ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

«Πόλεμος κατά των συμμοριών» στο Σαλβαδόρ: Σχεδόν 42.000 συλλήψεις σε 3 μήνες

Οι «μάρας», οι δύο μεγαλύτερες εκ των οποίων είναι η Μάρα Σαλβατρούτσα (MS-13) και η Barrio 18, μετρούν κάπου 70.000 μέλη

«Πόλεμος κατά των συμμοριών» στο Σαλβαδόρ: Σχεδόν 42.000 συλλήψεις σε 3 μήνες

Σχεδόν 42.000 φερόμενα ως μέλη των «μάρας», των συμμοριών κακοποιών οι οποίες λυμαίνονται το Ελ Σαλβαδόρ, συνελήφθησαν αφότου άρχισε ο «πόλεμος» που κήρυξε εναντίον τους ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε πριν από τρεις μήνες, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο γενικός εισαγγελέας Ροδόλφο Ντελγάδο.

«Βάσει της τελευταίας καταμέτρησης που έγινε το πρωί (χθες Πέμπτη), έχουν συλληφθεί 41.846» ύποπτοι στο πλαίσιο της επιχείρησης ευρείας κλίμακας που άρχισε στα τέλη Μαρτίου, δήλωσε ο δικαστικός στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο Canal 10.

Εξ αυτών, 33.258 τελούν υπό «προσωρινή κράτηση» για έξι μήνες, δυνάμει διαταγών της σαλβαδοριανής δικαιοσύνης, άλλοι 8.588 αναμένουν την πρώτη τους ακρόαση ενώπιον δικαστηρίων, ενώ 456 αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς «δεν είχαν σχέσεις με τις συμμορίες», διευκρίνισε.

Αφού παρέλθει η πρώτη περίοδος προσωρινής κράτησης έξι μηνών, η εισαγγελία έχει τη δυνατότητα να την ανανεώσει για άλλους έξι, συμπλήρωσε ο κ. Ντελγάδο.

Τα τατουάζ, με τα οποία τα μέλη των συμμοριών πιστοποιούν την ένταξη στη «μάρα» τους, καθώς και κατασχεμένες ποσότητες ναρκωτικών είναι ανάμεσα στα «αποδεικτικά στοιχεία» που έχουν στα χέρια τους οι αρχές σε βάρος των υπόπτων, σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα.

Πάνω από χίλια αυτοκίνητα, που φέρονται να αγοράστηκαν με βρόμικο χρήμα από τη διακίνηση ναρκωτικών ή εκβιάσεις, κατασχέθηκαν, όπως και 821 πυροβόλα όπλα, 8.994 κινητά τηλέφωνα και 1,5 εκατ. δολάρια σε ρευστό, τουλάχιστον σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Οι «μάρας», οι δύο μεγαλύτερες εκ των οποίων είναι η Μάρα Σαλβατρούτσα (MS-13) και η Barrio 18, μετρούν κάπου 70.000 μέλη. Ο πρόεδρος Μπουκέλε δηλώνει αποφασισμένος να τις συντρίψει, για να λύσει – λέει – το πρόβλημα της εγκληματικότητας, καθώς το Σαλβαδόρ κατέγραφε ως πρότινος έναν από τους υψηλότερους δείκτες ανθρωποκτονιών στον πλανήτη, πέραν των εμπολέμων ζωνών.

Έπειτα από κύμα 87 φόνων στα τέλη Μαρτίου, ο πρόεδρος κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επιτρέποντας στην αστυνομία και στον στρατό, που αναπτύχθηκαν μαζικά, να συλλάβουν και να φυλακίσουν δεκάδες χιλιάδες φερόμενους ως «μαρέρος», που προστέθηκαν στους 16.000 οι οποίοι βρίσκονταν ήδη στις φυλακές, όπου το πρόβλημα του πλεονάζοντος πληθυσμού εγκλείστων δεν παύει να γίνεται οξύτερο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παρά τον καταιγισμό επικρίσεων για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η εκστρατεία πάταξης της εγκληματικότητας εξασφαλίζει στον σαραντάρη πρόεδρο, που δίνει μεγάλη έμφαση στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, δημοτικότητα-ρεκόρ στη μικρή, φτωχή χώρα της κεντρικής Αμερικής με 6,5 εκατομμύρια κατοίκους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.