισραήλ και Παλαιστίνης, για να επιτευχθεί η ασφάλεια, η αξιοπρέπεια και η ειρήνη.

Ο βομβαρδισμός του αραβικού νοσοκομείου al-Ahli στη Γάζα ώθησε χώρες και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο να χαρακτηρίσουν τις πρόσφατες επιθέσεις του Ισραήλ ως «έγκλημα πολέμου», «σφαγή» και «παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Ποιος νόμος ορίζει τι θεωρείται έγκλημα πολέμου;

Οι κανόνες της ένοπλης σύγκρουσης διέπονται από ένα σύνολο διεθνώς αναγνωρισμένων νόμων και ψηφισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος απαγορεύει τους επιθετικούς πολέμους, αλλά επιτρέπει στις χώρες το δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, κανένα έγγραφο στο διεθνές δίκαιο δεν κωδικοποιεί όλα τα εγκλήματα πολέμου. Λίστες με αυτά που μπορεί να θεωρηθούν έγκλημα πολέμου βρίσκονται σε διάφορους κλάδους του διεθνούς δικαίου: ανθρωπιστικό, ποινικό και εθιμικό δίκαιο.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ένα έγκλημα πολέμου συμβαίνει κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων και αποτελεί παραβίαση των Συμβάσεων της Γενεύης και παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου – του συνόλου κανόνων, γνωστός και ως «νόμος του πολέμου», που επιδιώκει να περιορίσει τις επιπτώσεις ένοπλη σύγκρουση.

Αυτός ο κλάδος του δικαίου προστατεύει τα θύματα του πολέμου και δεν αναγνωρίζει τις αρχές της αμοιβαιότητας – πράγμα που σημαίνει ότι τα μέρη σε σύγκρουση δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις παραβιάσεις ενός εχθρού ως δικαιολογία για να μην εφαρμόσουν ανθρωπιστικούς κανόνες.

Ένα άλλο βασικό έγγραφο στο δίκαιο του πολέμου είναι το ιδρυτικό Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο ορίζει ως εγκλήματα πολέμου πράξεις που περιλαμβάνουν σκόπιμες επιθέσεις κατά αμάχων, αστικών οικισμών ή εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, καταστροφή περιουσίας όπου δεν είναι στρατιωτικά απαραίτητο, σεξουαλική βία και παράνομη απέλαση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Άλλες συμφωνίες απαγορεύουν ορισμένους τύπους όπλων, όπως χημικά ή βιολογικά πυρομαχικά. Οι περισσότερες αλλά όχι όλες οι χώρες έχουν εγγραφεί σε αυτές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.