Ξεκίνησε στρατιωτική κινητοποίηση και η Ελλάδα: Ανακλήσεις αδειών σε ΕΔ – Έγερση Εθνοφυλακής στα Δωδεκάνησα

Ξεκίνησε στρατιωτική κινητοποίηση και η Ελλάδα: Ανακλήσεις αδειών σε ΕΔ – Έγερση Εθνοφυλακής στα Δωδεκάνησα

Σε κατάσταση αυξημένης επiφυλακής τέθηκαν και πάλι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, με τις μονάδες της Εθνοφυλακής στην περιοχή των Δωδεκανήσων να καταγράφουν έναρξη κινητοποίησης, η οποία κατά την διάρκεια της νύχτας θα κορυφωθεί, καθώς ο τουρκικός Στόλος συγκεντρώνεται σε μία περιοχή που ξεκινά από το Ακσάζ και φτάνει μέχρι την Αττάλεια, προκειμένου να εκτελέσει σήμερα και αύριο 11/08, άσκηση.

Τουλάχιστον αυτή είναι η επίσημη δικαιολογία της τουρκικής κινητοποίησης.

Στον ΕΣ υπήρξαν ανακλήσεις αδειών μονίμων στελεχών και γενικά υπάρχει αύξηση της επιφυλακής ειδικά σε μικρότερα νησιά των Δωδεκανήσων για τα οποία υπάρχει ανησυχία ότι μπορεί να υπάρξει στρατιωτική ενέργεια από την πλευρά των Τούρκων με αφορμή την «στρατικοποίησή» του, προκειμένου να υπάρξει μια «εύκολη νίκη». Ή έτσι πιστεύει το τουρκικό Επιτελείο.

Ταυτόχρονα κατευθύνονται στην περιοχή και τρία ελληνικά πολεμικά πλοία, δύο ΤΠΚ και μία φρεγάτα. Και η 126 Π.Μ. στο Ηράκλειο έχει μεταπέσει σε rediness κάτω των 10΄.

Την ίδια στιγμή το ερευνητικό Oruc Reis βρίσκεται ακόμα στα ανοικτά του κόλπου της Αττάλειας με κλειστό από τις 19.30, περίπου, όπως πρώτο το pronews.gr αποκάλυψε, το AIS (σύστημα προσδιορισμού θέσης), με συνοδεία μιας φρεγάτας κλάσης ΜΕΚΟ-200ΗΝ κι ενός βοηθητικού σκάφους.

Σε ότι αφορά την κινητοποίηση του τουρκικού Ναυτικού 12 πολεμικά σκάφη (εκ των οποίων 5 φρεγάτες, 3 κορβέτες και 4 ΤΠΚ) έχουν πάρει θέσεις σε διάφορα σημεία στο Ν.Α.Αιγαίο, ενώ τρία τουρκικά υποβρύχια δύο κλάσης Preveze και ένα κλάσης GUR βρίσκονται επίσης στην περιοχή.

Η αφορμή για τη νέα τουρκική στρατιωτική κινητοποίηση είναι η υπογραφή του ελληνο-αιγυπτικού συμφώνου για την ΑΟΖ δυτικά του 28ου Μεσημβρινού.

Η Άγκυρα, αν δεν αντιδράσει με την αποστολή ερευνητικού και διενέργεια ερευνών εντός της περιοχής αυτής (η οποία περιοχή είναι σαφώς δυτικότερα από την αρχική NAVTEX της 21ης Ιουλίου), θα είναι σα να αποδέχεται την ήττα της.

Αντίστοιχα η Αθήνα, αν δεν πλήξει το τουρκικό ερευνητικό που θα επιχειρήσει, τυχόν έρευνα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, θα είναι σα να ακυρώνει στην πράξη την συμφωνία με την Αίγυπτο.

Θα χρειαστεί να περάσουν δύο 24ωρα για να φανεί αν πρόκειται πάλι για μια συνηθισμένη ανέξοδη επίδειξη ισχύος από την Αγκυρα ή η τουρκική ηγεσία νιώθει έτοιμη να εμπλακεί σε μείζονα ένοπλη αναμέτρηση με την Ελλάδα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Με την προϋπόθεση βέβαια η Αθήνα θα απαντήσει ενόπλως σε τυχόν τουρκική ενέργεια έναρξης ερευνών…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.