Επίθεση τουρκικών F-16 στο «αρχαίο» UH-1 που μετέφερε τον Α/ΓΕΣ Γ.Καμπά στο Καστελόριζο – Παραλίγο κατάρριψη

Επίθεση τουρκικών F-16 στο «αρχαίο» UH-1  που μετέφερε τον Α/ΓΕΣ Γ.Καμπά στο Καστελόριζο – Παραλίγο κατάρριψη

Επίθεση τουρκικών F-16 στο «αρχαίο» UH-1 Ηuey που μετέφερε τον Α/ΓΕΣ Καμπά στο Καστελόριζο παραλίγο να καταλήξει σε κατάρριψη.

Το περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή ευθύνης της 95 Ανώτατης Διοικήσεως Ταγμάτων Εθνοφυλακής (95 ΑΔΤΕ) και ενώ πετούσε με ελικόπτερο UH-1H Huey από τη Ρόδο στη Μεγίστη (Καστελόριζο) προκειμένου να επισκεφτεί τη Διοίκηση Αμύνης Νήσου Μεγίστης με το ομώνυμο νησί και τις παρακείμενες νήσους Ρω και Στρογγύλη, όπου υπάρχουν ελληνικά φυλάκια.

Οι τουρκικές προκλήσεις ξεκίνησαν μόλις το ελικόπτερο Χιούι στο οποίο επέβαινε ο Α/ΓΕΣ Γιώργος Καμπάς έγινε αντιληπτό από τα τουρκικά ραντάρ.

Αρχικά οι χειριστές δέχτηκαν παρενόχληση δια ασυρμάτου για να απομακρυνθούν από υποτιθέμενο τουρκικό εναέριο χώρο και στη συνέχεια ζεύγος τουρκικών μαχητικών που απογειώθηκε από τη βάση του Ντάλαμαν κατευθύνθηκε προς το ελικόπτερο την ώρα που προσέγγιζε το Καστελόριζο, σύμφωνα με ανώτατη πηγή του ΓΕΣ.

Τα τουρκικά F-16 πέταξαν αρχικά πάνω απο το ελικόπτερο του στρατηγού Καμπά και στη συνέχεια επιχείρησαν να πετάξουν μπροστά και κοντά στο ελικόπτερο ώστε να προκαλέσουν ισχυρές αναταράξεις απο τα καύσιμα και τους κινητήρες τους σε ένα παρόμοιο επεισόδιο με αυτό που είχε στοιχίσι την ζωή του σμηναγού Ηλιάκη το 2006 σε αερομαχία στο Αιγαίο.

Η ψυχραιμία των χειριστών και η γρήγορη εμφάνιση ελληνικών F-16 έσωσαν την κατάσταση.

Αεροσκάφη επιφυλακής από την 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας απογειώθηκαν για την αναχαίτιση των τουρκικών αεροσκαφών, ενώ το ίδιο συνέβη και με τα αεροσκάφη επιφυλακής από το Καστέλι.

Ακολούθησαν αερομαχίες και οι προκλήσεις συνεχίστηκαν ακόμη και την ώρα που το ελικόπτερο που μετέφερε τον Α/ΓΕΣ βρισκόταν προσγειωμένο στο Καστελόριζο.

Νωρίτερα, τα δύο τουρκικά μαχητικά F-16 είχαν παραβιάσει τον εθνικό εναέριο στα Δωδεκάνησα.

Τα δύο τουρκικά μαχητικά F-16 βρέθηκαν «μια ανάσα» από τις ακτές της Ρω πετώντας σε χαμηλό ύψος περίπου 1.500 ποδών (δηλαδή σε ύψος 500 μέτρων)

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η πρόσκληση αυτή έρχεται πριν συμπληρωθεί ένας μήνας από τη σοβαρή παρενόχληση που έκαναν τουρκικά μαχητικά στο ελικόπτερο που μετέφερε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Αγαθονήσι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.