ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Τις επαφές του Ν.Μπογονικολού εξετάζει το FBI – Έχει συλληφθεί για «διαρροή» υψηλής τεχνολογίας στους Ρώσους

Εξετάζεται το ενδεχόμενο να είχε πρόσβαση σε αμερικανικά οπλικά συστήματα που διαθέτει η Ελλάδα

Τις επαφές του Ν.Μπογονικολού εξετάζει το FBI – Έχει συλληφθεί για «διαρροή» υψηλής τεχνολογίας στους Ρώσους

Σε εξέλιξη βρίσκεται η υπόθεση της σύλληψης του Έλληνας επιχειρηματία Νίκου Μπογονικολού, ιδρυτή και προέδρου του ευρωπαϊκού ομίλου εταιριών Aratos, ο οποίος κατηγορείται για «διαρροή» υψηλής τεχνολογίας στους Ρώσους.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ο Έλληνας επιχειρηματίας που φέρεται ότι είχε στρατολογηθεί ως πράκτορας προμηθειών από το 2017, συνωμότησε υπέρ της Ρωσίας, προκειμένου να αποκτήσει ευαίσθητο τεχνολογικό υλικό που χρησιμοποιείται στον κβαντικό υπολογισμό και στις πυρηνικές δοκιμές για την περαιτέρω αμυντική έρευνα και ανάπτυξη της κυβέρνησης του Κρεμλίνου.

«Ενώ φαινομενικά λειτουργούσε ως αμυντικός ανάδοχος για το ΝΑΤΟ και άλλες χώρες συμμάχους, ο κατηγορούμενος και η ομάδα της Aratos είχαν διπλές συναλλαγές, βοηθώντας να τροφοδοτήσουν την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας και την ανάπτυξη όπλων επόμενης γενιάς» δήλωσε ο εισαγγελέας της Ανατολικής Περιφέρειας της Νέας Υόρκης.

Τις επαφές και τις σχέσεις του ξεσκονίζει πλέον το FBI, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να είχε πρόσβαση σε αμερικανικά οπλικά συστήματα που διαθέτει η Ελλάδα, λόγω των στενών του σχέσεων τόσο με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, όσο και με την ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Άλλωστε ο ίδιος δημοσίευε φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -πριν κλείσει όλους τους λογαριασμούς του- με τον πρόεδρο της ΕΑΒ Ιωάννη Κούτρα. Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΑΒ εμπλέκεται στον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16 στα οποία τοποθετείται ραντάρ AESA, με τους Αμερικανούς να απαιτούν ειδικά μέτρα φύλαξης των αεροσκαφών για να προφυλάξουν από κατασκοπεία το συγκεκριμένο ραντάρ.

Ο Νίκος Μπογιονικολός αρνείται τις κατηγορίες της βιομηχανικής κατασκοπείας υπέρ της Ρωσίας και αναγνωρίζει ότι υπήρξαν παρατυπίες για εξαρτήματα που έφθασαν σε Ρώσους χωρίς τις απαραίτητες εγκρίσεις για τον τελικό τους χρήστη.

Η εμπλοκή της εταιρείας του Νίκου Μπογονικολού Aratos ξεκινάει ήδη από τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης της ΝΔ, καθώς εμφανίζεται μαζί με αντιπροσωπεία ολλανδικών εταιρειών, να έχει επαφές με τον υπουργό Oικονομικών Xρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Aνάπτυξης και Eπενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, τον αναπληρωτή υπουργό Nίκο Παπαθανάση και τον YEΘA Nίκο Παναγιωτόπουλο.

Τότε το θέμα του ενδιαφέροντος των Oλλανδών ήταν τα Nαυπηγεία Σκαραμαγκά, από πλευράς του ομίλου Damen Group και η EAB από την Deadalus Aviation Group και την Aratos Systems BV. Τα σχέδια δεν προχώρησαν αλλά η Aratos και ο Νίκος Μπογιονικολός συνέχισαν να εμφανίζονται σε επαφές ακόμη και σε συμφωνίες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, με αποκορύφωμα τη συμφωνία για στρατηγική συνεργασία των ΕΑΣ με τη Ηeckler & Koch «για παραγωγή υλικού και Έρευνας».

Οι πληροφορίες της Intelligence Online

Η ιστοσελίδα Intelligence Online δημοσίευσε σειρά πληροφοριών για τον Μπογονικολό, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά για σχέσεις του με Έλληνες αξιωματούχους. Και όπως αναφέρει ο Μπογονικολός συνεργαζόταν με πολλές ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες, η τεχνογνωσία των οποίων μπορεί να έχει μεταφερθεί στη Μόσχα.

