ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την κατασκευή νέας πυρηνικής βόμβας: Θα έχει ισχύ «24 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Χιροσίμα»

Το Β61-13 είναι η εξέλιξη της B61 που είχε δημιουργηθεί στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την κατασκευή νέας πυρηνικής βόμβας: Θα έχει ισχύ «24 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Χιροσίμα»

Το Πεντάγωνο λίγες ημέρες μετά τις ανακοινώσεις της Κίνας για αύξηση των πυρηνικών όπλων της ως το 2030 κατά 1.000, ανακοίνωσε, την κατασκευή πυρηνικής βόμβας η οποία θα έχει ισχύ «24 φορές πιο δυνατή από αυτή της Χιροσίμα».

Η «B61-13» των Αμερικανών, όπως αναφέρει το Πεντάγωνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μαχητικό αεροσκάφος, συμπεριλαμβανομένου του B-21 Raider Stealth το οποίο είναι επίσης υπό κατασκευή.

Οι πυρηνικές βόμβες αυτές, ισχυρίζονται πως θα είναι μεγάλης ακριβείας και μπορούν να προκαλέσουν ζημιά και αρκετά «κάτω από το έδαφος».

Για να προχωρήσει πάντως η κατασκευή του, θα πρέπει να δοθεί η έγκριση από το Κογκρέσο, αν και ήδη οι Ρεπουμπλικάνοι, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, προσυπογράφουν ήδη την κατασκευή της.

«Το B61-13 θα ενισχύσει την αποτροπή των αντιπάλων και τη διασφάλιση των συμμάχων και των εταίρων μας, παρέχοντας παράλληλα στον Πρόεδρο πρόσθετες επιλογές έναντι ορισμένων σκληρότερων και μεγάλης περιοχής στρατιωτικών στόχων» αναφέρει το Πεντάγωνο.

«Το B61-13 αντιπροσωπεύει μία λογική εξέλιξη για τη διαχείριση των προκλήσεων ενός εξαιρετικά δυναμικού περιβάλλοντος στην ασφάλεια. Μας παρέχει πρόσθετη ευελιξία» ανέφερε εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Τα χαρακτηριστικά που θα έχει η νέα πυρηνική βόμβα

Το Β61-13 είναι η εξέλιξη της B61 που είχε δημιουργηθεί στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου. 

Θα έχει μέγιστη απόδοση 360 κιλοτόνων – 24 φορές την απόδοση περίπου 15 κιλοτόνων από τη βόμβα που έπεσε στην ιαπωνική πόλη της Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου 1945.

Η βόμβα που έπεσε στο Ναγκασάκι τρεις ημέρες αργότερα είχε απόδοση περίπου 25 κιλοτόνων. Η παραγωγή ενός μικρού αριθμού B61-13 δεν θα αυξήσει τον συνολικό αριθμό πυρηνικών όπλων στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ, καθώς άλλα θα αποσυρθούν. Οι ΗΠΑ διαθέτουν σήμερα περίπου 3.700 πυρηνικές κεφαλές.

Τα B61-13 θα έχουν λιγότερο από το ένα τρίτο της ισχύος του μεγαλύτερου πυρηνικού όπλου των ΗΠΑ – του B83 – το οποίο έχει απόδοση 1,2 μεγατόνων, 80 φορές μεγαλύτερη από τη βόμβα της Χιροσίμα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα από τις ΗΠΑ, η απόφαση του Πενταγώνου είναι η πιο σοβαρή «δέσμευση των ΗΠΑ να αναπτύξουν πυρηνικό εξοπλισμό μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η χώρα σκοπεύει να δαπανήσει μάλιστα 750 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία, για να αντικαταστήσει παλιά συστήματα που είναι άνω των 50 χρόνων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.