
Ρωσικό δικαστήριο αποφάσισε την προφυλάκιση του 42χρονου Ουκρανού Ιγκνάτ Κούζιν, για διάστημα δύο μηνών, για τη δολοφονία του Ρώσου στρατηγού, Γιάροσλαβ Μοσκάλικ, με παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά στο σπίτι του στη Μόσχα.
Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, κατά την ανάκρισή του ο Ι.Κούζιν είπε ότι τον στρατολόγησαν από τις Μυστικές Υπηρεσίες της Ουκρανίας (SBU).
Κατά τις ίδιες πηγές, ο 42χρονος φέρεται να περιέγραψε ότι τον Σεπτέμβριο του 2023 έφτασε στη Ρωσία από την Ουκρανία και εγκαταστάθηκε στην περιφέρεια της Μόσχας.
Игната Кузина, обвиняемого в убийстве генерала Москалика, доставили в Басманный суд для избрания меры пресечения, сообщил корреспондент ТАСС:https://t.co/0dsKI9La21
Видео: Официальный Telegram-канал судов общей юрисдикции города Москвы pic.twitter.com/CP9jFPUFZx
— ТАСС (@tass_agency) April 27, 2025
Όταν έλαβε εντολή για τρομοκρατική επίθεση κατά του Γ.Μοσκάλικ, άρχισε να συγκεντρώνει στοιχεία για τον Ρώσο στρατηγό μετακομίζοντας τον Νοέμβριο του 2024 στο κτήριο στο οποίο έμενε.
Με τον τρόπο αυτό, φέρεται να εξήγησε, ότι μπόρεσε να παρακολουθεί επί καθημερινής βάσης τον Γ.Μοσκάλικ και τις συνήθειές του καταγράφοντας την καθημερινή ρουτίνα του, συμπεριλαμβανομένων των χρόνων άφιξης και αναχώρησης από το σπίτι του.
Ο Ι.Κούζιν εμφανίζεται, επίσης, να περιγράφει ότι είχε αγοράσει το Volkswagen Golf που παγίδευσε με υλικά που παρέλαβε από κρυψώνα στην περιοχή Μπαλασίκα. Τα υλικά, κατά τη φερόμενη απολογία του 42χρονου, ήταν ΤΝΤ, καρφιά, παξιμάδια τα οποία μετέτρεψε σε βόμβα, καθώς και μηχανήματα παρακολούθησης.
Бандеровский террорист задержан.
Подозреваемый — агент украинских спецслужб Игнат Кузин, 1983 г.р., имеющий вид на жительство на украине.Он был задержан силовиками в Турции и оперативно доставлен в Москву. pic.twitter.com/kTZaVHPrZj
— Ученик Штирлица4 (@max_otto4) April 26, 2025
Στις 23 Απριλίου ο Ι.Κούζιν κρύφτηκε προκειμένου δύο ημέρες αργότερα να υλοποιήσει το σχέδιό του για το οποίο φέρεται να του υποσχέθηκαν αμοιβή 18.000 δολαρίων.
Στις 10:30 το πρωί της 25ης Απριλίου ο 42χρονος φέρεται να έλαβε το «πράσινο φως» από στέλεχος της SBU που παρακολουθούσε μέσω βίντεο, προκειμένου να ενεργοποιήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό την ώρα που ο Γ.Μοσκάλικ περνούσε δίπλα από το παγιδευμένο αυτοκίνητο.
Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έφτασαν στα ίχνη του 42χρονου χάρη στα βίντεο από κάμερες ασφαλείας που τον είχαν καταγράψει αρκετές φορές στην περιοχή της επίθεσης.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.