ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ανησυχία στην Αθήνα για τον χάρτη Τσαβούσογλου που δείχνει την τουρκική υφαλοκρηπίδα μέχρι την Κρήτη

Ανησυχία στην Αθήνα για τον χάρτη Τσαβούσογλου που δείχνει την τουρκική υφαλοκρηπίδα μέχρι την Κρήτη

O χάρτης που παρουσίασε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Ν.Τσαβούσογλου και εμφανίζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα να εκτείνεται νότια του Καστελόριζου και της Ρόδου, ανατολικά της Κρήτης δεν εμφανίστηκε για πρώτη φορά αλλά η επιλογή να εμφανιστεί τώρα σημαίνει πολλά:

Πρώτα από όλα παρουσιάστηκε στην διάσκεψη των Τούρκων Πρέσβεων στην Άγκυρα που σημαίνει πως αυτό θα είναι το επίσημο τουρκικό αφήγημα εξωτερικής πολιτικής.

Είναι ο ίδιος χάρτης που είχε δημοσιευθεί στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως στις 27 Απριλίου 2012. Τότε, μάλιστα, κύκλοι της Άγκυρας τον είχαν κυκλοφορήσει διεθνώς, ενώ είχε σταλεί με κάθε επισημότητα και στα Ηνωμένα Έθνη, επιχειρώντας με τον τρόπο αυτόν να νομιμοποιηθούν οι παράλογες τουρκικές διεκδικήσεις.

Οι Τούρκοι τώρα φροντίζουν να διαρρέουν πως θα επιχειρήσουν γεώτρηση νότια του Καστελόριζου μέχρι τις 15 Αυγούστου, το αν θα το επιχειρήσουν τότε ή αργότερα κατά τον Οκτώβριο δεν έχει μεγάλη σημασία, αυτό που έχει σημασία είναι πως έχουν αποφασίσει να μην πάρουν τίποτα λιγότερο από τα μισά κοιτάσματα στην περιοχή της Α.Μεσογείου.

Αυτό που δήλωσε άλλωστε ο ίδιος ο Μ.Τσαβούσογλου: Συμφωνία win-win με την Ελλάδα.

Να πούμε πως η τουρκική εταιρεία πετρελαίων ΤΡΑΟ έχει ήδη πραγματοποιήσει προκαταρκτικές, σεισμικές έρευνες, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στην περιοχή του Καστελλόριζου.

Τότε η Αθήνα είχε στείλει τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», η οποία και εξέπεμπε σήμα με το οποίο κοινοποιούνταν οι πληροφορίες περί πλου σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σχέδια που προβλέπουν την εμπλοκή του Πολεμικού Ναυτικού έχουν ήδη καταρτιστεί, με σύσσωμες τις Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Στην Αθήνα υπάρχει σηνεχής ενημέρωση για τις τουρκικές κινήσεις και τα Επιτελεία ανησυχούν διότι βλέπουν πως η Τουρκία δεν «μπλοφάρει».

Η Άγκυρα έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην τελική φάση του σχεδίου της που έχει ξεκινήσει από το 1974 και μετά που είναι η συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της Α.Μεσογείου ασχέτως εάν δικαιούται κάτι τέτοιο από το Διεθνές Δίκαιο.

Η Άγκυρα προχωράει στις κινήσεις αυτές διότι ξέρει πως αν κάνει πίσω δεν θα ξαναέχει άλλη ευκαιρία. Τώρα που οι Αμερικανοί όχι μόνο διστάζουν να την τιμωρήσουν για την αγορά των S-400 αλλά και οι ίδιοι προμοτάρουν μια συμφωνία «win-win» μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, είναι η κατάλληλη στιγμή.

Οι Αμερικανοί θέλουν εκμετάλλευση των κοιτασμάτων τώρα, με ποιους θα την κάνουν και με ποιους όρους δεν τους ενδιαφέρει καθόλου.

Για αυτόν τον λόγο άλλωστε ο Ερντογάν ανακοίνωσε μία πολεμική επιχείρηση στα ανατολικά του Ευφράτη για να επιφέρει νέα πίεση προς τους Αμερικανούς τους οποίους βλέπει πως διστάζουν και εμφανίζουν αδυναμία έναντι της Τουρκίας.

Στο πλευρό της Τουρκίας έσπευσε να σταθεί και η Ρωσική εφημερίδα Moskovsky Komsomolets. Σε εκτενές άρθρο πραγματοποιεί μία ιστορική αναδρομή από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης μέχρι την εισβολή στην Κύπρο, την οποία χαρακτηρίζει δικαιολογημένη! Καταλήγει, μάλιστα, στο συμπέρασμα ότι «η Τουρκία έχει αδικηθεί από τη Δύση σε αντίθεση με την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες έχουν την εύνοιά της».

Κατα τ’ άλλα αξίζει να θυμίσουμε ότι σε δύο ημέρες από σήμερα, το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας φιλοξενεί την πρώτη Ενεργειακή Υπουργική Διάσκεψη με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και των ΗΠΑ. Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται υπουργική διάσκεψη για ζητήματα ενέργειας, στην οποία συμμετέχουν και οι ΗΠΑ.

Αλλά μη γελιόμαστε οι Αμερικανοί θέλουν τα κοιτάσματα τώρα γιατί έχουν μείνει πολύ πίσω σε σχέση με τους Ρώσους…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.