ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Εκατοντάδες μαχητές της Wagner μεταφέρθηκαν στο Νίγηρα – Μπουρκίνα Φάσο και Μάλι έστειλαν τα (λίγα) μαχητικά τους στη Νιαμέι!

Ενισχύεται η άμυνα της χώρας εν αναμονή της στρατιωτικής επέμβασης της ECOWAS

Εκατοντάδες μαχητές της Wagner μεταφέρθηκαν στο Νίγηρα – Μπουρκίνα Φάσο και Μάλι έστειλαν τα (λίγα) μαχητικά τους στη Νιαμέι!

Ρωσικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, την Νιαμέι, μεταφέροντας εκατοντάδες μαχητές της Wagner τους οποίους φέρεται να τους παρέλαβε από την Συρία.

Η Wagner έχει στρατολογήσει χιλιάδες βετεράνους του συριακού εμφυλίου πολέμου, κυρίως άνδρες που πολέμησαν για λογαριασμό των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων κατά του ΙSIS, της Αλ Κάιντα και του FSA και διαθέτουν τεράστια πολεμική εμπειρία.

Μάλιστα η Wagner έχει δεσμευτεί προς την κυβέρνηση της Νιαμέι πως θα αναλάβουν αποκλειστικά τους Αμερικανούς εάν αναμειχθούν σε μία σύγκρουση με την ECOWAS, κάνοντας χρήση drones.

Μπορεί οι Αμερικανοί να επιλέγουν τον «χαμογελαστό» δρόμο του Σουν Τζου για να κρύψουν το «σπαθί» (κρύψε το σπαθί με ένα χαμόγελο, έλεγε ο διάσημος φιλόσοφος του πολέμου) και να προσποιούνται πως δεν έχουν πρόβλημα με τη νέα στρατιωτική κυβέρνηση της Νιαμέι αλλά στο παρασκήνιο θα συνεχίσουν να εργάζονται για την ανατροπή της.

Ανώτεροι αξιωματούχοι από το Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο έχουν δεσμευτεί πως θα προστατέψου το Νίγηρα με κάθε μέσο διαθέσιμο και ήδη έχουν αποστείλει στην Νιαμέι τα λιγοστά μαχητικά που διαθέτουν για να προσφέρουν μία υποτυπώδη προστασία στον εναέριο χώρο του Νίγηρα.

Σε ότι αφορά τις ένοπλες δυνάμεις του Νίγηρα, αυτές αποτελούνται από ένα προσωπικό της τάξης των 25.000 στρατιωτών αλλά το πραξικόπημα και την ανατροπή της κυβέρνησης Μπαζούμ την έκανε η προεδρική φρουρά.

Ωστόσο ο Στρατός δείχνει να στηρίζει την ενέργεια αυτή. Οι αεροπορικές δυνατότητες της χώρας βασικά είναι ανύπαρκτες.

Οι ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν ένα επιθετικό ελικόπτερο Mil Mi-24 και δύο μαχητικά Sukhoi Su-25 αλλά κανείς δεν γνωρίζει εάν βρίσκονται σε αξιόπιστη πτητική κατάσταση.

Όμως η κυβέρνηση του Νίγηρα θα εφοδιάσει με οπλισμό πολιτοφυλακές, ο ντόπιος πληθυσμός την υποστηρίζει και θα χρησιμοποιήσει υπέρ των δυνάμεων της την αχανή έκταση της χώρας.

Ο Νίγηρας μια πάμφτωχη χώρα, της οποίας τα πλούσια κοιτάσματα ουρανίου και χρυσού εκμεταλλεύονται οι δυτικοί (μόνο το 5% επιστρέφει στην τοπική οικονομία) γνώρισε πληθυσμιακή έκρηξη τα τελευταία 15 χρόνια και είδε τον πληθυσμό της από τα 12 εκατ. κατοίκους να εκτοξεύεται στα 25 εκατ. παρά τον εξαιρετικά χαμηλό μέσο όρο διάρκειας ζωής λόγω πείνας και ανυπαρξίας νοσηλευτικών μονάδων που φτάνει με το ζόρι τα 60 έτη.

Έχουν λοιπόν έκρηξη γεννήσεων με το 50% του πληθυσμού να είναι κάτω των 14 ετών το οποίο είναι πράγματι εντυπωσιακό.

Τι σημαίνει πληθυσμιακή έκρηξη και όταν υπάρχει μεγάλος πληθυσμός χωρίς τροφή και αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο;

Δημιουργούνται εθνικιστικά κινήματα αν υποφέρουν και στην συγκεκριμένη περίπτωση υποφέρουν.

Η Τουρκία στηρίζει την στρατιωτική κυβέρνηση καθώς βλέπει μία μεγάλη ευκαιρία να αποκομίσει κέρδη και τους στηρίζει και η  Λιβύη, η οποία επηρεάζεται άμεσα από την Τουρκία.

Η Wagner θα αναλάβει την προστασία του Προεδρικού Μεγάρου και των κυριότερων υποδομών της χώρας που απειλούνται από τη Νιγηρία.

 Οι ΗΠΑ διατηρούν μεγάλη βάση drone αναγνώρισης που επιχειρεί σε όλη την Αφρική, την Ευρώπη και την Μέση Ανατολή, αλλά και περίπου 500 στρατιώτες. Οι Γάλλοι διατηρούν περίπου 1200 στρατιώτες.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 5.000 Ρώσοι εθελοντές επ’αμοιβή στην Αφρική: Δραστηριοποιούνται κυρίως στο Μάλι, τη Λιβύη, το Σουδάν, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, την Μοζαμβίκη και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Σε ότι αφορά τις ένοπλες δυνάμεις του Μάλι και της Μπουρκίνα Φάσο, αυτές αποτελούνται από μόλις 7.000 άνδρες οι πρώτες και 12.000 άνδρες οι δεύτερες.

Η Μπουρκίνα Φάσο διαθέτει επίσης δύο επιθετικά ελικόπτερα Mil Mi-35 όπως και ένα ελαφρύ μαχητικό Embraer EMB-314.

Και σε αυτή την περίπτωση κανείς δεν ξέρει την επιχειρησιακή τους κατάσταση.

Με λίγα λόγια η από αέρος υποστήριξη θα είναι σχεδόν ανύπαρκτη ειδικά εάν τα νιγηριανά στρατεύματα υποστηριχθούν από την γαλλική Αεροπορία.

Σε ότι αφορά τη Νιγηρία που σχεδιάζει να ξεκινήσει την στρατιωτική επιχείρηση κατά της Νιαμέι, διαθέτει στρατιωτικό προσωπικό της τάξεως των 230.000 ανδρών.

Οι νιγηριανές ένοπλες δυνάμεις θεωρούνται οι τέταρτες σε ισχύ σε όλη την Αφρική και οι 35ες σε όλο τον πλανήτη.

‘Όμως είναι πολύ πιθανό πως θα εμπλακούν άμεσα και πολλές άλλες χώρες υπέρ του νέου καθεστώτος του Νίγηρα, όπως η Αλγερία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι ένοπλες δυνάμεις του Νίγηρα έχουν υψηλό ηθικό και θα πολεμήσουν σε ένα πολύ «ιδιότροπο» και δύσκολο έδαφος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.