«Το κατηγορητήριο του Νικολάου Μπογονικόλου στις 16 Μαΐου, μετά τη σύλληψή του στο Παρίσι σε κοινή επίχειρηση DGSI-FBI επτά ημέρες νωρίτερα, προκαλεί ρίγη στη ραχοκοκαλιά της αμυντικής βιομηχανίας της Ευρώπης. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DoJ) κατηγορεί τον Έλληνα επιχειρηματία για εμπλοκή σε βιομηχανικό κύκλωμα κατασκοπείας για λογαριασμό της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών, SVR. Ο Μπογονικόλος, ο οποίος έκτοτε έκλεισε τους ιστοτόπους του και τους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποίησε την επιχειρηματική του αυτοκρατορία Aratos Group για να αποκτήσει εξαρτήματα που η εξαγωγή τους απαγορευόταν στη Ρωσία. Όμως, εκτός από τα πολλά ευαίσθητα εξαρτήματα που πωλήθηκαν παράνομα, η δράση του επέτρεψε επίσης στη Ρωσία να αποκτήσει πρόσβαση σε τεχνικές και εμπορικές πληροφορίες της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Κι αυτό γιατί ο ιστός των εταιρειών στην τροχιά του Μπογονικόλου ήταν ιδιαίτερα ενεργός με αμυντικούς ομίλους στην Ευρώπη, ξεκινώντας από την Ελλάδα. Η Aratos ήταν το προγεφύρωμα πολλών εταιρειών, μεταξύ των οποίων ο Όμιλος Europa Line στην Ελλάδα και το Βέλγιο, και η Balkanplan, η Zeus Consulting και η Ionian Technologies. Στην Αθήνα, oι εταιρείες του είχαν σχέσεις με στελέχη του κυβερνώντος δεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, του οποίου πολλοί από τους συμβούλους του Μπογονικόλου ήταν υποστηρικτές ή ακόμη και ανώτερα μέλη».

Οι Αμερικάνοι δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συνεργασία της Aratos με την ολλανδική εταιρεία Daedalus Aviation Group, που έχει εμπλοκή στη συντήρηση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16. Η εταιρεία του Νίκου Μπογονικολού φέρεται να έκλεισε ραντεβού συμβούλων της Daedalus με το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας, για να συνεργαστούν στην αναβάθμιση των ελληνικών F-16. Η συνεργασία ναυάγησε με τους Ολλανδούς να υποστηρίζουν ότι η Aratos δεν τήρησε όρους του συμβολαίου τους.

Η Intelligence Online αναφέρει ακόμη ότι η Aratos «έχει συνεργασία με τον κρατικό ελληνικό όμιλο Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Με πρόεδρο τον Αθανάσιο Τσιόλκα – ο οποίος διορίστηκε το 2019 από τον υπουργό Άμυνας Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος είναι επίσης μέλος της Νέας Δημοκρατίας – τα ΕΑΣ είναι εταίρος πολλών δυτικών αμυντικών βιομηχανιών, όπως η Lockheed Martin και η Northrop Grumman των ΗΠΑ, η ευρωπαϊκή MBDA, η γερμανική Diehl Defense και Rheinmetall, και η γαλλική Nexter».

Η Intelligence Online διαπίστωσε ακόμη ότι οι σύμβουλοι της Aratos συμμετείχαν σε προγράμματα που εκτελούνται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Διαστημικό Πρόγραμμα, που επιβλέπει το πρόγραμμα δορυφορικής πλοήγησης Galileo.

Το κατηγορητήριο που έχει να αντιμετωπίσει ο Νίκος Μπογονικολός αναφέρει ότι η συνεργασία του με τη Μόσχα ξεκίνησε το 2017. Την ίδια περίοδο είχε αρχίσει να αποκτά πρόσβαση σε εξοπλισμό και αμυντική τεχνολογία της Δύσης τα οποία προωθούσε σε δύο ρωσικές εταιρείες την Serniya Engineering και της Sertal LLC, οι οποίες μπήκαν στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ στις 3 Μαρτίου 2022, λίγες μέρες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η αμερικανική δικαιοσύνη έχει στη διάθεσή της συνομιλίες και στοιχεία που πιστοποιούν τις επαφές του Μπογονικολού με ρωσική εταιρία που λειτουργεί υπό την καθοδήγηση των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.