ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Οι ΗΠΑ «ζεσταίνουν» την πολεμική μηχανή τους για επίθεση στον Νίγηρα – Τελεσίγραφο 24 ωρών & από την Δυτικοαφρικανική Ένωση

Στο χείλος του πολέμου η Δυτική Αφρική

Οι ΗΠΑ «ζεσταίνουν» την πολεμική μηχανή τους για επίθεση στον Νίγηρα – Τελεσίγραφο 24 ωρών & από την Δυτικοαφρικανική Ένωση

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στην δυτική Αφρική και πιο συγκεκριμένα στον Νίγηρα μετά το πραξικόπημα της 26ης  Ιουλίου όπου η προεδρική φρουρά της χώρας  συνέλαβε τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ και ο διοικητής της στρατηγός Αμπντουραμάν Τιανί αυτοανακηρύχθηκε αρχηγός του κράτους.  

Οι ΗΠΑ ζεσταίνουν την πολεμική μηχανή τους για επίθεση στο Νίγηρα υποστηρίζοντας πλήρως την Δυτικοαφρικανική Ένωση (της οποίας μέλος είναι και ο Νίγηρας) η οποία απεύθυνε τελεσίγραφο 24 ωρών αλλιώς πόλεμος.

Η Δυτικοαφρικανική Οικονομική και Νομισματική Ένωση απεύθυνε και αυτή (μετά την Γαλλία) τελεσίγραφο 24 ωρών στο Νίγηρα ότι εάν μέχρι την Κυριακή δεν έχει παραδώσει την εξουσία  τότε οι χώρες που την απαρτίζουν θα αναλάβουν στρατιωτική δράση κατά της χώρας.

Η ECOWAS  όπως αποκαλείται αποτελείται από τις Μπενίν, Πράσινο Ακρωτήριο, Γκάμπια, Γκάνα, Γουινέα-Μπισάου, Ακτή Ελεφαντοστού, Λιβερία, Νιγηρία, Σιέρα Λεόνε & Τόγκο.

Ο Νίγηρας έχει αναστείλει ήδη όλες τις διπλωματικές του σχέσεις με τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Τόγκο και τη Νιγηρία και έχει αποσύρει τους πρεσβευτές του.

Ένα αμερικανικό C-17A έφτασε στο Μπενίν σήμερα και μέσα σε λίγες ώρες η κυβέρνηση της χώρας έδωσε υποστήριξη για στρατιωτικό χτύπημα στον Νίγηρα.

Η Νιγηρία έχει αναπτύξει την Αεροπορία της κοντά στα σύνορα με τον Νίγηρα, ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ECOWAS (υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία) και τη νέα κυβέρνηση του Νίγηρα απέτυχαν, με αποτέλεσμα το τελεσίγραφο που προαναφέρθηκε.

Είναι προφανές ότι το πρόσφατο κύμα στρατιωτικών πραξικοπημάτων στην Αφρική έχει δημιουργήσει σοβαρά γεωπολιτικά προβλήματα στις δυτικές δυνάμεις, ενώ παρουσιάζει μεγάλες ευκαιρίες για τη Ρωσία και την Κίνα.

Η ανατροπή φιλοδυτικών ηγετών σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Νίγηρα, έχουν επίσης εκθέσει τη βαθιά ριζωμένη δυσαρέσκεια προς τις πρώην αποικιακές δυνάμεις, ιδιαίτερα τη Γαλλία, και έχουν ανοίξει την «πόρτα» στη Ρωσία να επεκτείνει την επιρροή της στην ήπειρο.

Ο Νίγηρας είχε προηγουμένως υποστεί τέσσερα στρατιωτικά πραξικοπήματα από την ανεξαρτησία από τη Γαλλία το 1960. Έχουν επίσης υπάρξει και αρκετές απόπειρες πραξικοπήματος, η πιο πρόσφατη από τις οποίες ήταν το 2021 όταν στρατιωτικοί αντιφρονούντες προσπάθησαν να καταλάβουν το προεδρικό μέγαρο δύο ημέρες πριν από την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου Μοχάμεντ Μπαζούμ.

Το πραξικόπημα ήρθε επίσης στον απόηχο των πρόσφατων πραξικοπημάτων σε γείτονες χώρες, όπως Γουινέα, το Μάλι και το Σουδάν το 2021, και δύο στη Μπουρκίνα Φάσο τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2022, γεγονός που οδήγησε την περιοχή να χαρακτηριστεί «ζώνη πραξικοπήματος».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.