Στα χέρια του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών έχει φτάσει η επίσημη επιστολή της αμερικανικής κυβέρνησης για τα F-35 όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το κόστος ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ για 20 μαχητικά χωρίς τις υποδομές και τα όπλα.

Με την εξέλιξη αυτή ουσιαστικά ανοίγει το χρονοδιάγραμμα των 60 ημερών ώστε μετά από διαπραγματεύσεις να υπάρξει συμφωνία για την πώληση των 20 F-35 στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας:

«Οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ απέστειλαν σήμερα, Τετάρτη 10 Απριλίου 2024, στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, την επίσημη επιστολή προσφοράς και αποδοχής LOA (Letter of Offer and Acceptance) σχετικά με την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών F-35 από την Ελλάδα».

Όπως ανέφεραν νωρίτερα αρμόδιες πηγές η επιστολή – κατά το σύνηθες – απεστάλη κατ΄ αρχήν στο Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας (ODC: Office of Defense Cooperation) στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα για να προωθηθεί εν συνεχεία στην Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η LOA είναι το πλέον λεπτομερές έγγραφο που περιλαμβάνει όλες τις δυνατές επιλογές οι οποίες είναι στην ευχέρεια του πελάτη στη συνέχεια για το τι θα αποδεχθεί και τι όχι. Και αυτή είναι το αντικείμενο διαπραγμάτευσης των δύο πλευρών.

Αμερικανικές διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι η διαδικασία προχωρά εξαιρετικά, χωρίς ωστόσο να δίνουν λεπτομέρειες για την LOA.

Πάντως ομάδα των Αμερικανών αξιωματούχων είχε συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, με το κύριο θέμα συζήτησης να είναι τα προγράμματα ασφάλειας εφοδιασμού και πληροφοριών (SSI) τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην επιστολή αποδοχής.

Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, στο πλαίσιο της αντίληψης για την ανάληψη βιομηχανικής συμμετοχής στα εξοπλιστικά προγράμματα, στρέφεται στην εξαίρεση των SSI από τη σύμβαση.

Τα έργα αυτά αφορούν κυρίως στις υποδομές που θα κατασκευαστούν στη βάση που θα φιλοξενεί τα ελληνικά F-35, δηλαδή στην 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τις υποδομές, τα υπόστεγα, την ασφάλεια, το κέντρο κυβερνοάμυνας και άλλα υποστηρικτικά υλικά.

Η αμερικανική πλευρά ζητά αναλυτική και κοστολογημένη ενημέρωση σχετικά με έργα που προτίθεται να αναλάβει η Αθήνα, καθώς αφορούν σε υποδομές ασφαλείας οι οποίες πρέπει να πιστοποιηθούν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Τα αεροσκάφη που κατασκευάζονται στο πλαίσιο της τρέχουσας παρτίδας (Lot 15), μεταξύ των οποίων θα είναι και τα ελληνικά, θα περιλαμβάνουν την πλέον σύγχρονη έκδοση υλικών TR3 (Tech Refresh 3) και θα έχουν εγκατεστημένο το λογισμικό Block 4 (αν όλα πάνε καλά με τις δοκιμές).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, τέσσερα αεροσκάφη θα παραμείνουν για μερικούς μήνες στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των χειριστών, μεγάλο μέρος της οποίας θα γίνεται και σε εξομοιωτές στο έδαφος. Στην Αμερική θα εκπαιδευτούν και οι τεχνικοί που θα υποστηρίζουν τα ελληνικά F-35. Σύμφωνα με πληροφορίες, για κάθε πιλότο F-35 απαιτούνται τουλάχιστον 15 μηχανικοί.