ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Politico: To Iράν σε μυστικές συνομιλίες με την Κίνα και τη Ρωσία για την απόκτηση καυσίμων πυραύλων

Η Τεχεράνη θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναπλήρωση των εξαντλημένων αποθεμάτων πυραύλων της Μόσχας

Politico: To Iράν σε μυστικές συνομιλίες με την Κίνα και τη Ρωσία για την απόκτηση καυσίμων πυραύλων

Η Κίνα και η Ρωσία βρίσκονται σε προχωρημένες μυστικές συνομιλίες με το Ιράν για να αναπληρώσουν την προμήθεια της Ισλαμικής Δημοκρατίας με μια βασική χημική ένωση που χρησιμοποιείται για την προώθηση βαλλιστικών πυραύλων, λένε διπλωμάτες που γνωρίζουν το θέμα, μια κίνηση που θα σηματοδοτούσε μια ξεκάθαρη παραβίαση των κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών και πιθανώς θα βοηθούσε τη Μόσχα να αναπληρώσει το εξαντλημένο απόθεμα πυραύλων της

Η Τεχεράνη διεξήγαγε ταυτόχρονες διαπραγματεύσεις με αξιωματούχους και κρατικά ελεγχόμενες οντότητες και από τις δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής ρωσικής χημικής εταιρείας FKP Anozit, για την απόκτηση μεγάλων ποσοτήτων υπερχλωρικού αμμωνίου ή AP, το κύριο συστατικό σε στερεά προωθητικά που χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία πυραύλων, είπαν διπλωμάτες, οι οποίοι ζήτησαν την ανωνυμία τους προκειμένου να συζητήσουν εμπιστευτικές πληροφορίες.

Στο Πεκίνο, ο Ιρανός διπλωμάτης Sajjad Ahadzadeh, ο οποίος υπηρετεί ως «τεχνολογικός σύμβουλος» της Τεχεράνης στην Κίνα και την ευρύτερη περιοχή, ηγήθηκε των συνομιλιών για την απόκτηση του AP, σύμφωνα με διπλωμάτες που γνωρίζουν το θέμα.

Ωστόσο, οι διπλωμάτες είπαν ότι δεν γνώριζαν ποιες κινεζικές εταιρείες εμπλέκονται.

Η ακριβής ποσότητα του AP που επιδιώκει να αγοράσει το Ιράν δεν είναι σαφής, αλλά οι διπλωμάτες που γνωρίζουν τα σχέδιά του εκτιμούν ότι θα ήταν αρκετή για την κατασκευή χιλιάδων ρουκετών, συμπεριλαμβανομένου του πυραύλου Zolfaghar, ο οποίος έχει βεληνεκές 700 χιλιομέτρων και έχει χρησιμοποιηθεί από τόσο το Ιράν όσο και από τους »πληρεξουσίους» του στη Μέση Ανατολή τα τελευταία χρόνια.

Εάν η συμφωνία ολοκληρωθεί, ορισμένοι από αυτούς τους πύραυλους θα μπορούσαν να καταλήξουν να αναπτυχθούν εναντίον της Ουκρανίας, είπαν οι διπλωμάτες.

Το Ιράν προμήθευσε τη Ρωσία με τα λεγόμενα drones καμικάζι που έχει χρησιμοποιήσει για να επιτεθεί σε ουκρανικούς πολιτικούς στόχους και έχει επίσης συμβουλεύσει τη Μόσχα πώς να παρακάμψει τις διεθνείς κυρώσεις που αντιμετωπίζει ως αποτέλεσμα των ενεργειών του.

Οι εκπρόσωποι της Κίνας, της Ρωσίας και του Ιράν δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν παρέπεμψε ερωτήσεις σχετικά με τον Ahadzadeh στην ιρανική πρεσβεία στη Γερμανία, η οποία δεν απάντησε.

Η ιρανική πρεσβεία στην Κίνα επίσης δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τις δραστηριότητες του διπλωμάτη ούτε τον έθεσε διαθέσιμο για συνέντευξη.

Το άτομο που απάντησε στο τηλέφωνο στο FKP Anozit ζήτησε να σταλούν ερωτήσεις μέσω email. Το ίδιο άτομο έκλεισε το τηλέφωνο στο POLITICO.

Η FKP Anozit δεν φαίνεται να έχει ουσιαστική παρουσία ως επιχείρηση, παρόλο που η συντομογραφία FKP στο όνομά της σημαίνει «Ομοσπονδιακή κρατική εταιρεία» στα ρωσικά. Η αρχική του σελίδα παραπέμπει τα ερωτήματα σε μια αγορά που ονομάζεται Techmika.

Οι συνομιλίες για την απόκτηση του AP ακολούθησαν μια αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ του Ιράν, της Ρωσίας και της Κίνας – οι οποίες θεωρούν τους εαυτούς τους ως προπύργιο ενάντια στην επιρροή των ΗΠΑ – στον απόηχο του ολοκληρωτικού πολέμου της Μόσχας κατά της Ουκρανίας.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος επισκέφθηκε τη Μόσχα τον περασμένο μήνα, σταμάτησε να υποστηρίζει ανοιχτά τον πόλεμο του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, αλλά δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι η πίστη του Πεκίνου εξαρτάται τελικά από τη Ρωσία.

