Σουδάν: «Λεηλατήθηκαν» τρόφιμα αξίας 13-14 εκατ. δολαρίων

«Υπολογίσαμε πως λεηλατήθηκαν κάπου 17.000 μετρικοί τόνοι τροφίμων σε αποθήκες και ενώ μεταφέρονταν με οχήματα» σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα

Σουδάν: «Λεηλατήθηκαν» τρόφιμα αξίας 13-14 εκατ. δολαρίων

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) υπολογίζει πως τρόφιμα αξίας 13 ως 14 εκατομμυρίων δολαρίων που προορίζονταν για ανθρώπους που τα έχουν απόλυτη ανάγκη λεηλατήθηκαν στο Σουδάν αφότου ξέσπασε πόλεμος στο κράτος της βορειοανατολικής Αφρικής τη 15η Απριλίου.

Ο διευθυντής του ΠΕΠ στο Σουδάν, ο Έντι Ρόου, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μέσω βιντεοσύνδεσης από το Πορτ Σουδάν, μίλησε για ανεξέλεγκτες λεηλασίες και πρόσθεσε πως ο οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, προσπαθεί ακόμη να επαληθεύσει κάποιες πληροφορίες για περαιτέρω κλοπές αποθεμάτων του.

«Υπολογίσαμε πως λεηλατήθηκαν κάπου 17.000 μετρικοί τόνοι [τροφίμων], μέρος τους σε αποθήκες μας, μέρος τους ενώ μεταφέρονταν με οχήματα», εξήγησε ο κ. Ρόου. «Αυτό μεταφράζεται σε 13 ως 14 δολάρια ΗΠΑ — μιλάω μόνο για το κόστος των τροφίμων. Κάθε μέρα λαμβάνουμε πληροφορίες για νέες λεηλασίες».

Οι δηλώσεις του κ. Ρόου έγιναν μια ημέρα αφού ο συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ζήτησε από τους αντίπαλους στρατηγούς να εγγυηθούν την ασφαλή διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας και του προσωπικού του διεθνούς οργανισμού.

Η ένοπλη σύρραξη στο Σουδάν ανάγκασε περίπου 115.000 ανθρώπους να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ εμποδίζει τη διανομή τροφίμων σε μια χώρα όπου ήδη προτού ξεσπάσει ο ένας κάτοικος στους τρεις ήδη είχε ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο κ. Ρόου σημείωσε πως το ΠΕΠ θα χρειαστεί να αγοράσει επειγόντως νέες προμήθειες για τους άμαχους στο Σουδάν: «Αν δεν το κάνουμε τώρα, τα αποθέματά μας θα εξαντληθούν μέσα στους επόμενους δύο ως τρεις μήνες», λογάριασε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Έχουμε ήδη αρχίσει συνομιλίες με δωρητές για να δούμε πόσο γρήγορα μπορούμε να προμηθευτούμε [τα εφόδια] και να τα παραδώσουμε σε τοποθεσίες όπου υπάρχουν παράθυρα ευκαιρίας και είναι σχετικά ασφαλές για εμάς», εξήγησε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.