«Πίνω μπάφους και παίζω pro»!

Βρετανός ΥΠΕΞ σε Τεχεράνη: «Δεν θα ανεχτούμε εχθρικές ενέργειες στο έδαφός μας»

Συναντήθηκε με τον Α.Αραγτσί

Βρετανός ΥΠΕΞ σε Τεχεράνη: «Δεν θα ανεχτούμε εχθρικές ενέργειες στο έδαφός μας»

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pronews.gr στην Google

Σαφές μήνυμα προς το Ιράν ότι η Βρετανία δεν πρόκειται να ανεχθεί απειλές ή εχθρικές ενέργειες στο έδαφός της έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Έντ Μίλιμπαντ, κατά τη συνάντησή του με τον Ιρανό ομόλογό του, Αμπάς Αραγτσί, στη Νέα Υόρκη.

Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και συζήτησαν, μεταξύ άλλων, τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, την ανάγκη επαναλειτουργίας του Στενού του Ορμούζ, αλλά και τις ανησυχίες του Λονδίνου για δραστηριότητες οργανώσεων που συνδέονται με το Ιράν στη Βρετανία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από το Sky News, ο Μίλιμπαντ ξεκαθάρισε στον Αραγτσί ότι η Βρετανία «δεν θα ανεχθεί εκφοβισμό, απειλές ή εχθρικές ενέργειες σε βρετανικό έδαφος» από οργανώσεις που συνδέονται με την Τεχεράνη.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκε επί τάπητος η «ακλόνητη αποφασιστικότητα της Βρετανίας να καταπολεμήσει απειλές προερχόμενες από οργανώσεις που συνδέονται με το Ιράν στο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου».

Οι συνομιλίες Μίλιμπαντ – Αραγτσί πραγματοποιήθηκαν σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων στη Μέση Ανατολή, με το Λονδίνο να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της επαναλειτουργίας του Στενού του Ορμούζ.

Το ζήτημα της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στον Κόλπο αποτελεί επίσης μέρος της ευρύτερης βρετανικής τοποθέτησης για την περιοχή, καθώς η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι συνεργάζεται με συμμάχους για την προστασία της.

Το μήνυμα του Μίλιμπαντ έρχεται λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση από το βρετανικό Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας (NCSC) στοιχείων για κυβερνοεκστρατεία που, σύμφωνα με τη βρετανική υπηρεσία, συνδέεται με Ιρανούς κρατικούς φορείς.

Το NCSC ανέφερε ότι το κακόβουλο λογισμικό «CHOSEN BRICK» χρησιμοποιήθηκε σε στοχευμένες επιθέσεις τύπου spear-phishing, με στόχους μεταξύ άλλων αντιφρονούντες, ακτιβιστές και δημοσιογράφους, συμπεριλαμβανομένων ατόμων στη Βρετανία. Η υπηρεσία υποστηρίζει ότι το λογισμικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή επαφών, emails και μηνυμάτων από εφαρμογές όπως το WhatsApp και το Telegram.

Ο διευθυντής επιχειρήσεων του NCSC, Πολ Τσίστερ, δήλωσε ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια από ξένη δύναμη να εκφοβίσει, να παρενοχλήσει, να παρακολουθήσει ή με άλλον τρόπο να στοχοποιήσει άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα γίνει ποτέ ανεκτή».

Η βρετανική κυβέρνηση έχει λάβει το τελευταίο διάστημα σειρά μέτρων απέναντι σε δραστηριότητες που αποδίδει σε ιρανικούς κρατικούς φορείς και συνδεόμενες οργανώσεις, υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι η προστασία της ασφάλειας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό αν το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει δώσει δημόσια απάντηση στις συγκεκριμένες αναφορές. Το βρετανικό Foreign Office, σύμφωνα με το Reuters, δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό.

Δείτε μας ζωντανά στο YouTube, Twitch, X, Telegram

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.