Πώς το ΝΑΤΟ κτύπησε «πισώπλατα» την Ελλάδα κι έδωσε νομικά όπλα στον Ρ.Τ.Ερντογάν να αλλάξει το καθεστώς στο Αιγαίο

Πώς το ΝΑΤΟ κτύπησε «πισώπλατα» την Ελλάδα κι έδωσε νομικά όπλα στον Ρ.Τ.Ερντογάν να αλλάξει το καθεστώς στο Αιγαίο

Παραμονές της δεύτερης, μέσα στο μήνα, συνάντησης των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας στην Αττάλεια για εσπευσμένη συμφωνία και εφαρμογή νέων ΜΟΕ στο Αιγαίο, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ.Ερντογάν χθες σε μεγάλη συνέντευξη του αποκάλυψε την πραγματική του στόχευση για αποδοχή από την Αθήνα της αλλαγής του status qvo στο Αιγαίο.

Μια στόχευση απέναντι στην οποία αν δεν αντιδράσει τώρα η πολιτειακή, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, αλλά και η αντιπολίτευση, η Ελλάδα θα βρεθεί στο άμεσο μέλλον μπροστά σε «κατοχυρωμένη» αμφισβήτηση της κυριαρχίας της στο Αιγαίο.

Στη συνέντευξη του ο κ Ερντογάν επιχείρησε να εμφανίσει την Ελλάδα ως «παράνομη» διότι «παραβιάζει τις Συνθήκες», «επιθετική» και «προκλητική» χώρα στο Αιγαίο και την Τουρκία ως χώρα «αμυνόμενη» που αντιδρά στις ελληνικές προκλήσεις.

Οι δηλώσεις Ερντογάν είναι νομικά πολιτικά και στρατιωτικά παράνομες έωλες και άκρως περιφρονητικές απέναντι στις Συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο το οποίο ο ίδιος παραβιάζει κατά κόρον .

Και τούτο διότι η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά ότι:

– Όσον αφορά στα νησιά Λήμνος και Σαμοθράκη, με τη Σύμβαση του Μοντρέ 1936, που αντικατέστησε τη Σύμβαση ης Λωζάννης 1923 έχει αρθεί οριστικώς ή αποστρατιωτικοποίηση των νήσων αυτών.

– Όσον αφορά στα νησιά Λέσβος Σάμος Χίος Ικαρία η Συνθήκη της Λωζάννης 1923 δεν προβλέπει σε κανένα σημείο την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων. Αντιθέτως, η Τουρκία είναι αυτή που παραβιάζει σε καθημερινή βάση το άρθρο 12 της Συνθήκης, το οποίο απαγορεύει αυστηρά στα τουρκικά αεροσκάφη να πετάνε πάνω από τα νησιά του Αν Αιγαίου, ενώ ταυτοχρόνως το ίδιο άρθρο απαγορεύει στα ελληνικά αεροσκάφη να πετάνε στην τουρκική κυριαρχία (ακτές Ανατολίας )

– Όσον αφορά στη Συνθήκη των Παρισίων 1947 για τα Δωδεκάνησα, σε κανένα άρθρο δεν απαγορεύεται στα ελληνικά αεροσκάφη να πετάνε πάνω από τα νησιά αυτά, απαγορεύει όμως στην Ελλάδα να δημιουργήσει στα εδάφη των νησιών αεροπορικές η ναυτικές εγκαταστάσεις.

Το ερώτημα που εγείρεται είναι πως και από πού αντλεί ο κ Ερντογάν το θάρρος και το θράσος να καταγγέλλει διεθνώς και διμερώς την Ελλάδα ως παραβιάζουσα τις Συνθήκες, ως χώρα παρανόμως επιθετική κλπ κλπ.

