
Οι συριακές δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα Σάββατο (17/1) ότι μπήκαν στην πόλη Τάμπκα, της επαρχίας Ράκα στη βόρεια Συρία.
Μάλιστα ανέφεραν ότι «περικυκλώνουν» τα κουρδικά στρατεύματα που έχουν οχυρωθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης.
«Οι δυνάμεις του συριακού Στρατού άρχισαν να εισέρχονται στην πόλη Τάμπκα από διάφορους άξονες, περικυκλώνοντας παράλληλα τις τρομοκρατικές πολιτοφυλακές του PKK μέσα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τάμπκα», δήλωσε η μονάδα επιχειρήσεων του Στρατού στο επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.
Column of tanks with the Syrian Army spotted on the move earlier today in the Raqqa Governorate of Northern Syria. pic.twitter.com/tTydDEJb40
— OSINTdefender (@sentdefender) January 17, 2026
Λίγο νωρίτερα, το συριακό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι κυβερνητικές αρχές ανέκτησαν τον έλεγχο δύο πετρελαιοπηγών στο βόρειο τμήμα της χώρας, τις οποίες έως σήμερα κατείχαν οι κουρδικές δυνάμεις.
«Ο συριακός Στρατός ανέκτησε τον έλεγχο του κοιτάσματος πετρελαίου Σαφιάν και του κοιτάσματος Αλ Θάρουα, κοντά στην πόλη Τάμπκα στην επαρχία Ράκα», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
Η συριακή δημόσια εταιρία πετρελαίου επιβεβαίωσε, από την πλευρά της, ότι έχει στην κατοχή της τις εγκαταστάσεις αυτές με σκοπό την επανεκκίνηση της παραγωγής.
Statement from Adm. Brad Cooper, CENTCOM commander: pic.twitter.com/jPdDkTx8MP
— U.S. Central Command (@CENTCOM) January 17, 2026
ΗΠΑ σε Δαμασκό: Σταματήστε την επίθεση σε Χαλέπι και Ράκα
Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM) προέτρεψε σήμερα (17.01.2026) τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις να σταματήσουν κάθε επίθεση στην περιοχή που βρίσκεται μεταξύ του Χαλεπίου και της πόλης Αλ Τάμπκα στην επαρχία Ράκα, όπου αντιμετωπίζουν τις κουρδικές δυνάμεις, οι οποίες καταγγέλλουν τον συριακό στρατό ότι παραβίασε τη συμφωνία αποχώρησης.
«Η σκληρή μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, στη βόρεια Συρία και η συνεχής στρατιωτική πίεση απαιτούν στενή συνεργασία μεταξύ των Σύρων εταίρων», γράφει η CENTCOM σε μήνυμα που ανάρτησε στην πλατφόρμα X, υπογραμμίζοντας ότι μια «Συρία με ειρήνη είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα της περιοχής».
Στο μήνυμα, ο ΗΠΑ προτρέπουν τα συριακά στρατεύματα να σταματήσουν την προώθησή τους εναντίον πόλεων που ελέγχονται από τους Κούρδους.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.