«Εκτοξεύονται» οι αμυντικές δαπάνες το 2023 για τον ρωσικό στρατό – Προτεραιότητα η παραγωγή όπλων

Το μέτωπο της Ουκρανίας στην πρώτη γραμμή των δαπανών

«Εκτοξεύονται» οι αμυντικές δαπάνες το 2023 για τον ρωσικό στρατό – Προτεραιότητα η παραγωγή όπλων

Μιλώντας ενώπιον του συλλόγου του Υπουργείου Άμυνας, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ανακοίνωσε ότι οι αμυντικές δαπάνες στη Ρωσία θα αυξηθούν σχεδόν κατά 50% το 2023, «λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέσα που θα διατεθούν».

«Αυτό θα μας επιτρέψει να εφοδιάσουμε στρατιωτικούς σχηματισμούς και μονάδες μόνιμης ετοιμότητας με όπλα και εξοπλισμό σε ποσοστό περίπου 97%», είπε. Ο Σοϊγκού δήλωσε πως είναι απαραίτητη η διατήρηση των μέγιστων όγκων παραγωγής από την αμυντική βιομηχανία, αλλά και οι «προληπτικές παραδόσεις» όπλων στα στρατεύματα, ειδικότερα εκείνα που βρίσκονται στο πεδίο της μάχης.

Με βάση τα στοιχεία του ουκρανικού στρατού, η Ρωσία ξόδεψε 82 δισεκατομμύρια δολάρια για την εισβολή τον περασμένο Φεβρουάριο. Το ποσό αυτό αποτελεί το ένα τέταρτο των ετήσιων δημοσιονομικών εσόδων της.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, οι αμυντικές δαπάνες της Ρωσίας ήταν 4,7 τρισεκατομμύρια ρούβλια (ή περίπου 77 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2022. Σχεδόν 5 τρισεκατομμύρια ρούβλια διατίθενται για την άμυνα για το 2023 και 4,6 τρισεκατομμύρια για το 2024. Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, το τρέχον κρατικό πρόγραμμα εξοπλισμών ισχύει για την περίοδο 2018-2027 και προβλέπει 20 τρισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 330 δισεκατομμύρια δολάρια) σε κεφάλαια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παραδοσιακά, περίπου το ήμισυ των αμυντικών δαπανών προορίζεται για την αγορά στρατιωτικών αγαθών και εξοπλισμού, καθώς και για τη χρηματοδότηση στρατιωτικών συμβάσεων. Τα υπόλοιπα καλύπτουν τις λειτουργικές δαπάνες του στρατού, τα επιδόματα των στρατιωτικών, την εκπαίδευση κ.ά, όπως επισημαίνει ο Vasily Kashin, διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών (CCEIS) στην Ανώτατη Οικονομική Σχολή με έδρα τη Μόσχα.

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.