Χρωστάμε περισσότερα στους δανειστές το 2024 από όσα χρωστάγαμε πριν ξεπουληθεί η χώρα το 2010!

Ανατίναξη αποθήκης όπλων της 111ΠΜ: Πρώτη φορά σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ ανατινάζεται αποθήκη με βόμβες!

Τι οδήγησε στην καταστροφή

Ανατίναξη αποθήκης όπλων της 111ΠΜ: Πρώτη φορά σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ ανατινάζεται αποθήκη με βόμβες!

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως σχετικά με την ακολουθία των γεγονότων που οδήγησαν στην καταστροφή μέρους της αποθήκης οπλισμού τις 111 Πτέρυγας Μάχης της Νέας Αγχιάλου και ίσως γίνουμε μάρτυρες πλέον ενός «πολέμου» ευθυνών ΠΑ και Πυροσβεστικής.

Από την πρώτη στιγμή εντύπωση είχε προκαλέσει ότι μεταξύ των ευρημάτων που αναζητούν οι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας είναι η ύπαρξη εκτεθειμένων πυρομαχικών ή εκρηκτικών υλών εντός του στρατοπέδου.

Την ίδια ώρα, η κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση που παρήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ενώ με απόφαση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχου Θεμιστοκλή Μπουρολιά, ο διοικητής της αεροπορικής βάσης απαλλάσσεται από τα καθήκοντα του και μετατίθεται στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα.

Η πρώτη εικόνα

Πυροτεχνουργοί του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) μαζί με έμπειρους αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκονται από το απόγευμα της Παρασκευής εντός της αποκλεισμένης ζώνης των τριών χιλιομέτρων γύρω από το στρατόπεδο Καράμπα και «χτενίζουν» την περιοχή για εκρηκτικές ύλες και ενεργά πυρομαχικά.

Προχωρώντας λίγα μέτρα κάθε φορά λόγω της υψηλής επικινδυνότητας θα φτάσουν τελικώς στον χώρο των αποθηκών για να διαπιστώσουν το μέγεθος της ζημιάς και να ελέγξουν ένα προς ένα τα όπλα των F-16 που φυλάσσονται εκεί.

Η πρώτη εικόνα από τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη πάντως, δείχνει ότι εξερράγησαν βόμβες γενικής χρήσης οι οποίες βρίσκονταν αποθηκευμένες σε κλίνες – πρόχειρες εγκαταστάσεις με μεταλλικό περίβλημα – και όχι στις αποθήκες που είναι κατασκευασμένες σύμφωνα με τα νατοϊκά πρότυπα.

Από τα θραύσματα που διασκορπίστηκαν σε μεγάλη απόσταση, αξιωματικοί με εμπειρία στα συγκεκριμένα όπλα, εκτιμούν ότι πρόκειται για βόμβες ΜΚ-82 των 500 λιβρών, κατασκευής του 1950.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, οι κάμερες των drone έδειξαν ότι υπάρχουν δύο μεγάλοι κρατήρες στον χώρο όπου βρίσκονταν οι κλίνες. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι οι δύο μεγάλες εκρήξεις που συγκλόνισαν τη Νέα Αγχίαλο θα μπορούσαν να προέρχονται από την πυροδότηση των όπλων που είχαν αφεθεί εκεί.

Αν και η πρώτη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας ανέφερε πως είχαν υλοποιηθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας και είχαν δημιουργηθεί ζώνες πυρασφάλειας πέριξ των κρίσιμων εγκαταστάσεων εντός του στρατοπέδου, εντούτοις, η «καρατόμηση» του διοικητή της 111ΠΜ, η διενέργεια ΕΔΕ και η αναθεώρηση των σχεδίων πυρασφάλειας σε όλες τις Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων που προανήγγειλε ο Νίκος Δένδιας, φανερώνουν τη δυσαρέσκεια και τον προβληματισμό της ηγεσίας για όσα πήγαν στραβά στην περίπτωση της Νέας Αγχιάλου.

