Στην Κωνσταντινούπολη προσκάλεσε ο Ρ.Τ.Ερντογάν τον Α.Τσίπρα – Η Τουρκία επιμένει στις διεκδικήσεις της για Κύπρο

Στην Κωνσταντινούπολη προσκάλεσε ο Ρ.Τ.Ερντογάν τον Α.Τσίπρα – Η Τουρκία επιμένει στις διεκδικήσεις της για Κύπρο

Σε βελτιωμένο κλίμα -όπως το είδε η ελληνική κυβέρνηση- συναντήθηκαν σήμερα (25.09.2018) για μία ώρα ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Κυπριακό ήταν στην κορυφή της ατζέντας με τον Αλέξη Τσίπρα να επαναλαμβάνει την ελληνική πρόταση για δίκαιη και βιώσιμη λύση (με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει)

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να ξαναρχίσουν από εκεί που είχαν μείνει στη Ελβετία.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν εξέφρασε την άποψη του ότι θα πρέπει να προχωρήσουν οι συνομιλίες. Ωστόσο, επανέλαβε τις τουρκικές διεκδικήσεις, για διαμοιρασμό των κοιτασμάτων στην ΑΟΖ, την παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων κ.α. κάτι που σημαίνει ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να κάνει πίσω στις διεκδικήσεις της.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ακόμα, την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τουρκίας αντλί να του απαντήσει τον… προσκάλεσε στην Κωνσταντινούπολη.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως στην συνάντηση συζητήθηκαν επίσης οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Μάλιστα, τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός, όσο και ο Ερντογάν συμφώνησαν να εντατικοποιηθούν οι επαφές για την εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία η Τουρκία πριν από λίγο καιρό μήνες είχε «παγώσει».

Όπως αναμενόταν, τη συνάντηση απασχόλησε και το μεταναστευτικό.

Ο Πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη συνεργασία για να υπάρξει μείωση των παράνομων μεταναστευτικών ροών, αλλά μέχρι εκεί, χωρίς κάτι το νεότερο.

Στα θέματα που επίσης απασχόλησαν ήταν το αυτό της ασφάλειας, όπου και οι δύο τάχθηκαν υπέρ των μέτρων για να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν για τα διμερή θέματα και ιδιαίτερα αυτά που έχουν να κάνουν με την οικονομία, ενώ «αναζωπυρώθηκε» το ενδιαφέρον για την ακτοπλοϊκή γραμμή Σμύρνη – Θεσσαλονίκη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.