Άγκυρα σε Αθήνα: «Δεν έχετε κανένα δικαίωμα ανατολικά της Καρπάθου»! – Οι ΗΠΑ στέλνουν αντιτορπιλικό

Άγκυρα σε Αθήνα: «Δεν έχετε κανένα δικαίωμα ανατολικά της Καρπάθου»! – Οι ΗΠΑ στέλνουν αντιτορπιλικό

Ξεπερνά πλέον κάθε όριο η τουρκική επιθετικότητα η οποία εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα σε δύο «μέτωπα» ταυτόχρονα: Σε Αιγαίο και Κύπρο.

Η Άγκυρα ανακοίνωσε πως η Ελλάδα δεν έχει κανένα δικαίωμα ανοικτά της Καρπάθου και ο μόνος αρμόδιος για τον έλεγχο της περιοχής είναι η… ίδια!

Με αυτόν τον τρόπο συνεχίζεται η σημερινή ανταλλαγή NAVTEX για τις 8 και 9 Οκτωβρίου, μέσω των οποίων και οι δύο χώρες έχουν εξαγγείλει ασκήσεις με την χρήση πραγματικών πυρών.

Συγκεκριμένα, η Άγκυρα, με νεότερη αγγελία προς ναυτιλομένους που φέρει τον αριθμό 1117/19, αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

«Μη εξουσιοδοτημένος σταθμός εξέδωσε NAVTEX με αριθμό ΗΑ13-543.2019 που εμπίπτει μέσα σε περιοχή τουρκικής NAVTEX. Ο σταθμός της Αττάλειας έχει την δικαιοδοσία να εκδίδει NAVTEX στην περιοχή.

Ο σταθμός του Ηρακλείου δεν έχει εξουσιοδότηση να εκδίδει μηνύματα NAVTEX μέσα σε τουρκική περιοχή υπηρεσιών NAVTEX», όπως χαρακτηρίζει την περιοχή μεταξύ Καρπάθου και Ρόδου.

Το δεδομένο είναι ότι από τις 8 μέχρι και τις 9 του μήνα οι δύο χώρες έχουν δεσμεύσει την ίδια περιοχή -η Τουρκία παράνομα- για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, τις ίδιες ώρες.

Την ίδια ώρα το αντιτορπιλικό του 6ου Στόλου USS Gonzalez (DDG-66) κλάσης Arleigh Burke αναφέρουν πληροφορίες ότι στέλνει το αμερικανικό Ναυτικό στη «διακεκαυμένη» περιοχή ανατολικά της Καρπάθου, όπου στις 13 Οκτωβρίου το ρωσικό Ναυτικό πρόκειται να πραγματοποιήσει ναυτικές ασκήσεις σε περιοχή όπου πλήρως αρμόδια είναι η Ελλάδα.

Το αντιτορπιλικό βρίσκεται στην Λάρνακα όπου κατέπλευσε προχθές στο πλαίσιο της «υποστήριξης των αμερικανικών συμφερόντων» στον χώρο επιχειρήσεων του 6ου αμερικανικού Στόλου που έχει έδρα την Νάπολη της Ιταλίας.

Το γεγονός της παρουσίας του αμερικανικού αντιτορπιλικού στην περιοχή δείχνει ότι οι ΗΠΑ συντάσσονται με την ελληνική θέση περί μοναδικού δικαιώματος της Ελλάδας να εκδίδει σχετικές άδεις από τον Σταθμό Ηρακλείου για την συγκεκριμένη περιοχή.

Η επιλογή εκ μέρους της Τουρκίας της περιοχής ανατολικά Καρπάθου-νότια Ρόδου για την άσκηση του ρωσικού Ναυτικού δεν είναι φυσικά τυχαία, καθώς η Άγκυρα έχει δηλώσει μονομερώς στον ΟΗΕ ότι το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας της φθάνει μέχρι εκεί, αλλά και ότι το απώτατο όριό της θα ορισθεί μετά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και μεταξύ των άλλων χωρών της περιοχής!

Με βάση αυτή τη δήλωση, αφήνει το «παράθυρο» ανοικτό για διεκδίκηση υφαλοκρηπίδας μέχρι και νότια της Ιεράπετρας, με την Ελλάδα να είναι περίπου απούσα χωρίς καν να λαμβάνεται υπόψη!

Όπως ήδη έχουμε αναφέρει σε όλη αυτή την περιοχή, φυσικά, η αποκλειστική αρμοδιότητα για τη διασφάλιση της ασφάλειας των πτήσεων και της Έρευνας και Διάσωσης ανήκει μόνο στην Ελλάδα και η συγκεκριμένη NAVTEX έχει στόχο να ακυρώσει ακριβώς την ελληνική παρουσία στην περιοχή.

Την ίδια ώρα η Ουάσιγκτον εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένη από την παρουσία ρωσικών πολεμικών σκαφών πλησίον της Κρήτης, δηλαδή πλησίον της Σούδας όπου οι ΗΠΑ διατηρούν ναυτική διευκόλυνση, την επέκταση χρήσης της οποίας θα υπογράψει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μάικ Πομπέο, ο οποίος φθάνει σήμερα το απόγευμα στη χώρα μας.

Η υπογραφή της νέας συμφωνίας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο υπουργείο Εξωτερικών, μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Μάικ Πομπέο- είναι, ουσιαστικά, στενό «μαρκάρισμα» της Ουάσινγκτον ανατολικά και βόρεια των ελληνικών συνόρων.

Στην τελετή, που θα πραγματοποιηθεί στο ΥΠΕΞ, θα υπογραφεί η αναθεώρηση και επικαιροποίηση της διμερούς Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA) ανάμεσα στις δύο χώρες.

Πρόκειται για μια σημαντική συμφωνία, καθώς στην ουσία η Αμερική μέσα από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις -πλην της Σούδας όπου έτσι και αλλιώς υφίσταται- στρέφει τα «ραντάρ» της προς Ρωσία και Τουρκία.

Η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει στη στήριξη των Αμερικανών έναντι των προκλήσεων της Άγκυρας και αίφνης της Ρωσίας.

Η συμφωνία που θα υπογράψουν οι δύο πλευρές περιλαμβάνει, εκτός της βάσης της Σούδας το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όπου θα υπάρχει έντονη αμερικανική παρουσία αλλά και τις αεροπορικές βάσεις στη Λάρισα -στο αεροδρόμιο της 110 Πτέρυγας Μάχης- και στο Στεφανοβίκειο, όπου υπάρχει η σχολή ελικοπτέρων για κοινή εκπαίδευση.

Είναι σίγουρο ότι το θέμα της τουρκικής NAVTEX και η ρωσικά άσκηση θα συζητηθούν κατά τις επαφές που θα έχει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, με τις ΗΠΑ να διαβεβαιώνουν ότι τάσσονται με την πλευρά της Ελλάδας στο θέμα των αρμοδιοτήτων, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία τους για τις αποσταθεροποιητικές κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.