Εμπειροι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας εντοπίζουν μια σειρά από παραλείψεις που λίγο έλειψε να οδηγήσουν στην ολοκληρωτική καταστροφή μιας από τις πιο νευραλγικές αποθήκες οπλισμού της χώρας. 

Είναι «αδιανόητο» επεσήμαναν στελέχη της ΠΑ, να υπάρχουν εκτεθειμένες βόμβες εντός του στρατοπέδου όταν ολόκληρη η Μαγνησία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για πυρκαγιά.

Καταρρίπτεται ακόμη το ενδεχόμενο του αιφνιδιασμού καθώς η πυρκαγιά που έκαψε το στρατόπεδο μαίνονταν για σχεδόν δύο εικοσιτετράωρα στην ευρύτερη περιοχή.

Παρόλα αυτά, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, ουδείς μερίμνησε για την απομάκρυνση των πυρομαχικών ή τον ενταφιασμό τους σε περίπτωση που δεν χωρούσαν στις υπόγειες αποθήκες οπλισμού.

Νέα Αγχίαλος: Πώς ξέφυγε η φωτιά – Αιφνιδιασμός των πυροσβεστικών δυνάμεων

Στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν και οι πληροφορίες που έρχονται από την πυροσβεστική σχετικά με την πλημμελή αποψίλωση του χώρου περιμετρικά του στρατοπέδου που επέτρεψε την εξάπλωση της πυρκαγιάς εντός της Μονάδας, ενώ από την πλευρά του, το Πεντάγωνο αφήνει να εννοηθεί ότι η πυροσβεστική υποτίμησε την κατάσταση με αποτέλεσμα η φωτιά να φτάσει μέχρι τις αποθήκες οπλισμού. 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι αποθήκες οπλισμού έχουν απειληθεί και στο παρελθόν από πυρκαγιές χωρίς τα τραγικά αποτελέσματα της Νέας Αγχιάλου.

Ακόμη και στη Ρόδο, χώροι όπου φυλάσσονται όπλα και πυρομαχικά του Στρατού Ξηράς βρέθηκαν στην πορεία της πυρκαγιάς, όμως, τα μέτρα ασφαλείας εφαρμόστηκαν και λειτούργησαν όπως προβλέπει ο σχεδιασμός.

Αποκλεισμένη σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων για αρκετό καιρό θα παραμείνει η στρατιωτική περιοχή που βρισκόταν η αποθήκη πυρομαχικών στην περιοχή Καράμπα του νομού Μαγνησίας και έπιασε φωτιά την Πέμπτη με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν απανωτές εκρήξεις που ταρακούνησαν όλη την περιοχή, σπάζοντας από το ωστικό κύμα τα τζάμια σε σπίτια και καταστήματα της Νέας Αγχιάλου. Κι αυτό γιατί υπάρχει φόβος να προκληθούν με τον παραμικρό κραδασμό.

\Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι βάσει των πρωτοκόλλων σε μια ακτίνα περίπου 3 χιλιομέτρων, όχι απλώς δεν θα πρέπει να κινούνται αυτοκίνητα αλλά και τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων επιβάλλεται είτε να περπατούν με τα πόδια είτε με ποδήλατο για να μην υπάρχουν κραδασμοί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πάντως τα πυρομαχικά που εξερράγησαν δεν ήταν τα πιο σύγχρονα της 111 Πτέρυγας Μάχης, ούτε αυτά που είναι απαραίτητα για να φορτωθούν στα μαχητικά αεροσκάφη F-16 αναφέρουν πηγές. Γι’ αυτό άλλωστε και βρίσκονταν στο στρατόπεδο Καράμπα και όχι στην «Χορηγία Α’», δηλαδή στον φόρτο μάχης που βρίσκεται εντός της 111 Π.Μ. Νέας Αγχιάλου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.