Το θέμα θεωρείται λήξαν – Κυβέρνηση διά του βουλευτή Δ.Καιρίδη: «Δεν υπήρξε καμία παραβίαση από Oruc Reis»

Το θέμα θεωρείται λήξαν – Κυβέρνηση διά του βουλευτή Δ.Καιρίδη: «Δεν υπήρξε καμία παραβίαση από Oruc Reis»

H κυβέρνηση, όπως πρώτο έγραψε χθες το pronews.gr, δεν προτίθεται να αντιδράσει στη νέα τουρκική επιθετική ενέργεια και παρουσίασε σήμερα την επίσημη θέση της για την εισβολή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Οruc Reis» δια του κυβερνητικού βουλευτή Δημήτρη Καιρίδη ο οποίος δήλωσε ότι «Εάν ποντίσει καλώδια και κάνει έρευνες, τότε και μόνο τότε, έχουμε παραβίαση της υφαλοκρηπίδας. Οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα δεν έχουν καλώδια».

Φωτογραφίες τις οποίες έδωσαν στην δημοσιότητα οι Τούρκοι…

Φυσικά από την πλευρά του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν υπήρξε καμία αντίδραση και μάλλον αναβάλλεται το «κάψιμο» του «Oruc Reis» όπως είχε προαναγγείλει ο Α/ΓΕΕΘΑ Κ.Φλώρος.

Ολόκληρη η δήλωση του βουλευτού της ΝΔ και καθηγητού Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Δημήτρη Καιρίδη ο οποίος εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δεν υπήρχε παραβίαση κυριαρχικού δικαιώματος, καθώς δεν υπήρξαν έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

«Το Oruc Reis κινείται σε διεθνή ύδατα. Η υφαλοκρηπίδα είναι ο βυθός. Το ύδωρ πάνω από το βυθό είναι διεθνές και ο καθένας μπορεί να κινείται χωρίς άδεια κανενός. Αυτό λέει το διεθνές δίκαιο. Εάν ποντίσει καλώδια και κάνει έρευνες, τότε και μόνο τότε, έχουμε παραβίαση της υφαλοκρηπίδας. Οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα δεν έχουν καλώδια» (σ.σ. εννοεί της τουρκικές προπαγανδιστικές φωτό με το Orus Reis να πλέει προς την περιοχή των ερευνών! Γιατί δεν ρωτά και το ΓΕΕΘΑ που έχει δορυφορικές φωτό και εικόνα από τα ελληνικά πλοία από απόσταση 5 μιλίων για το αν έχει ή όχι απλώσει καλώδια;).

Βέβαια, αν ισχύει αυτό που λέει ο βουλευτής της ΝΔ, του οποίου τις δηλώσεις, φυσικά μπορεί να αξιοποιήσει η Άγκυρα, δημιουργείται και ζήτημα σοβαρής παραβίασης από την Ελλάδα των διεθνών κανόνων ναυσιπλοΐας, αφού ζητείται επίμονα από ένα σκάφος που δεν έχει παραβιάσει κανέναν κανόνα και κανένα νόμο να αποχωρήσει, όπως ζητούν, βάσει των κυβερνητικών ανακοινώσεων ανά 15′ από το Orus Reis

Ο κ. Καιρίδης τόνισε ότι «ο Ερντογάν είναι λαϊκιστής. Κάνει και ένα επικοινωνιακό σόου. Πληγώθηκε στον Έβρο. Πληγώθηκε στην προηγούμενη αναδίπλωση. Πληγώθηκε από το ελληνοαιγυπτιακό και από την ευρύτερη απομόνωση στην οποία βρίσκεται».

Εξήγησε, μάλιστα, πως «έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση διότι και οι υπόλοιπες χώρες, το Ισραήλ, όλες οι όμορες χώρες που παίζουν ρόλο δεν πήραν το μέρος του και κυρίως η Αίγυπτος που παίζει πρωτεύοντα ρόλο στις εξελίξεις, συντάχθηκε με την ελληνική θέση».

«Θα έχουμε εξελίξεις, όχι μόνο στη Λιβύη, αλλά και στο Λίβανο. Ο Ερντογάν προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κρίση στον αραβικό κόσμο», είπε ο καθηγητής.

«Χρειάζεται αποφασιστικότητα και ψυχραιμία. Μην πέσουμε στην παγίδα του Ερντογάν.»

«Ο Ερντογάν “στη γωνία” και εμείς με τα πανίσχυρα επιχειρήματά μας να κερδίσουμε διεθνώς τις συμμαχίες και τα ερείσματα που θέλουμε», είπε ο κ. Καιρίδης.

Αξίζει να προσθέσουμε ότι το status Restricted Manoeuvrability από μόνο του λέει πολλά…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.