Επικίνδυνες καταστάσεις: Οι ΗΠΑ ζήτησαν επίσημα να τοποθετήσουν «ελεγκτές-τοποτηρητές» στις ελληνικές ειδικές δυνάμεις

Επικίνδυνες καταστάσεις: Οι ΗΠΑ ζήτησαν επίσημα να τοποθετήσουν «ελεγκτές-τοποτηρητές» στις ελληνικές ειδικές δυνάμεις

(Ανανέωση από αρχικό κείμενο 19/2/2019 18.00) Την τοποθέτηση Στρατιωτικών Συνδέσμων (Military Liaison Officers), πρακτικά «κομισάριων-τοποτηρητών», στις κρίσιμες μονάδες ειδικών επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων και συνακόλουθα τον έμμεσο έλεγχο των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων τους και την δυνατότητα να γνωρίζουν άμεσα ακόμα και τυχόν έκτακτη ανάπτυξή τους, ζήτησαν οι ΗΠΑ επίσημα από την ελληνική κυβέρνηση, προϊδεάζοντας για το τι μέλλει γενέσθαι στα ελληνοτουρκικά και όχι μόνο.

Οπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές του ΥΠΕΘΑ στο pronews.gr, οι Αμερικανοί ζήτησαν επίσημα να υπάρχουν μόνιμα ενταγμένα στελέχη των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, όπως συνέβαινε στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 στις πλέον αξιόμαχες μονάδες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και πιο συγκεκριμένα στις Ζ΄ ΜΑΚ, το ΕΤΑ, την ΔΥΚ και την 31η ΜΕΕΔ!

Δηλαδή στον κορμό της Δύναμης “Δ”. Καθόλου τυχαίο: Η Ζ’ΜΑΚ προορίζεται να είναι η πρώτη που θα εμπλακεί σε τυχόν τουρκική ενέργεια κατάληψης ελληνικού νησιωτικού εδάφους, με ειδίκευση την καταστροφή του εχθρού που έχει καταλάβει βραχονησίδες.

Το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ), θεωρείται η πιο άρτια και με πολλαπλή «πολιτική» χρήση μονάδα, με καθήκοντα την διείσδυση στην εχθρική ενδοχώρα και την εκτέλεση των κορυφαίων προσώπων της τουρκικής αλυσίδας διοίκησης, αλλά και την καταστροφή τουρκικών στρατηγικών υποδομών.

Η ΔΥΚ είναι προορισμένη να εξαπολυθεί σε αποστολές καταστροφής των τουρκικών παράκτιων αμυντικών εγκαταστάσεων.

Και η 31η ΜΕΕΔ έχει ως αποστολή την διείσδυση στο τουρκικό έδαφος και την περισυλλογή των Ελλήνων πιλότων που θα καταρριφθούν σε επιχειρήσεις εντός της τουρκικής επικράτειας.

Σε αυτές τις μονάδες οι ΗΠΑ ζήτησαν και επίσημα να τοποθετήσουν «τοποτηρητές», υπό τον μανδύα του «αναγκαίου κοινού σχεδιασμού και εκπαίδευσης των ειδικών δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ» και «Την μεταφορά αιτημάτων από και προς τις εμπλεκόμενες μονάδες, προκειμένου να συντονίζονται καλύτερα οι συνεκπαιδεύσεις»

Μάλιστα υπόσχονται ότι «Θα τοποθετήσουν στελέχη των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων με επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας».

Φυσικά, η ενέργεια δεν περιορίζεται μόνο από την ανάγκη τους να ελέγξουν εκ των έσω και να έχουν πρωτογενή πληροφόρηση για τις κινήσεις των ελληνικών ειδικών δυνάμεων σε περίπτωση ελληνοτουρκικής «θερμής» κρίσης.

Ο πολιτικός έλεγχος – γιατί περί αυτού πρόκειται – εν είδη «κομισάριων» των ελληνικών ειδικών δυνάμεων, υπαγορεύεται από την ανάγκη των ΗΠΑ να ελέγξουν το μοναδικό ετοιμοπόλεμο κομμάτι των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων (πλην των Μοιρών μαχητικών της ΠΑ και ορισμένων ναυτικών μονάδων) οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί των οποίων είναι μόνιμοι, ανησυχούν για την παρακμή της χώρας και σε περίπτωση ατυχούς για την Ελλάδα, εξέλιξης μιας ελληνοτουρκικής «θερμής» κρίσης, θα μπορούσαν να αντιδράσουν σε δεύτερη φάση με τρόπο που δεν είναι αυτός που θέλουν οι ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, «το σκέφτεται» και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Π.Ρήγας και πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ, αν και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε.Αποστολάκης (στην φωτό δίνει πλακέτα στον Αμερικανό Διοικητή της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων ΗΠΑ στην Ευρώπη – Commander of US Special Operations Command Europe – SOCEUR – στρατηγό Μαρκ Σβαρτζ), παρότι φανατικός υπέρμαχος της σύσφιγξης των ελληνοαμερικανικών στρατιωτικών σχέσεων, είναι προβληματισμένος για ευνόητους λόγους…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.