ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κύπρος, Ίμια, Oruc Reis, Κάσος. Εθνική συνήθεια έγινε η υποχώρηση...

Νέα Καληδονία: Αυξάνονται οι νεκροί στις συγκρούσεις

Η βία συνεχίζεται, με τον έκτο θάνατο να καταγράφεται μέσα σε έξι ημέρες αναταραχών

Νέα Καληδονία: Αυξάνονται οι νεκροί στις συγκρούσεις

Η βία στη Νέα Καληδονία συνεχίζεται, με έναν έκτο θάνατο να καταγράφεται εντός έξι ημερών, σύμφωνα με τις αρχές, και μια κατάσταση που «δεν προμηνύει επιστροφή στην ηρεμία», όπως δήλωσε η δήμαρχος της Νουμέα, περιγράφοντας την πόλη ως «υπό πολιορκία».

Ένας άνδρας Καλντός, μέρος του τοπικού πληθυσμού ευρωπαϊκής καταγωγής, σκοτώθηκε το μεσημέρι και άλλοι δύο άνδρες τραυματίστηκαν στην περιοχή Καάλα-Γκόμεν (βόρεια) κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών σε ένα οδόφραγμα που είχαν στήσει οι διαδηλωτές.

Οι ταραχές, οι σοβαρότερες στη Νέα Καληδονία από τη δεκαετία του 1980, ξεκίνησαν από μια εκλογική μεταρρύθμιση που προκάλεσε την οργή των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας.

Αυτός είναι ο πρώτος θάνατος εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Νουμέα, της πρωτεύουσας της Καληδονίας, όπου μέχρι τώρα είχαν επικεντρωθεί οι κυρίως αστικές ταραχές.

Εκτός από τους έξι νεκρούς, που περιλαμβάνουν δύο χωροφύλακες και τέσσερις άμαχους, από τους οποίους τρεις είναι Κανάκ (αυτόχθονες μελανησιακής καταγωγής) και ένας Καλντός, εκατοντάδες άτομα έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τις αρχές.

Η χθεσινή άφιξη 1.000 επιπρόσθετων ενισχύσεων, πέραν των 1.700 που ήδη βρίσκονταν εκεί, δείχνει την αποφασιστικότητα των γαλλικών αρχών να επαναφέρουν την τάξη.

«Οι δύο τελευταίες νύχτες ήταν σχετικά ήσυχες», ανέφερε η δήμαρχος της Νουμέα, Σόνια Λαγκάρντ, στο δίκτυο BFMTV, αλλά οι μέρες είναι γεμάτες αναταραχή.

«Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν οδοφράγματα στην ανατολική Νουμέα που έχουν στήσει οι αυτονομιστές», συνέχισε, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση δεν βελτιώνεται παρά τις εκκλήσεις για ηρεμία.

«Βλέπω τις καταστροφές, ιδιωτικές και δημόσιες περιουσίες να καίγονται, είναι μια καταστροφή», δήλωσε η Λαγκάρντ, εκφράζοντας «ατελείωτη θλίψη».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε σε μια πόλη υπό πολιορκία; Ναι, πιστεύω πως μπορούμε», κατέληξε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.