Ομάδα χωρών του ΝΑΤΟ θέλουν να στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις «εδώ και τώρα» στην Ουκρανία

Αμφιβάλλουν για την αποτελεσματικότητα της αμερικανικής στρατηγικής - Η προειδοποίηση του Άντερς Φογκ Ράσμουσεν λίγες ώρες μετά τη δήλωση Γ.Στόλτενμπεργκ

Ομάδα χωρών του ΝΑΤΟ θέλουν να στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις «εδώ και τώρα» στην Ουκρανία

Ομάδα χωρών του ΝΑΤΟ, με επικεφαλής την Πολωνία, την Βρετανία, την Φινλανδία και τις βαλτικές χώρες, μπορεί να είναι πρόθυμη να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, εάν τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, δεν παράσχουν απτές εγγυήσεις ασφάλειας στο Κίεβο κατά τη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στο Βίλνιους, δήλωσε ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Ο Ράσμουσεν, ο οποίος εκτελεί χρέη επίσημου συμβούλου του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι περιόδευσε στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής στις 11 Ιουλίου.

Προειδοποίησε επίσης ότι ακόμη και αν μια ομάδα κρατών παράσχει στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας, άλλοι δεν θα επιτρέψουν να μείνει εκτός της ημερήσιας διάταξης στο Βίλνιους το θέμα της μελλοντικής ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Έκανε τις παρατηρήσεις του καθώς ο σημερινός επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι το θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας θα είναι στην ημερήσια διάταξη του Βίλνιους, αλλά πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ – βάσει του άρθρου 5 της Συνθήκης της Ουάσινγκτον – παρέχει πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας μόνο στα πλήρη μέλη.

Γιατί; Γιατί θεωρούν ότι η αμερικανική στρατηγική μπορεί να οδηγήσει στην ήττα της Ουκρανίας και μετά οι χώρες αυτές να μείνουν εκτεθειμένες στην ρωσική «πείνα για εκδίκηση», καθώς η βοήθεια που έχουν δώσει στην Ουκρανία, έχει οδηγήσει στο θάνατο χιλιάδες Ρώσους.

Και θέλουν να στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις για να αποτρέψουν -όπως πιστεύουν- την ουκρανική ήττα, αλλά και να κατανικήσουν τους Ρώσους στο ουκρανικό πεδίο και όχι να χρειαστεί να δώσουν μάχες μέσα στις χώρες τους, όπως θεωρούν βέβαιο ότι θα συμβεί αν δεν στείλουν τώρα στρατό μέσα στην Ουκρανία.

Μάλλον θεωρούν ότι η ουκρανική αντεπίθεση θα αποτύχει…

Ο Ράσμουσεν δήλωσε: «Εάν το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να συμφωνήσει σε μια σαφή πορεία προς τα εμπρός για την Ουκρανία, υπάρχει σαφής πιθανότητα ορισμένες χώρες μεμονωμένα να αναλάβουν δράση. Γνωρίζουμε ότι η Πολωνία είναι πολύ αφοσιωμένη στην παροχή συγκεκριμένης βοήθειας στην Ουκρανία.

Και δεν θα απέκλεια το ενδεχόμενο η Πολωνία να εμπλακεί ακόμη πιο έντονα σε αυτό το πλαίσιο σε εθνική βάση και να την ακολουθήσουν οι χώρες της Βαλτικής, περιλαμβάνοντας ίσως και την πιθανότητα στρατευμάτων στο έδαφος».

«Νομίζω ότι οι Πολωνοί θα εξέταζαν σοβαρά το ενδεχόμενο να παρέμβουν και να συγκροτήσουν έναν συνασπισμό των προθύμων, εάν η Ουκρανία δεν πάρει τίποτα στο Βίλνιους. Δεν πρέπει να υποτιμούμε τα πολωνικά συναισθήματα, οι Πολωνοί αισθάνονται ότι για πολύ καιρό η δυτική Ευρώπη δεν άκουσε τις προειδοποιήσεις τους για την πραγματική ρωσική νοοτροπία».

Είπε ότι θα ήταν απολύτως νόμιμο για την Ουκρανία να ζητήσει τέτοια στρατιωτική βοήθεια.

Ο Ράσμουσεν δήλωσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η Ουκρανία να λάβει γραπτές εγγυήσεις ασφαλείας, κατά προτίμηση πριν από τη σύνοδο κορυφής, αλλά εκτός του πλαισίου του ΝΑΤΟ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτές πρέπει να καλύπτουν την ανταλλαγή πληροφοριών, την κοινή εκπαίδευση της Ουκρανίας, την ενισχυμένη παραγωγή πυρομαχικών, τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ και την προμήθεια όπλων που θα είναι επαρκής για να αποτρέψει τη Ρωσία από μια περαιτέρω επίθεση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.