ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Σουρινάμ: Εισβολή διαδηλωτών στην Εθνοσυνέλευση (βίντεο)

Χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους του Παραμαρίμπο για να διαμαρτυρηθούν για τις αυξήσεις των τιμών σε τρόφιμα, καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα

Σουρινάμ: Εισβολή διαδηλωτών στην Εθνοσυνέλευση (βίντεο)

Επεισοδιακά εξελίχθηκε διαδήλωση κατά της ακρίβειας και των μέτρων λιτότητας που έχει επιβάλει η κυβέρνηση του Σουρινάμ. Πλήθος διαδηλωτών συγκρούστηκε με τις δυνάμεις ασφαλείας στην πρωτεύουσα Παραμαρίμπο και αφού έσπασε τον αστυνομικό κλοιό, εισέβαλε στο κτήριο της Εθνοσυνέλευσης.

Χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν από νωρίς το πρωί στους δρόμους του Παραμαρίμπο για να διαμαρτυρηθούν για τις αυξήσεις των τιμών σε τρόφιμα, καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση για διαφθορά.

Γύρω στο μεσημέρι, οργισμένοι διαδηλωτές επιτέθηκαν με μπουκάλια και πέτρες εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες για να τους απωθήσουν. Ορισμένοι διαδηλωτές κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να εισβάλουν στην Εθνοσυνέλευση.

Ταραχές ξέσπασαν στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπου λεηλατήθηκαν καταστήματα και πυρπολήθηκαν αυτοκίνητα. Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) μεταδίδει ότι πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν στη διάρκεια των επεισοδίων.

«Έχω τρία παιδιά να ταΐσω και κάνω δύο δουλειές. Κάθε μέρα οι τιμές ανεβαίνουν», είπε η Άγκνες που συμμετείχε στη διαδήλωση.

Ένας άλλος διαδηλωτής λέει ότι ο πρόεδρος Σαντόνχι πρέπει να παραιτηθεί. «Μας λέει διαρκώς ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ. Αλλά εγώ βλέπω μόνο σκοτάδι. Δεν μπορώ πλέον να πληρώσω για τα απαραίτητα, να πάω στη δουλειά μου ή να στείλω τα παιδιά μου στο σχολείο», εξηγεί.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τσαν Σαντόχι καταδίκασε τη βία και προανήγγειλε τη διεξαγωγή έρευνας για τον εντοπισμό όσων ενορχήστρωσαν και εξαπέλυσαν την επίθεση στην Εθνοσυνέλευση.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Σουρινάμ καταδίκασε την επίθεση, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη επίθεση στη δημοκρατία».

Το Σουρινάμ, μια μικρή χώρα της Νότιας Αμερικής με πληθυσμό σχεδόν 600.000 κατοίκων, έχει βυθιστεί σε οικονομική κρίση λόγω του υψηλού πληθωρισμού (54,6% το 2022) και του δυσβάσταχτου εξωτερικού χρέους. Η πρώην ολλανδική αποικία βασίζει τις ελπίδες της για οικονομική ανάκαμψη στην εκμετάλλευση πετρελαϊκών κοιτασμάτων που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.