Χιλή: Επεισόδια μεταξύ υποστηρικτών και πολέμιων του νέου Συντάγματος

Στην κυκλική κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας οι δύο πλευρές αντάλλαξαν ύβρεις, πέταξαν πέτρες και ορισμένοι ποδηλάτες δέχθηκαν χτυπήματα με ρόπαλα

Χιλή: Επεισόδια μεταξύ υποστηρικτών και πολέμιων του νέου Συντάγματος

Υποστηρικτές και πολέμιοι του νέου Συντάγματος που προτείνεται στη Χιλή συγκρούστηκαν χθες Κυριακή στο κέντρο του Σαντιάγο, όπου συνέκλιναν δύο αντίπαλες πορείες, διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πορεία ποδηλατών που τάσσονται υπέρ του προτεινόμενου νέου θεμελιώδους νόμου, ο οποίος θα τεθεί σε δημοψήφισμα την 4η Σεπτεμβρίου, έφθασαν στην Πλατεία Ιταλίας, το επίκεντρο των μαζικών κινητοποιήσεων στη χώρα της Λατινικής Αμερικής από τον Οκτώβριο του 2019, όπου βρέθηκαν αντιμέτωποι με άλλους διαδηλωτές, κυρίως ανθρώπους που ήρθαν από την επαρχία, με άλογα και άμαξες, για να εναντιωθούν στο κείμενο.

Στην κυκλική κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας οι δύο πλευρές αντάλλαξαν ύβρεις, πέταξαν πέτρες και ορισμένοι ποδηλάτες δέχθηκαν χτυπήματα με ρόπαλα.

Σε βίντεο που μεταδόθηκε από τηλεοπτικά δίκτυα της Χιλής, μια από τις άμαξες εικονίζεται να ανατρέπει ποδηλάτες εισβάλλοντας με καλπασμό του αλόγου στην πορεία υπέρ του προτεινόμενου Συντάγματος.

Τα επεισόδια καταγράφηκαν το τελευταίο Σαββατοκύριακο της εκστρατείας πριν από το δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής, όταν δεκαπέντε από τα σχεδόν είκοσι εκατομμύρια των κατοίκων της Χιλής θα κληθούν στις κάλπες για να εγκρίνουν ή να απορρίψουν το νέο Σύνταγμα. Η συμμετοχή στη διαδικασία είναι υποχρεωτική.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αν το προτεινόμενο Σύνταγμα απορριφθεί, το ισχύον, κληρονομιά της στρατιωτικής δικτατορίας του Πινοτσέτ (1973-1990), κάποιες διατάξεις του οποίου έχουν αναθεωρηθεί μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, θα παραμείνει σε ισχύ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.