ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Σουδάν: Παραβιάστηκε ξανά η εκεχειρία – Σφοδροί βομβαρδισμοί στο Χαρτούμ και στα περίχωρα

Τα Ηνωμένα Έθνη πιέζουν για την εγγύηση διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας

Σουδάν: Παραβιάστηκε ξανά η εκεχειρία – Σφοδροί βομβαρδισμοί στο Χαρτούμ και στα περίχωρα

Εκρήξεις και πυρά ακούγονται σήμερα στο Χαρτούμ, κατά την εικοστή ημέρα των σφοδρών μαχών ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και τους παραστρατιωτικούς, που διεκδικούν την εξουσία στο Σουδάν με κίνδυνο να βυθίσουν ολόκληρη την περιοχή σε κρίση.

Παρά την ανακοίνωση μιας «κατ’ αρχήν συμφωνίας» για την παράταση μέχρι τις 11 Μαΐου μιας εκεχειρίας που ουδέποτε έγινε σεβαστή, «συγκρούσεις και εκρήξεις» συγκλονίζουν τα βόρεια προάστια του Χαρτούμ, ανέφεραν τα χαράματα κάτοικοι στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι πέντε εκατομμύρια κάτοικοι της πρωτεύουσας ζουν πλέον στο ρυθμό των βομβαρδισμών, προσπαθώντας να αποφύγουν αδέσποτες σφαίρες κλεισμένοι μέσα σε σπίτια χωρίς νερό ούτε ηλεκτρικό, με όλο και λιγότερα χρήματα και τρόφιμα και όλα αυτά μέσα σε αποπνικτική ζέστη.

Σφοδροί βομβαρδισμοί ακούγονται επίσης από τις γειτονικές πόλεις Ομντουρμάν και Μπάχρι, μεταδίδει το Ρόιτερς.

Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Έθνη άσκησαν χθες, Τετάρτη, πίεση στις εμπόλεμες παρατάξεις να εγγυηθούν την ασφαλή διέλευση ανθρωπιστικής βοήεθιας, αφού έξι φορτηγά λεηλατήθηκαν και αεροπορικά πλήγματα στην πρωτεύουσα υπονόμευσαν την υποτιθέμενη εκεχειρία.

Ο συντονιστής της έκτακτης αρωγής του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε πως ελπίζει να συναντηθεί μέσα στις επόμενες δύο με τρεις ημέρες με τα εμπόλεμα μέρη στο Σουδάν για να εξασφαλίσει απ’ αυτά εγγυήσεις για τις οχηματοπομπές που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Από τις 15 Απριλίου, ο πόλεμος ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του στρατηγού Αμπντέλ Φάταχ αλ-Μπουρχάν και στους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 550 ανθρώπους ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 5.000, σύμφωνα με έναν απολογισμό που πιστεύεται πως υπολείπεται κατά πολύ της πραγματικότητας. Τα νοσοκομεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν: λιγότερα από ένα στα πέντε εξακολουθούν να λειτουργούν στο Χαρτούμ και σχεδόν κανένα στο Νταρφούρ (δυτικά).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι μάχες έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό περισσότερων από 335.000 ανθρώπων και έχουν ωθήσει 115.000 άλλους στην εξορία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος αναμένει πως οι πρόσφυγες θα οκταπλασιασθούν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.