Σοβαρά και κρίσιμα ερωτήματα για την πραγματική ετοιμότητα του Δ’Σώματος Στρατού που καλύπτει επιχειρησιακά την Θράκη και ειδικά την μεθόριο με τη Τουρκία προκύπτουν από τις καταθέσεις των δύο Ελλήνων αιχμαλώτων (“ομήρων” σε πολιτικούς όρους) στρατιωτικών του ανθυπολοχαγού Αγγελου Μητρετώδη και του λοχία ΕΠΟΠ Δημήτρη Κούκλατζη στο δικαστήριο της Ανδριανούπολης.

Ερωτήματα που έχουν σχέση με το κατά πόσον οι μονάδες της μεθορίου και τα στελέχη τους, κατά την διάρκεια της σοβαρότερης ελληνοτουρκικής κρίσης μετά το 1996 είχαν ενημερωθεί και είχαν προειδοποιηθεί κατά εξελισσόμενη κρίση, προκειμένου να λάβουν αυξημένα μέτρα επιφυλακής και να δρουν κατάλληλα.

Κ ενώ είχε προηγηθεί δύο εβδομάδες πριν την 1η Μαρτίου, ημέρα της αιχμαλωσίας, ο εμβολισμός του ΠΑΘ “Γαύδος” στα Ιμια και δύο μεγάλες (πρωτοφανείς για την εποχή) ασκήσεις του τουρκικού Στρατού διάβασης του ποταμού Εβρου είχαν γίνει σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το σημείο της αιχμαλωσίας και η μία μάλιστα, τουρκική άσκηση, είχε λήξει την προηγούμενη ημέρα!

Χαρακτηριστικό είναι ότι το Δ’ΣΣ ενώ υποτίθεται ότι όλες οι Ενοπλες Δυνάμεις βρισκόντουσαν σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού, έξι ημέρες πριν το επεισόδιο, διοργάνωνε ημερίδα για το Wi-Fi στον Εβρο! Και το ΓΕΣ, φυσικά, επέτρεψε την διοργάνωσή της!

Ειδικά ο ανθυπολοχαγός Α.Μητρατώδης, περιγράφει καταστάσεις οι οποίες θα έπρεπε πρώτα και κύρια να προβληματίσουν την πολιτική ηγεσία της χώρας, αφού φυσικά η πολιτική ηγεσία θα είναι υπεύθυνη για τις όποιες εξελίξεις, αφού αυτή επιλέγει και την στρατιωτική ηγεσία.

Ιδού λοιπόν τι απολογήθηκε ο ανθυπολοχαγός:

– “Μόλις μας είδαν οι Τούρκοι στρατιώτες κατεβάσαμε τα όπλα μας για να μην συμβεί κάτι κακό”. Αυτή είναι η φιλοσοφία που έχουν αυτή την στιγμή οι μονάδες προκάλυψης στον Εβρο, του Ελληνικού Στρατού: Μόλις βλέπουν Τούρκους στρατιώτες “κατεβάζουν τα όπλα για να μην συμβεί κάτι κακό”.

Το “να συμβεί κάτι κακό” δηλαδή να αμυνθούν με πυρά σε μια απόπειρα αιχμαλωσίας τους το έχουν απορρίψει από τις υπηρεσιακές τους υποχρεώσεις και λειτουργίες

“Μετά πήρα τηλέφωνο και είπα στον διοικητή μου ως δείγμα καλής πρόθεση να παραδοθώ στους Τούρκους στρατιώτες”. Και αυτός του είπε “Ναι”!

“Ως δείγμα καλής πρόθεσης” ο διοικητής μιας μονάδας της ελληνοτουρκικής μεθορίου, εν μέσω κρίσης, δέχθηκε την εισήγηση του ανθυπολοχαγού για να παραδοθεί χωρίς να ξέρει καν τι έχει συμβεί, αν έχουν εισέλθει σε τουρκικό έδαφος ή αν οι Τούρκοι έχουν μπει μέσα στο ελληνικό έδαφος!

– “Εάν είχα κακή πρόθεση θα καλούσα μέσω του τηλεφώνου τους στρατιώτες που είναι υπό τις διαταγές μου. Θα γινόταν μεγαλύτερο επεισόδιο αλλά εγώ αυτό δεν το έκανα”. Αρα υπήρχε δυνατότητα κλήσης ενισχύσεων και αντιπαράταξης με την τουρκική ομάδα και δεν το έκαναν! Αλλωστε ο διοικητής είχε δώσει το “ΟΚ” να παραδοθούν! Γιατί ο ανθυπολοχαγός να καλέσει ενισχύσεις; Στην σιγουριά της παράδοσης και… βλέπουμε!

Ομως ο Τούρκος “ανώτερος” ήταν προφανώς ένα άτομο που δεν είχε “καλή πρόθεση” κι έτσι…

“Εξηγήσαμε στους Τούρκους στρατιώτες ότι ήρθαμε κατά λάθος και οι Τούρκοι στρατιώτες κάλεσαν τους ανωτέρους τους”. Και αυτοί εισηγήθηκαν την αιχμαλωσία τους!

“Αν θέλαμε μπορούσαμε να εμποδίσουμε και τους Τούρκους στρατιώτες”. Αλλά αντί αν τους εμποδίδουν και να δώσουν μάχη αν χρειαζόταν, απλά παραδόθηκαν, όπως άλλωστε το είχε αποδεχθεί και ο διοικητής τους, αρνούμενος να καλέσει ενισχύσεις και να αποτρέψει την αιχμαλωσία τους.

Οσο για την απολογία του λοχία ΕΠΟΠ Δημήτρης Κούκλατζη, είναι αυτό που λέμε “Από ποά να αρχίσω και πού να τελειώσω”. Εν ολίγοις παραδέχθηκε ότι “Υπήρχαν παρόμοια συμβάντα με Τούρκους στρατιώτες. Όμως εμείς χωρίς να καταγράψουμε και χωρίς να ενημερώσουμε τους ανώτερους μας, είχαμε επιτρέψει να περάσουν στην Τουρκία”.

Ούτε ενημέρωναν, ούτε κατέγραφαν. Ετσι απλά τους άφηναν και επέστρεφαν στη Τουρκία…

Ποιος είπε ότι τα λάθη δεν πληρώνονται; Και μόνο η εικόνα τους να περιφέρονται σαν κατάδικοι με χειροπέδες και γενειάδα και να σπρώχνονται σαν ζώα από τους Τούρκους δεσμοφύλακες, θα έπρεπε να φέρει παραιτήσεις στην ελληνική πλευρά, όλων των “αρμοδίων”.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το ότι δεν υπάρχουν παραιτήσεις, άρα ευαισθησία είναι, δυστυχώς “εχέγγυο” ότι θα δούμε και χειρότερα…