ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Παραγουάη: Ο στρατός σκότωσε τρία μέλη οργάνωσης ανταρτών – Ανάμεσά τους ηγετικό στέλεχός

Εγκληματική οργάνωση με μικρή εμβέλεια ο ΕΡΡ

Παραγουάη: Ο στρατός σκότωσε τρία μέλη οργάνωσης ανταρτών – Ανάμεσά τους ηγετικό στέλεχός

Οι ένοπλες δυνάμεις της Παραγουάης σκότωσαν τρία μέλη, ανάμεσά τους ηγετικό στέλεχος, μικρής οργάνωσης ανταρτών η οποία δρα στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, έχει μαρξιστική-λενινιστική ιδεολογία και φέρεται κατά τις αρχές να έχει διαπράξει απαγωγές και εκβιάσεις.

«Τρία μέλη του EPP» (Ejército del Pueblo Paraguayo, «Στρατός του Παραγουανού Λαού»), «που αναγνωρίστηκαν ως ο Οσβάλντο Ντανιέλ Βιγιάλμπα, ή διοικητής Αλεξάντερ, ο Λουσιάνο Αργουέλο, κι ένας αυτόχθονος με το όνομα Σιμόν, σκοτώθηκαν την Κυριακή από τον στρατό στην περιφέρεια Σέρο Γουασού, στην επαρχία Αμαμπάι», δήλωσε χθες Δευτέρα στον Τύπο ο διοικητής μονάδας κατά των απαγωγών, ο Νίμιο Καρντόσο.

Η σύγκρουση των ανταρτών με τους στρατιωτικούς έγινε στις πλαγιές του ορεινού όγκου Σέρο Γουασού, 500 χιλιόμετρα από την Ασουνσιόν. Νωρίτερα, αντάρτες «του EPP εκτέλεσαν δυο μέλη της κοινότητας αυτοχθόνων Πάι Ταβιτέρα, που κατηγορούσαν πως έδιναν πληροφορίες στον στρατό», είπε ο εισαγγελέας Λορένσο Λεσκάνο.

Ο συντηρητικός πρόεδρος Μάριο Άμπντο Μπενίτες ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής τον θάνατο τριών μελών «τρομοκρατικής» οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένου «ενός από τους ηγέτες τους», του Οσβάλντο Βιγιάλμπα, έπειτα από «επιχείρηση της υπηρεσίας πληροφοριών που διήρκεσε πάνω από έναν χρόνο».

Ο στρατός διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός στις τάξεις του.

Εγκληματική οργάνωση με μικρή εμβέλεια ο ΕΡΡ

Ο EPP χαρακτηρίζεται από τις αρχές στην Ασουνσιόν εγκληματική οργάνωση με μικρή εμβέλεια, που μετρά από μερικές δεκάδες ως εκατό μέλη.

Δρα στις επαρχίες Κονσεψιόν και Αμαμπάι (βορειοανατολικά), που είναι αραιοκατοικημένες, γειτονεύουν με τη Βραζιλία και είναι εστία λαθρεμπορίου διαφόρων ειδών,παρά την ενισχυμένη παρουσία των ενόπλων δυνάμεων.

Ο EPP σχηματίστηκε πριν από περίπου δεκαπέντε χρόνια, κατά τις αρχές από τα υπολείμματα κινήματος της άκρας αριστεράς, του Patria Libre («Ελεύθερη Πατρίδα»), το οποίο έδρασε τα χρόνια του 1990, μετά την πτώση της δικτατορίας του Αλφρέντο Στρέσνερ (1954-1989), για να «πολεμήσει την ολιγαρχία και να αγωνιστεί για αληθινή αγροτική μεταρρύθμιση».

Οι αρχές προσάπτουν ευθύνες στον EPP για κάπου 80 θανάτους στρατιωτικών, αστυνομικών και πολιτών μέσα σε 14 χρόνια.

Σύμφωνα με τον εγκληματολόγο Χουάν Μαρτένς της νομικής σχολής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ασουνσιόν, ο θάνατος του Οσβάλντο Βιγιάλμπα είναι «το πιο σκληρό πλήγμα που έχει υποστεί ο EPP» μέχρι σήμερα και δεν αποκλείεται «να σημάνει την αρχή του τέλους» της οργάνωσης αυτής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο πρόεδρος Άμπντο Μπενίτες κάλεσε την Κυριακή τους αντάρτες που απομένουν να παραδοθούν στις αρχές και υποσχέθηκε ότι «θα τους προσφέρουμε όλες τις διαδικαστικές εγγυήσεις» ενόψει των δικών τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.