ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Περού: Νεκροί τέσσερις στρατιωτικοί και δυο αντάρτες σε περιοχή όπου παράγεται κόκα

Περίπολος έγινε στόχος καθώς έκανε «έλεγχο» της περιοχής

Περού: Νεκροί τέσσερις στρατιωτικοί και δυο αντάρτες σε περιοχή όπου παράγεται κόκα

Τη ζωή τους έχασαν τέσσερις στρατιώτες και δυο μέλη του Φωτεινού Μονοπατιού χθες Δευτέρα σε μάχη στην περιοχή όπου εντοπίζονται οι μεγαλύτερες καλλιέργειας κόκας στο Περού, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο.

Περίπολος έγινε στόχος καθώς έκανε «έλεγχο» της περιοχής, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Άλλοι τρεις στρατιώτες τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν σε νοσοκομείο.

Η μάχη εκτυλίχθηκε σε αχανή περιοχή όπου βρίσκονται καλλιέργειες κόκας, τη VRAEM (ακρώνυμο της φράσης Valle de los Ríos Apurímac, Ene y Mantaro, κοιλάδα των ποταμών Απουρίμακ, Ένε και Μαντάρο). Εκεί, ο περουβιανός στρατός είναι αντιμέτωπος για δεκαετίες με συμμορίες διακινητών ναρκωτικών και τους τελευταίους εναπομείναντες μαχητές της οργάνωσης μαοϊστών ανταρτών, που αποδεκατίστηκε τα χρόνια του 1990.

Το Περού κατατάσσεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως ως προς την παραγωγή κοκαΐνης, πίσω μόνο από την Κολομβία. Το 2022, οι αρχές κατέγραψαν κάπου 950.000 στρέμματα καλλιεργειών κόκας, του φυτού τα φύλλα του οποίου είναι η πρώτη ύλη για την παραγωγή κοκαΐνης.

Το Φωτεινό Μονοπάτι –το όνομά του είναι μέρος αποφθέγματος του μαρξιστή διανοούμενου Χοσέ Κάρλος Μαριάτεγκι (1894-1930), ιδρυτή του Περουβιανού Σοσιαλιστικού Κόμματος το 1928– διεξήγαγε για δεκαετίες ανταρτοπόλεμο εναντίον του στρατού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Σύμφωνα με την Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης, ο απολογισμός της εμφύλιας ένοπλης σύρραξης ήταν τουλάχιστον 69.000 νεκροί και αγνοούμενοι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σχεδόν όλοι οι ηγέτες των μαοϊστών ανταρτών είναι πλέον νεκροί ή φυλακισμένοι. Ο στρατός υπολογίζει πως 200 ως 350 μέλη της οργάνωσης ανταρτών παραμένουν ενεργά, κυρίως στη VRAEM.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.