ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ρωσία: Μεταφέρει παλαιά άρματα μάχης T-54 στην ανατολική Ουκρανία (upd)

Επιστρατεύει σοβιετικές τεχνολογίες για την σύγκρουση στην Ουκρανία

Ρωσία: Μεταφέρει παλαιά άρματα μάχης  T-54 στην ανατολική Ουκρανία (upd)

(Ανανέωση): Άρματα μάχης T-54/Τ-55 κατασκευής δεκαετίας του ’50 μεταφέρει η Ρωσία στα δυτικά, από τους χώρους αποθήκευσης για μονάδες της ρωσικής εθνοφρουράς στις ρωσόφωνες περιοχές.

Πρόκειται για άρματα μάχης σοβιετικής εποχής με πυροβόλο των 100 χλστ. και παρωχημένα σκοπευτικά συστήματα κυρίως στον νυκτερινό αγώνα, είναι όμως εξαιρετικά αξιόπιστα και έχουν μειωμένες απαιτήσεις συντήρησης. 

Η Ρωσία κληρονόμησε χιλιάδες τέτοια άρματα από τον σοβιετικό Στρατό και τα υπάρχοντα αποθέματα εκτιμώνται μεταξύ 2.000 και 1.200 αρμάτων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες τουλάχιστον 14 από αυτά μεταφέρθηκαν  σιδηροδρομικώς στην ανατολική Ουκρανία και θα ακολουθήσουν και άλλα.

Το πρώτο πρωτότυπο T-54 ολοκληρώθηκε στο Nizhny Tagil μέχρι τα τέλη του 1945.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1950, το T-54 έγινε τελικά το κύριο άρμα για τεθωρακισμένες μονάδες του Σοβιετικού Στρατού , στρατούς των χωρών του Συμφώνου της Βαρσοβίας και πολλοί άλλοι.

Τα T-54 και τα T-55 έχουν εμπλακεί σε πολλές από τις ένοπλες συγκρούσεις στον κόσμο στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

Η σειρά T-54/55 είναι το άρμα μάχης με τη μεγαλύτερη παραγωγή μονάδων του στην ιστορία.

Οι εκτιμώμενοι αριθμοί παραγωγής για τη σειρά κυμαίνονται από 96.500 έως 100.000!

Αντικαταστάθηκαν από τα άρματα μάχης T-62 , T-64 , T-72 , T-80 και T-90 στον σοβιετικό και ρωσικό στρατό , αλλά παραμένουν σε χρήση από έως και 50 άλλους στρατούς σε όλο τον κόσμο, μερικοί από τους οποίους έχουν λάβει εξελιγμένη μετασκευή.

Μπορεί να φαίνεται ως περίεργη η ρωσική κίνηση, αλλά εξασφαλίζει πολύτιμη ισχύ πυρός στην δεύτερη γραμμή άμυνας. Σε έναν πόλεμο φθοράς τα παλαιά όπλα δεν νικούν φθείρουν τις νέες αντίπαλές μονάδες. Κι όποιος αντέξει…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.