Κολομβία: Εννιά μαχητές του ELN σκοτώθηκαν σε επιχείρηση των ενόπλων δυνάμεων

Η εν λόγω επίθεση κατάφερε το πιο βαρύ πλήγμα στην οργάνωση από την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων

Κολομβία: Εννιά μαχητές του ELN σκοτώθηκαν σε επιχείρηση των ενόπλων δυνάμεων

Εννιά φερόμενοι ως μαχητές του ELN σκοτώθηκαν από μέλη των ένοπλων δυνάμεων της Κολομβίας κατά τη διάρκεια «επιθετικής επιχείρησης».

Η εν λόγω επίθεση κατάφερε το πιο βαρύ πλήγμα στην οργάνωση από την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του προέδρου Γουστάβο Πέτρο, ανακοινώθηκε χθες επισήμως στην Μπογοτά.

Η επιχείρηση, η οποία διεξήχθη από ειδικές δυνάμεις του ναυτικού, έγινε την Παρασκευή, σε αγροτική περιοχή του δήμου Μπουαναβεντούρα (νοτιοδυτικά), όπου «κατά τη διάρκεια μαχών, εννέα φερόμενοι ως μαχητές του ELN σκοτώθηκαν», δήλωσε στον Τύπο ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Κολομβίας, ο στρατηγός Ελντέρ Χιράλδο.

Ένας στρατιωτικός, που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των μαχών, υπέκυψε, πρόσθεσε ο ανώτατος αξιωματικός.

Ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN, γκεβαριστές), επισήμως η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στο κράτος της Λατινικής Αμερικής, διεξάγει ειρηνευτικές συνομιλίες από τα τέλη του 2022 με την κυβέρνηση του προέδρου Πέτρο.

«Σκόνταψαν» οι διαπραγματεύσεις ELN με κυβέρνηση

Όμως οι διαπραγματεύσεις, που ξεκίνησαν στη γειτονική Βενεζουέλα, σκόνταψαν στις αρχές Ιανουαρίου, αφού ο κ. Πέτρο ανακοίνωσε -πρόωρα- το βράδυ της Πρωτοχρονιάς τη σύναψη αμοιβαίας κατάπαυσης του πυρός, την οποία διέψευσε κατόπιν ο ELN, κρίνοντας πως οι συνομιλίες εισήλθαν σε «κρίση».

Έκτοτε, οι δυνάμεις του κολομβιανού στρατού σκότωσαν συνολικά 10 αντάρτες του ELN (συμπεριλαμβανομένων των εννέα στην επιχείρηση της Παρασκευής) και αιχμαλώτισαν άλλους 21, σύμφωνα με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου. «Οι επιχειρήσεις αυτές θα συνεχιστούν», σχολίασε.

Αντιπροσωπείες της κυβέρνησης και των ανταρτών αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου στα μέσα Φεβρουαρίου στο Μεξικό, για νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, στην ημερήσια διάταξη του οποίου θα βρίσκεται η διμερής εκεχειρία.

Οι φιλοδοξίες του Πέτρο για «πλήρη ειρήνη»

Ο κ. Πέτρο, ο πρώτος πρόεδρος της Κολομβίας που ανήκει στην αριστερά κι ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Αύγουστο, φιλοδοξεί να επιτευχθεί «πλήρης ειρήνη» έπειτα από έξι δεκαετίες πολέμου, μέσω διαπραγματεύσεων με τις ένοπλες οργανώσεις που δρουν στη χώρα και γενικά εμπλέκονται στη διακίνηση ναρκωτικών. Το σχέδιο για την επίτευξη αυτής της «πλήρους ειρήνης» αφορά και τις συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά, με προϋπόθεση πως θα δεχθούν να παραδοθούν στις αρχές και να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, με αντάλλαγμα πιο ευνοϊκή μεταχείριση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι κυριότερες ομάδες διαφωνούντων των FARC (Δεύτερη Μαρκετάλια, Κεντρικό Γενικό Επιτελείο) που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016, όπως και δύο οργανώσεις δεξιών παραστρατιωτικών που μετενσαρκώθηκαν σε συμμορίες διακινητών ναρκωτικών (Clan del Golfo, Autodefensas de la Sierra Nevada) τηρούν μέχρι σήμερα τη διμερή εκεχειρία με τις δυνάμεις ασφαλείας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.