H νέα κυβέρνηση του Νίγηρα έδωσε το «πράσινο φως» στις ένοπλες δυνάμεις, της Μπουρκίνα Φάσο και του Μάλι, να επέμβουν στο έδαφός τους «σε περίπτωση επίθεσης» από τις δυνάμεις της ΕCOWAS.

Την ίδια στιγμή η ρωσική Wagner συνεχίζει να στέλνει μαχητές της στο Νίγηρα παρά τον πρόσφατο θάνατο του ηγέτη της Γιεβγκένι Πριγκόζιν.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Μπουρκίνα Φάσο και του Μάλι, αντίστοιχα η Ολιβιά Ρουαμπά και ο Αμπντουλαγέ Ντιόπ, επισκέφθηκαν χθες τη Νιαμέι, όπου έγιναν δεκτοί από τον νέο ισχυρό άνδρα του Νίγηρα, τον στρατηγό Αμπντουραμάν Τσιανί.

«Εξήραν την υπογραφή διαταγμάτων που εξουσιοδοτούν τις δυνάμεις άμυνας και ασφάλειας της Μπουρκίνα Φάσο και του Μάλι να επέμβουν στην επικράτεια του Νίγηρα σε περίπτωση επίθεσης», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που διάβασε ο Ουμαρού Ιμπραήμ Σιντί, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ του Νίγηρα.

">

Τις δύο χώρες –οι οποίες, όπως ακριβώς και ο Νίγηρας, είναι αντιμέτωπες με αέναα επαναλαμβανόμενες και πολυαίμακτες επιθέσεις τζιχαντιστών τα τελευταία χρόνια– κυβερνούν επίσης στρατιωτικοί, μετά τα πραξικοπήματα την περίοδο μεταξύ του 2020 και του 2022.

Αμέσως μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου στη Νιαμέι, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στις νέες αρχές του Νίγηρα, ειδικά όταν η Οικονομική Κοινότητα Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO στα γαλλικά, ECOWAS στα αγγλικά) απείλησε να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση «για να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη».

Ουαγκαντούγκου και Μπαμακό προειδοποίησαν τότε τη CEDEAO ότι θα εκλάβουν οποιαδήποτε επέμβαση στον Νίγηρα ως «κήρυξη πολέμου» εναντίον τους, κάτι που επανέλαβαν οι ΥΠΕΞ τους χθες.

Ο στρατηγός Τσιανί από την πλευρά του διεμήνυσε το Σάββατο πως η όποια στρατιωτική επιχείρηση δεν θα είναι ο «υγιεινός περίπατος» που «πιστεύουν ορισμένοι».