Η απάντηση είναι ότι η Άγκυρα – εκμεταλλευόμενη την πλήρη αδράνεια αδιαφορία και ανικανότητα όλων των ελληνικών κυβερνήσεων από το 1990 μέχρι και σήμερα- έχει δημιουργήσει και κατοχυρώσει στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ κυρίως, αλλά εν μέρη και του ICAO, ένα «ειδικό καθεστώς» – νομικά και στρατιωτικά παράνομο- που τώρα εφαρμόζει πιστά και σε καθημερινή βάση στο Αιγαίο και που επιτρέπει στην Άγκυρα , με τις πλάτες της Συμμαχίας να καταγγέλλει την Ελλάδα ως παράνομη και επιτιθέμενη στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα , (σ.σ: όπως έχει αναφερθεί επανειλημμένα στο pronews.gr):

– Τo 1980, o τότε γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιόζεφ Λουνς εξέδωσε παρανόμως και αναρμοδίως διαταγή με την οποία καθόριζε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νήσων του Αν Αιγαίου.

Η διαταγή βρίσκεται ακόμα σε ισχύ (!) γιατί καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν αντέδρασε αποτελεσματικώς

-Το 1995 «την σκυτάλη» πήρε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χ.Σολάνα ο οποίος με διαταγή του έθεσε παρανόμως και αυθαιρέτως 20 ελληνικά νησιά σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης, δήθεν με βάση τις Συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων.( όπως φαίνεται στο ΝΑΤΟϊκό έγγραφο του Σολάνα που αποκαλύπτει σήμερα το pronews.gr).

Η διαταγή ανεστάλη προς στιγμήν, όμως το 2004 το ΝΑΤΟ επανέφερε την αποστρατιωτικοποίηση στα έξι νησιά της Συνθήκης της Λωζάνης. Καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν αντέστρεψε την παρανομία.

-Το 2006 το Στρατηγείο του ΝΑΤΟ ( SHPE) εξέδωσε προς όλες τις μονάδες του τη διαταγή Aegean islands policy Guidance 21 Αυγούστου 2006 με την οποία απαγορεύει σε όλα τα αεροσκάφη να προσεγγίζουν εγγύτερα των 6 ν.μ. από τα 20 προαναφερθέντα νησιά, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών.

Καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν αντέδρασε μέχρι στιγμής.

Επομένως είναι εύκολο πλέον για την Άγκυρα, με το βαρύ αν και παράνομο «οπλοστάσιο» που έχει δημιουργήσει σε βάρος της Ελλάδας μέσα στο ΝΑΤΟ από το 1990 να κατηγορεί πλέον διεθνώς την Ελλάδα για παραβίαση των Συνθηκών και ελληνική, παράνομη και επιθετική συμπεριφορά στο Αιγαίο, στην οποία η Τουρκία «πρέπει» να αντιδράσει.

Το μεγάλο επιχείρημα της Τουρκίας είναι ότι τόσες δεκαετίες η Αθήνα δεν έχει αντιδράσει – επομένως έχει αποδεχθεί αυτό το «ειδικό καθεστώς στο Αιγαίο», το οποίο όμως και παραβιάζει.

Η πρόσφατη απόδειξη είναι ότι οι 300 της ελληνικής Βουλής ούτε σκέφθηκαν ούτε τόλμησαν να θέσουν στο ΝΑΤΟ ως προϋπόθεση για την ένταξη των Σκοπίων την προηγούμενη άρση ‘όλων των παράνομων αυτών NATOϊκών οδηγιών για το Αιγαίο..

Τα τελευταία τριάντα χρόνια η διεθνής κοινότητα ενημερώνεται από την Τουρκία για τις δήθεν παρανομίες της Ελλάδας όσον αφορά στις Συνθήκες και στο καθεστώς του Αν Αιγαίου.

Η Ελλάδα , τα ίδια αυτά τριάντα χρόνια δεν έχει ποτέ προβεί σε βάθος ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας, ούτε έχει προσφύγει επισήμως ποτέ σε αρμόδιο διεθνή οργανισμό για να καταγγείλει βασίμως τις παρανομίες της Τουρκίας.

Με αποτέλεσμα η μοναδική ενημέρωση και επικρατούσα εντύπωση για την κατάσταση στο Αιγαίο να προέρχεται αποκλειστικά και μόνον από την Τουρκία. Και με αποτέλεσμα ο Ερντογάν να προσπαθεί τώρα να μετατρέψει την ελληνική κυριαρχία και άλλα δικαιώματα σε… τουρκικά κεκτημένα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όπως επιχειρείται ακριβώς τώρα με τα καινούργια ΜΟΕ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.