Και τι έμεινε για τα Χριστούγεννα; Λιγότερες από 210 ημέρες...

Reuters: «ΗΠΑ και Ιράν βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τον τερματισμό της σύγκρουσης» λέει Πακιστανός αξιωματούχος

«Ενθαρρυντική πρόοδος στις συνομιλίες»

Reuters: «ΗΠΑ και Ιράν βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τον τερματισμό της σύγκρουσης» λέει Πακιστανός αξιωματούχος

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pronews.gr στην Google

Σε κρίσιμο στάδιο φαίνεται να βρίσκονται οι επαφές μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, προχωρά η διαμόρφωση ενός Μνημονίου Κατανόησης (MoU) που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Πακιστανός αξιωματούχος ασφαλείας, ο οποίος ενημερώθηκε για τις επαφές του αρχηγού του πακιστανικού Στρατού, Άσιμ Μουνίρ στην Τεχεράνη, αποκάλυψε ότι το προσχέδιο της συμφωνίας βρίσκεται πλέον στην τελική φάση επεξεργασίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνομιλίες με την ιρανική ηγεσία κατέγραψαν «ενθαρρυντική πρόοδο» προς μια συνολική συμφωνία.

Πηγές που επικαλείται το Reuters αναφέρουν ότι το προτεινόμενο πλαίσιο θα εξελιχθεί σε τρία βασικά στάδια: πρώτα ο επίσημος τερματισμός των εχθροπραξιών, στη συνέχεια η αποκλιμάκωση της κρίσης στα Στενά του Ορμούζ και τέλος η έναρξη διαπραγματεύσεων διάρκειας 30 ημερών για μια πιο ευρεία συμφωνία, με δυνατότητα παράτασης.

Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται να εξετάζει τα επόμενα βήματα της αμερικανικής πλευράς. Μιλώντας στο Axios, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα συζητήσει το νέο προσχέδιο συμφωνίας με τους συμβούλους του στον Λευκό Οίκο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο είτε συμφωνίας είτε επανέναρξης στρατιωτικών επιχειρήσεων.

«Είτε θα έχουμε μια καλή συμφωνία είτε θα τους κάνω να περάσουν χίλιες κολάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ σε δηλώσεις του στο CBS υποστήριξε πως Ουάσινγκτον και Τεχεράνη βρίσκονται «πολύ πιο κοντά» σε συμφωνία σε σχέση με προηγούμενες εβδομάδες.

Μέσα στην ημέρα αναμένονται κρίσιμες επαφές του Ν.Τραμπ με κορυφαίους συνεργάτες και διαπραγματευτές, μεταξύ αυτών ο Στιβ Γουίτκοφ, ο Τζάρεντ Κούσνερ και ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς.

Παράλληλα, σύμφωνα με Άραβα αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters, ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιγύπτου, της Τουρκίας και του Πακιστάν, καθώς οι περιφερειακές εξελίξεις θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες για την πορεία των συνομιλιών.

Δείτε μας ζωντανά στο YouTube, Twitch, X, Telegram

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.