
Οι χθεσινές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, είχαν ως αποτέλεσμα η Ρωσία και η Ουκρανία να συμφωνήσουν να ανταλλάξουν καταλόγους με τους όρους για την κατάπαυση του πυρός και οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου βρίσκονται σε εξέλιξη και θα πρέπει να διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών. Η ρωσική πλευρά έχει καταρτίσει τη δική της λίστα όρων.
Ουκρανική πηγή είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι οι Ρώσοι είχαν θέσει όρους που χαρακτήρισε «μη βιώσιμους», χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Επίσης είχε αναφερθεί ότι η Ρωσία απείλησε την Ουκρανία με «αιώνιο πόλεμο» κατά τη διάρκεια των άμεσων ειρηνευτικών συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Sky News επικαλούμενο σχετική πηγή.
Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων σήμερα Σάββατο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ρωτήθηκε για τους προαναφερθέντες όρους αυτούς αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι οι συζητήσεις πρέπει να γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες.
Ποιοι είναι οι όροι της Μόσχας
Ουκρανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, αποκάλυψε πως η Ρωσία έθεσε τους εξής όρους για μια ειρηνευτική συμφωνία:
-Την αποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων από: Ντονιέτσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα και Λουγκάνσκ της Ουκρανίας, για να υπάρξει συμφωνία κατάπαυση του πυρός. Οι περιοχές αυτές ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό ή εν μέρει από τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά τα ουκρανικά στρατεύματα εξακολουθούν να μάχονται για να κρατήσουν τα υπόλοιπα τμήματα των περιοχών. Σημειώνεται πως δεν υπήρχε τέτοιο αίτημα στο σχέδιο συμφωνίας που είχαν προετοιμάσει οι ΗΠΑ.
-Να αναγνωριστούν διεθνώς πέντε τμήματα της Ουκρανίας ως ρωσικά. Πρόκειται για την χερσόνησο της Κριμαίας που προσαρτήθηκε το 2014, καθώς και τις περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια. Υπενθυμίζεται πως το αμερικανικό σχέδιο είχε προτείνει μόνο την de jure αναγνώριση των ΗΠΑ για την Κριμαία και την de facto αναγνώριση των ΗΠΑ για τα ελεγχόμενα από τη Ρωσία τμήματα των άλλων περιοχών.
-Η Ουκρανία να γίνει ουδέτερο κράτος, να μην διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής και οι σύμμαχοι του Κιέβου να μην σταθμεύουν στρατεύματα τους στο ουκρανικό έδαφος. Και αυτό το αίτημα απουσίαζε από την πρόταση των ΗΠΑ.
-Τέλος, οι Ρώσοι ζήτησαν και οι δύο πλευρές να παραιτηθούν από τις αξιώσεις τους να λάβουν πολεμικές αποζημιώσεις. Σημειώνεται πως η αμερικανική πρόταση προέβλεπε ότι η Ουκρανία λαμβάνει αποζημίωση.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό αξιωματούχο, οι Ρώσοι διαπραγματευτές διαβίβασαν τις απαιτήσεις τους προφορικά και δεν κοινοποίησαν κανένα έγγραφο που να περιέχει τους όρους αυτούς.
Τι ανέφερε ο Πεσκόφ
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν η Μόσχα και το Κίεβο είναι να εφαρμόσουν τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής κρατουμένων σύμφωνα με τη φόρμουλα «1000 για 1000», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.