«Τα νεκροτομεία υφίστανται μεγάλη πίεση»

Σε 253 ανέρχονται οι νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες στην ανατολική ακτή στη Νότια Αφρική. 

Από τις φονικές πλημμύρες στην ανατολική ακτή της Νότιας Αφρικής, συνολικά 253 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

«Τα νεκροτομεία υφίστανται μεγάλη πίεση, αλλά αντεπεξερχόμαστε. Αργά χθες (12.04.2022) τα μεσάνυχτα παραλάβαμε 253 πτώματα σε δύο ξεχωριστά νεκροτομεία» στο Ντέρμπαν, τη μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας Κουαζούλου – Νατάλ, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ο Νομαγκούγκου Σιμελάνε Ζούλου, ο εκπρόσωπος του τμήματος Υγείας της επαρχίας.

Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος, Σίριλ Ραμαφόσα δεσμεύτηκε να βοηθήσει συγγενείς θυμάτων και πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες, που προκάλεσαν προβλήματα και διακοπές στις θαλάσσιες μεταφορές σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια της Αφρικής.

Στις δημοφιλείς παραλίες του Ντέρμπαν, στον Ινδικό Ωκεανό, υπάρχουν σωροί από συντρίμμια, κλαδιά και πλαστικά μπουκάλια. Από τους κατοίκους της περιοχής ζητήθηκε να αποφύγουν κάθε μετακίνηση.

Αυτοί που διαμένουν σε περιοχές που βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο παροτρύνθηκαν να δεχθούν τους γείτονές τους που ζουν σε χαμηλότερες περιοχές, οι οποίες έχουν πληγεί από τις πλημμύρες. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν επίσης διακοπές ρεύματος, ενώ πολλοί δρόμοι αποκλείστηκαν.

Ο Ραμαφόσα επισκέφτηκε οικογένειες που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα στην επαρχία, συμπεριλαμβανομένης μιας οικογένειας με τέσσερα παιδιά, που οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις λάσπης κατέστρεψαν τα σπίτια τους την Τρίτη.

Η νοτιοανατολική ακτή της Αφρικής βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κακοκαιρίας. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη καθιστά αυτές τις καιρικές συνθήκες εντονότερες – και προβλέπουν ότι αυτά τα καιρικά φαινόμενα θα ενταθούν τις επόμενες δεκαετίες.

Νότια Αφρική – Μοζαμβίκη: Στο έλεος των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής!

Ο βόρειος γείτονας της Νότιας Αφρικής, η Μοζαμβίκη, έχει πληγεί από μια σειρά από καταστροφικές πλημμύρες την τελευταία δεκαετία, συμπεριλαμβανομένης μιας τον περασμένο μήνα που σκότωσε περισσότερους από 50 ανθρώπους.

Έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Φεβρουάριο προειδοποίησε ότι η ανθρωπότητα απέχει πολύ ακόμη από το να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή.

«Τίποτα από όλα αυτά δεν προκαλεί έκπληξη, αλλά είναι απολύτως καταστροφικό. Μπορείτε να φανταστείτε το κόστος στη ζωή των ανθρώπων. Δρόμοι, λιμάνια… Είναι τεράστιο», δήλωσε στο Reuters η Μελίσα Φούριε, η επίτροπος στην Προεδρική Επιτροπή Κλίματος και επικεφαλής του Κέντρου Περιβαλλοντικών Δικαιωμάτων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο στρατός επιστρατεύθηκε για να παράσχει αεροπορική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της επιχείρησης απομάκρυνσης των κατοίκων από τις εστίες τους.