ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Τα αμερικανικά ΜΜΕ βλέπουν σημαντικό βήμα από τις ΗΠΑ για την ανταλλαγή κρατουμένων με το Ιράν

Η Τεχεράνη απαιτεί να αποδεσμευτούν 6 δισ. δολάρια που είχαν παγώσει στη Νότια Κορέα εξαιτίας κυρώσεων σε βάρος της, αναφέρει η Washington Post

Τα αμερικανικά ΜΜΕ βλέπουν σημαντικό βήμα από τις ΗΠΑ για την ανταλλαγή κρατουμένων με το Ιράν

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε μείζον βήμα στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για την ενδεχόμενη ανταλλαγή κρατουμένων με το Ιράν.

Επικαλούμενη πηγές της στην κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν, η εφημερίδα εξήγησε ότι προβλέφθηκε εξαίρεση προκειμένου τράπεζες να μπορέσουν να μεταβιβάσουν ιρανικούς πόρους που είχαν δεσμευτεί, χωρίς να φοβούνται ότι θα υποστούν αμερικανικές κυρώσεις. Το Κογκρέσο ενημερώθηκε σχετικά χθες Δευτέρα, κατά το δημοσίευμα.

Πληροφορίες πως οι ΗΠΑ και το Ιράν διαπραγματεύονται ανταλλαγή κρατουμένων κυκλοφορούν για μήνες. Τον Αύγουστο, το δικαστικό σύστημα του Ιράν αποφάσισε να αποφυλακιστούν Αμερικανοί υπήκοοι και να τεθούν σε κατ’ οίκον κράτηση.

Κατά τις πηγές της εφημερίδας, συνολικά πέντε άνθρωποι με την αμερικανική υπηκοότητα αναμένεται να επιτραπεί να φύγουν από την Ισλαμική Δημοκρατία. Σε αντάλλαγμα, πέρα από την απελευθέρωση ισάριθμων Ιρανών φυλακισμένων στις ΗΠΑ, η Τεχεράνη απαιτεί να αποδεσμευτούν 6 δισεκ. δολάρια που είχαν παγώσει στη Νότια Κορέα εξαιτίας κυρώσεων σε βάρος της.

Το ποσό θα μεταφερθεί από τη Νότια Κορέα στο Κατάρ.

Πάντα κατά πληροφορίες από αμερικανικές πηγές, το Ιράν θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά αποκλειστικά για ανθρωπιστικούς λόγους, όπως η αγορά φαρμάκων.

Η συμφωνία πάντως δεν πιστεύεται πως έχει οριστικοποιηθεί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επικριτές του σχεδίου στις ΗΠΑ ερίζουν ότι το Ιράν στην πραγματικότητα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει μεγάλο μέρος του ποσού που θα αποδεσμευτεί για στρατιωτικούς σκοπούς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.