ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτός ο Βαρτζόπουλος (και «καραμανλικός» τρομάρα του) πόσα «κιλά» πολιτικά χαζός είναι;

«Συνασπισμό πυροβολικού» εγκαινιάζει η Γαλλία για την ενίσχυση της γραμμής κρούσης της Ουκρανίας

Του συνασπισμού ηγούνται Γαλλία και ΗΠΑ, ενώ συμμετέχουν συνολικά 23 χώρες

«Συνασπισμό πυροβολικού» εγκαινιάζει η Γαλλία για την ενίσχυση της γραμμής κρούσης της Ουκρανίας

Ο Γάλλος υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιάν Λεκορνί αναμένεται να εγκαινιάσει σήμερα στο Παρίσι έναν «συνασπισμό πυροβολικού» με στόχο να ενισχύσει τις ικανότητες της Ουκρανίας να αντιμετωπίσει τη Ρωσία, μια τελετή στην οποία θα παραστεί μέσω βιντεοσύνδεσης ο Ουκρανός ομόλογός του.

Ο συνασπισμός αυτός, υπό τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της ομάδας επαφής για την άμυνα της Ουκρανίας, της λεγόμενης ομάδας Ράμσταϊν, στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από 50 χώρες που στηρίζουν το Κίεβο.

Συνολικά στον συνασπισμό συμμετέχουν 23 χώρες και «έχει στόχο να συντονίσει τις προσπάθειες να παρασχεθεί βοήθεια – βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα—στην Ουκρανία ώστε να αποκτήσει δύναμη πυροβολικού προσαρμοσμένη στις ανάγκες της αντεπίθεσης και τον στρατό του αύριο», επεσήμανε το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ ακύρωσε την τελευταία στιγμή την επίσκεψή του στη Γαλλία «για λόγους ασφαλείας», ενημέρωσε το Παρίσι τη νύκτα της Τετάρτης προς Πέμπτη.

Η ΕΕ έχει στόχο να προσφέρει ένα εκατομμύριο πυρομαχικά στην Ουκρανία ως την άνοιξη του 2024, όμως μόνο 300.000 0βίδες έχουν παραδοθεί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με ευρωβουλευτές.

Ο Λεκορνί εξέφρασε χθες Τετάρτη την ικανοποίησή του για τον τριπλασιασμό της ικανότητας παραγωγής πυρομαχικών από τη Γαλλία, από 1.000 μονάδες που παράγονταν μηνιαίως πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία στις 3.000 που ελπίζει να φτάσει το Παρίσι στη διάρκεια του 2024. Ωστόσο οι ποσότητες αυτές δεν αρκούν παρά για μερικές ημέρες μαχών στην Ουκρανία, επισημαίνουν οι ειδικοί.

«Χάρη στις προσπάθειες της οικονομίας πολέμου η Γαλλία είναι σε θέση να παράξει το 2024 και ως τις αρχές του 2025, 78 συστήματα πυροβολικού Caesar για την Ουκρανία», επεσήμανε το υπουργείο Άμυνας. Έξι από αυτά, που έχουν πληρωθεί από το Κίεβο θα παραδοθούν «τις επόμενες εβδομάδες» και τα υπόλοιπα αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από πολλές πλευρές.

Η Γαλλία έχει ήδη πουλήσει 30 Caesar στην Ουκρανία, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε την Τρίτη τη στήριξη της χώρας του προς την Ουκρανία, αν και η αντεπίθεσή της δεν έχει αποφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Εξάλλου ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί τον Φεβρουάριο την Ουκρανία για δεύτερη φορά από την αρχή του πολέμου, τον Φεβρουάριο του 2022.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παράλληλα πρόσθεσε ότι το Παρίσι «βρίσκεται στη διαδικασία οριστικοποίησης μιας συμφωνίας» ασφαλείας με το Κίεβο, αντίστοιχη με αυτή που σύναψε την Παρασκευή η Ουκρανία με τη Βρετανία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.