ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Μαλί: Παρέλαβε στρατιωτικό εξοπλισμό από την Κίνα

Πολύ σπάνιες οι παραδόσεις όπλων από την Κίνα στο Μαλί

Μαλί: Παρέλαβε στρατιωτικό εξοπλισμό από την Κίνα

Η στρατιωτική χούντα στο Μαλί παρέλαβε -μάλλον σπάνιο- πακέτο στρατιωτικών εξοπλισμών από την Κίνα, που αγοράστηκε «αποκλειστικά» με κονδύλια «του αμυντικού προϋπολογισμού».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Άμυνας Σαντιό Καμαρά κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο στρατόπεδο του Κατί, κοντά στην πρωτεύουσα Μπαμακό.

Το Μαλί βρίσκεται αντιμέτωπο από το 2012 με την εξαπλούμενη δράση τζιχαντιστικών οργανώσεων και παραμένει βυθισμένο σε πολυδιάστατη κρίση, ασφαλείας, πολιτική, οικονομική και ανθρωπιστική. Οι συνταγματάρχες που κατέλαβαν την εξουσία με το πραξικόπημα του 2020 τερμάτισαν τη συμμαχία με τη Γαλλία και τους εταίρους της το 2022, στρεφόμενοι στη Μόσχα.

Παραδόσεις ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού έγιναν τον Μάρτιο και τον Αύγουστο του 2022 και τον Ιανουάριο του 2023. Τον Μάρτιο, ο στρατός του Μαλί παρέλαβε αεροσκάφη από τη Ρωσία και UAVs από την Τουρκία.

Πολύ σπάνιες οι παραδόσεις όπλων από την Κίνα στο Μαλί

Οι παραδόσεις όπλων από την Κίνα είναι πολύ πιο σπάνιες. «Σας παρακαλώ να μεταφέρετε στις ανώτατες αρχές της χώρας σας τις ειλικρινείς ευχαριστίες του λαού του Μαλί», είπε ο κ. Καμαρά απευθυνόμενος στον επιτετραμμένο της κινεζικής πρεσβείας, υπό το βλέμμα του επικεφαλής της χούντας, του συνταγματάρχη Ασιμί Γκοϊτά.

«Η ποιότητα των υλικών σας και η ικανότητα των εκπαιδευτών που θέσατε στη διάθεσή μας για να μας εξοικειώσουν (με τον εξοπλισμό) επιταχύνουν την αύξηση της δύναμης και της αυτονομίας των ένοπλων δυνάμεων του Μαλί», πρόσθεσε.

Παρελήφθησαν τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, φορτηγά (υδροφόρα, δεξαμενοφόρα για τη μεταφορά καυσίμων, άλλα φορτηγά…), ασθενοφόρα, οπλισμός –ατομικός και μονάδων– και άλλα στρατιωτικά είδη, διευκρίνισε ο Σαντιό Καμαρά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η στρατιωτική χούντα διαβεβαιώνει πως έχει ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων έναντι των τζιχαντιστών. Ειδικοί πάντως διατηρούν τις αμφιβολίες τους για τις ανακοινώσεις του καθεστώτος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.