Αχ, βρε Κίμπερλι, τη ζωή σου να΄χα! Λούσα, βόλτες, μπουζούκια και μερικά εκατομμύρια ιθαγενείς στα πόδια σου...

Νότια Σινική Θάλασσα: Σύγκρουση πλοίων της Κίνας και των Φιλιππίνων

H Mανίλα τόνισε ότι «Παρά τις εν λόγω τακτικές εκφοβισμού και τις επιθετικές ενέργειες... δεν θα εκφοβιστούμε, ούτε θα εκδιωχθούμε»

Νότια Σινική Θάλασσα: Σύγκρουση πλοίων της Κίνας και των Φιλιππίνων

Ένταση επικράτησε στη Νότια Σινική Θάλασσα καθώς συγκρούστηκαν πλοία της Κίνας και των Φιλιππίνων, με το Πεκίνο και τη Μανίλα να επιρρίπτουν η μία στην άλλη την ευθύνη.

Το περιστατικό έλαβε χώρα κοντά στο νησί Θίτου, μέρος του νησιωτικού συμπλέγματος Σπράτλι, ένα αμφισβητούμενο τμήμα της Νότιας Σινικής Θάλασσας, για το οποίο η Μανίλα και το Πεκίνο είχαν επανειλημμένως αντιπαρατεθεί τα τελευταία χρόνια.

Η ακτοφυλακή της Κίνας δήλωσε ότι δύο κυβερνητικά πλοία των Φιλιππίνων εισήλθαν παράνομα στα ύδατα της Νότιας Σινικής Θάλασσας την Κυριακή, γεγονός που οδήγησε στη σύγκρουση του ενός εξ αυτών με πλοίο της κινεζικής ακτοφυλακής.

Ένα κυβερνητικό πλοίο των Φιλιππίνων «αγνόησε τις επανειλημμένες αυστηρές προειδοποιήσεις από την κινεζική πλευρά» και «πλησίασε επικίνδυνα το σκάφος της Κινεζικής Ακτοφυλακής» κοντά στο Σάντι Κέι, προκαλώντας τη σύγκρουση για την οποία η φιλιππινέζικη πλευρά φέρει πλήρη ευθύνη, ανέφερε ο Liu Dejun, εκπρόσωπος της κινεζικής ακτοφυλακής.

Από την πλευρά της η Μανίλα, ανέφερε ότι το κινεζικό πλοίο «εσκεμμένα εμβόλισε» πλοίο της φιλιππινέζικης κυβέρνησης που ήταν αγκυροβολημένο κοντά σε ένα νησί στο αμφισβητούμενο τμήμα της Νότιας Σινικής Θάλασσας.

Οι Φιλιππίνες ανέφεραν ότι το πλοίο της κινεζικής ακτοφυλακής «έβαλε με το κανόνι νερού του» εναντίον του πλοίου BRP Datu Pagbuaya, που ανήκει στο γραφείο αλιείας της Μανίλα, στις 9:15 π.μ. την Κυριακή.

«Μόλις τρία λεπτά αργότερα… το ίδιο [κινεζικό] πλοίο εμβόλισε εσκεμμένα την πρύμνη» του φιλιππινέζικου σκάφους, «προκαλώντας μικρές δομικές ζημιές αλλά όχι τραυματισμούς στο πλήρωμα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Παρά τις εν λόγω τακτικές εκφοβισμού και τις επιθετικές ενέργειες… δεν θα εκφοβιστούμε, ούτε θα εκδιωχθούμε», προσθέτει η Μανίλα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.