ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ο άνθρωπος που καμία φυλακή δεν μπορούσε να τον κρατήσει – Δραπέτευε μέχρι τα 70 του!

Οι αρχές έφτιαξαν ειδικό κελί για αυτόν από το οποίο και... δραπέτευσε!

Ο άνθρωπος που καμία φυλακή δεν μπορούσε να τον κρατήσει – Δραπέτευε μέχρι τα 70 του!

Ο Ουαλός Joseph Bolitho Johns, ή αλλιώς Moondyne Joe, γεννήθηκε το 1820 και μέχρι να πεθάνει έβρισκε πάντοτε τρόπο να ξεγλιστρά.

Για μια μικροκλοπή αρχικά μπήκε στη φυλακή, αλλά γρήγορα τους ξέφυγε.

Μπαινόβγαινε στη φυλακή δραπετεύοντας, για την υπόλοιπη ζωή του. Τελικά οι Αρχές κατασκεύασαν ένα κελί ειδικά γι’ αυτόν, από το οποίο επίσης κατάφερε να δραπετεύσει!

Τα κόλπα του Joe έγιναν γνωστά παγκοσμίως. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Joe και ένας συνεργός του εισέβαλαν σε ένα σπίτι για να κλέψουν φαγητό, αλλά τους συνέλαβαν.

Ο Joe επέμεινε να υπερασπιστεί τον εαυτό του στη δίκη, με αποτέλεσμα να χειροτερέψει την ποινή του και να βρεθεί στην Αυστραλία.

Στην αρχή είχε καλή διαγωγή στη φυλακή, κι έτσι γρήγορα του δόθηκαν κάποιες ελευθερίες και αργότερα χάρη.

Λίγο καιρό μετά όμως, συνελήφθη γιατί πυροσφράγισε ένα αδέσποτο άλογο με το όνομά του – κάτι που στην αποικιακή Αυστραλία ήταν σοβαρό παράπτωμα. Μπήκε στη φυλακή, και δραπέτευσε.

Συνελήφθη και πάλι, όμως λόγω καλής διαγωγής αφέθηκε ελεύθερος.Έπειτα, έκλεψε ένα βόδι, το οποίο έφαγε.

Ξαναμπήκε στη φυλακή με ποινή 10 ετών, όμως, όπως ήταν αναμενόμενο, δραπέτευσε ξανά. Μαζί με έναν πρώην κατάδικο έκλεβαν σπίτια και καταστήματα.

Τότε έδωσε και παρατσούκλι στον εαυτό του, το οποίο χρησιμοποίησε και ο Τύπος της εποχής: «Moondyne Joe».

Συνελήφθη μια μέρα στο Γιορκ. Αφού του πέρασαν σιδερένιες χειροπέδες σε πόδια και χέρια, καταδικάστηκε σε 12 μήνες φυλάκιση.

Όμως δραπέτευσε ξανά, κόβοντας τις αλυσίδες. Μετά από μια σειρά ληστειών, συνελήφθη και πάλι. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα δυσκόλεψαν: κατασκεύασαν μόνο γι’ αυτόν ένα ειδικό, απαραβίαστο κελί, ενώ έκανε καταναγκαστικά έργα.

Όταν όμως ο Joe έσπαγε πέτρες στην αυλή της φυλακής, τις μάζευε με τέτοιον τρόπο, ώστε να κρύβεται από το οπτικό πεδίο των φυλάκων και έτσι κατάφερε να διανοίξει μια τρύπα στον τοίχο του προαυλίου της φυλακής, από την οποία και διέφυγε.

Όταν τον συνέλαβαν ξανά, ο Joe προσπάθησε πολλές φορές να διαφύγει, όμως του μίλησε ο κυβερνήτης και του προσέφερε χάρη, υπό έναν όρο: να μην μπλέκει σε μπελάδες και να μην προσπαθεί να αποδράσει.

Πέρασαν 21 χρόνια, σχεδόν χωρίς κανένα επεισόδιο, μέχρι ο Joe να πέσει πάλι στα χέρια του νόμου.

Στα 70 του χρόνια βρέθηκε από την αστυνομία να ζητιανεύει, οπότε συνελήφθη και καταδικάστηκε να εκτίσει ποινή στη φυλακή από την οποία είχε δραπετεύσει 40 χρόνια πριν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μολονότι ο Joe έπασχε από κάποια νοητική ασθένεια, κατάφερε να αποδράσει άλλες τρεις φορές πριν από το θάνατό του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.