Η Κίνα, η οποία παρουσίασε πρόσφατα ένα ειρηνευτικό σχέδιο που οι επικριτές λένε ότι θα ανάγκαζε την Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη που κατέχει η Ρωσία, θέλει να διασφαλίσει ότι το Κρεμλίνο δεν θα χάσει τον πόλεμο, εν μέσω φόβων που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν την κατάρρευση της γειτονικής του χώρας και την ευρύτερη αποσταθεροποίηση.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει το Πεκίνο να μην προσφέρει στη Ρωσία στρατιωτική υποστήριξη, αν και δεν είναι ξεκάθαρο ποιες συνέπειες θα υπήρχαν, αν υπάρχουν, εάν η Κίνα αγνοούσε αυτές τις προειδοποιήσεις.

Ενώ η Κίνα προμήθευσε τη Ρωσία με στρατιωτικό εξοπλισμό τους τελευταίους μήνες, η υποστήριξη ήταν μέχρι στιγμής μέτρια, εν μέρει, λένε οι αναλυτές, επειδή το Πεκίνο είναι επιφυλακτικό και δεν θέλει να εξοργίσει τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους του, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Η βοήθεια της Ρωσίας μέσω του Ιράν, προμηθεύοντας το τελευταίο με AP, λένε οι διπλωμάτες που γνωρίζουν το θέμα, είναι ένας τρόπος με τον οποίο η Κίνα θα μπορούσε να προσφέρει στη Μόσχα ουσιαστική υποστήριξη παρασκηνιακά.

Το ότι η Κίνα μπορεί να σκέφτεται να παραβιάσει τις κυρώσεις του ΟΗΕ που υπέγραψε για να βοηθήσει την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας προδίδει τη βαθιά ανησυχία στο Πεκίνο για τις προοπτικές του συμμάχου της, δήλωσαν δυτικοί αναλυτές.

Σύμφωνα με το ψήφισμα 2231 του ΟΗΕ του 2015, οι χώρες απαγορεύεται να προμηθεύουν το Ιράν με AP χωρίς έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το υπερχλωρικό αμμώνιο είναι ένα βασικό συστατικό του καυσίμου στερεών πυραύλων, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά για στρατιωτική χρήση λόγω της αξιοπιστίας και της μεγάλης διάρκειας ζωής του.

Οι περισσότεροι από τους βαλλιστικούς πυραύλους ακριβείας και μικρού βεληνεκούς του Ιράν βασίζονται σε κινητήρες προωθητικού στερεού καυσίμου. Η χώρα χρησιμοποιεί επίσης το καύσιμο για την ανάπτυξη πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς υπό το πρόσχημα των διαστημικών της προγραμμάτων, λένε οι αναλυτές.

«Το Ιράν εμβαθύνει την εξάρτησή του από βαλλιστικούς πυραύλους στερεού καυσίμου στη στρατηγική ασφαλείας του», δήλωσε ο Behnam Ben Taleblu, ανώτερος συνεργάτης του Ιδρύματος για την Άμυνα των Δημοκρατιών και συγγραφέας μιας πρόσφατης συνολικής μελέτης για το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν. «Ως εκ τούτου, τα συστατικά που πηγαίνουν στο καύσιμο των στερεών πυραύλων – όπως το AP ως οξειδωτικό – θα αποκτήσουν μόνο μεγαλύτερη σημασία για το καθεστώς».

Ο ύποπτος όγκος των ρωσικών και κινεζικών αποστολών «μιλά για την επιτακτική ανάγκη κατοχής αυτού του υλικού» για το Ιράν, πρόσθεσε ο Ben Taleblu. Οι ανελέητες επιθέσεις της Ρωσίας σε ουκρανικούς στόχους τον περασμένο χρόνο έχουν εξαντλήσει τον εφοδιασμό της με ρουκέτες.

Αν και η Ρωσία παράγει τους δικούς της πυραύλους, η ικανότητά της να τους παράγει υπολείπεται της όρεξης του στρατού να τους εκτοξεύει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ιρανική υποστήριξη, όπως και με τα drones, θα μπορούσε να αποτελέσει μια ελκυστική εναλλακτική.

Όπως η Ρωσία, το Ιράν είναι σε μεγάλο βαθμό αυτάρκης όσον αφορά την παραγωγή πυραύλων, αλλά οι διεθνείς κυρώσεις που αντιμετωπίζει σε σχέση με το κρυφό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του έχουν επίσης περιορίσει την παραγωγική της ικανότητα.

Το Ιράν επιθυμεί επίσης να αυξήσει τη δική του προμήθεια βαλλιστικών πυραύλων καθώς επιδιώκει να δείξει τους μυς του στη Μέση Ανατολή, είπαν οι αναλυτές.

Το 2020, το Ιράν εκτόξευσε δώδεκα βαλλιστικούς πυραύλους κατά των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην αεροπορική βάση Ayn al-Asad στο Ιράκ ως αντίποινα για τη δολοφονία του στρατηγού Qassem Soleimani, του ηγέτη της παραστρατιωτικής δύναμης Quds του Ιράν. Το χτύπημα, το οποίο τραυμάτισε περισσότερους από 100 αμερικανούς στρατιώτες, σηματοδότησε τη μεγαλύτερη τέτοια επίθεση κατά των αμερικανικών δυνάμεων.

Τον Νοέμβριο, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανακάλυψε περίπου 70 τόνους AP, αρκετούς για να τροφοδοτήσουν περίπου δώδεκα πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς, σε ένα πλοίο στον Κόλπο του Ομάν καθ’ οδόν από το Ιράν προς την Υεμένη. \

Αμερικανοί αξιωματούχοι πίστεψαν ότι το ωφέλιμο φορτίο προοριζόταν για τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν και το Ναυτικό βύθισε το πλοίο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

#038;ab_channel=PronewsTV
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.