Ο κύβος ερρίφθη: Το Oruç Reis πάει… Καστελόριζο – Μεγάλη συγκέντρωση ελληνικών & τουρκικών ναυτικών δυνάμεων

Ο κύβος ερρίφθη: Το Oruç Reis πάει… Καστελόριζο – Μεγάλη συγκέντρωση ελληνικών & τουρκικών ναυτικών δυνάμεων

«’Ωρα μηδέν» για το Καστελόριζο καθώς το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruç Reis συνοδευόμενο από ομώνυμη φρεγάτα του τουρκικού Ναυτικού, πλέει στα νοτιοανατολικά του νησιού αλλά τουλάχιστον μέχρι αυτή την στιγμή δεν έχει εισέλθει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε και σχετική ανάρτηση που δείχνει το ερευνητικό σκάφος ότι βγήκε από το λιμάνι της Αττάλειας προκειμένου να διενεργήσει σεισμογραφικές έρευνες ανατολικά του ακριτικού ελληνικού νησιού κάτι που η Άγκυρα είχε προαναγγείλλει από καιρό.

Στις εικόνες φαίνεται και η τουρκική φρεγάτα που το συνοδεύει.

Η Άγκυρα προ ημερών εξέδωσε παράνομη NAVTEX με αριθμό 1016/19 με την οποία δέσμευσε μια μεγάλη περιοχή ανατολικά του ακριτικού ελληνικού νησιού και στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από τις 16 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 20 Οκτωβρίου.

Σημειώνεται επίσης ότι εκδόθηκε NAVTEX από την Άγκυρα και για το ερευνητικό σκάφος Bilim το οποίο μεταξύ 16 με 18 Σεπτεμβρίου κατευθύνεται από τα νότια του Καστελόριζου στα νοτιοδυτικά.

Η Τουρκία έχει στείλει το εν λόγω ωκεανογραφικό στην περιοχή από τις 13 Σεπτεμβρίου υποτίθεται για ωκεανογραφικές και κλιματολογικές έρευνες…

Ακολουθεί η τουρκική ΝΑVTEX

TURNHOS N/W : 1015/19 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 16-09-2019 07:53)
TURNHOS N/W : 1015/19
MEDITERRANEAN SEA
OCEANOGRAPHIC AND CLIMATOLOGICAL SURVEY, BY R/V BİLİM-2 BETWEEN 16-18 SEP 19 ON THE POINTS BELOW;
35 35.00 N – 029 31.00 E
35 50.00 N – 029 30.00 E
36 05.00 N – 029 50.00 E
36 05.00 N – 030 31.00 E
35 00.00 N – 030 31.00 E
35 00.00 N – 029 30.00 E
35 00.00 N – 028 30.00 E
WIDE BERTH REQUESTED.

Στην περιοχή έχουμε μεγάλη συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων από Ελλάδα και Τουρκία.

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει θέσει υπό παρακολούθηση το τουρκικό ερευνητικό ενώ έχει αυξήσει την παρουσία του στην περιοχή στο πλαίσιο της της άσκησης «Μίνωας» που ξεκινά σήμερα και η οποία είναι η απάντηση στην τουρκική άσκηση που διεξάγεται σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Η άσκηση είχε αναγγελθεί με την ΝAVTEX 1364/2019 1364/2019 – ΑΣΚΗΣΗ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ”ΜΙΝΩΑΣ 2019”

16/09/2019 – 13:07

ΑΙΓΑΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ – ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ – ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ ΘΑ ΔΙΕΞΑΓΟΥΝ ΑΣΚΗΣΗ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ (NCAGS) ΥΠΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ”ΜΙΝΩΑΣ 2019 ΑΠΌ 180500Ζ ΕΩΣ 201200Ζ ΣΕΠΤ. 2019.Η ΠΕΡΙΟΧΗ NCAGS KΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΌ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ:
ΑΙΓΑΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ, ΙΟΝΙΟ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ.
ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ NCAGS
ME ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ.ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΑΝΩ ΤΩΝ 300 ΚΟΡΡΩΝ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ NCAGS ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ HCGHQ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΕ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΗΣΤΕΡΗΣΗ.
ΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΝΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΝCC ΠΡΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΠΛΟΥ Η ΑΠΟΛΠΟΥ ΑΠΌ ΤΙΣ ΕΓΓΕΚΡΙΜΕΝΕΣ NCAGS ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕΣΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ Ή ΜΕΤΑΔΙΔΟΝΤΑΣ ΈΝΑ ΜΗ ΜΟΡΦΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕMAIL
ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ.
ΣΗΜΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΤΆ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ:NCAGS COORDINATION CENTER,
EMAIL:[email protected]
AΡ.ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ:+302131374982

Το τουρκικό ΥΠΑΜ, δημοσίευσε σχετική ανάρτηση για την τουρκική ναυτική άσκηση.

Την ίδια στιγμή στην Λευκωσία προχώρησαν σε μια νέα σημαντική κίνηση για την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της νήσου παραχωρώντας και το βυθοτεμάχιο 7 στην κοινοπραξία των εταιρειών Total και Eni

Ως μια πολύ σημαντική εξέλιξη για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτήρισε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, την υπογραφή σήμερα στη Λευκωσία των Συμβολαίων Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής που αφορούν σε αδειοδότηση του τεμαχίου 7 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κοινοπραξία των εταιρειών Total και Eni και σε εκχώρηση στην Total μέρους των δικαιωμάτων που κατέχει η Eni στα τεμάχια 2,3,8 και 9.

Είναι σαφές πως η Κύπρος θέλει την μεγαλύτερη εμπλοκή της Γαλλίας στην περιοχή καθότι την θεωρεί πιο αποφασισμένη να ανταπεξέλθει έναντι της τουρκικής επιθετικότητας.

Η πρόθεση, όπως είπε ο κ. Λακκοτρύπης, είναι όπως στα τεμάχια για τα οποία έχουν αδειοδότηση η ΕΝΙ και η TOTAL, γίνουν έως και έξι γεωτρήσεις, ενώ αναμένεται ότι θα γίνουν συνολικά μέχρι εννέα γεωτρήσεις μέσα στα επόμενα δυο χρόνια.

Ερωτηθείς πότε θα γίνει η έναρξη του νέου γύρου ερευνητικών γεωτρήσεων, ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε πως αυτό είναι κάτι που συζητείται με τις εταιρείες αυτή τη στιγμή. Επεσήμανε περαιτέρω πως η σημερινή εξέλιξη ενδυναμώνει τις κοινοπραξίες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τεχνικά, οικονομικά αλλά και γεωπολιτικά.

Εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα συμβόλαια υπέγραψε ο κ. Λακκοτρύπης κατά τη διάρκεια τελετής στο Υπουργείο Ενέργειας με εκπροσώπους των αδειούχων κοινοπραξιών, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, και των Πρέσβεων της Γαλλίας και της Ιταλίας στην Κύπρο.

.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.