Ο Ερντογάν ως άλλος «Ιανός»: «Ή παίρνω αυτό που θέλω ή το Orus Reis θα ξαναβγεί» – Στην Αθήνα περιμένουν… κυρώσεις

Ο Ερντογάν ως άλλος «Ιανός»: «Ή παίρνω αυτό που θέλω ή το Orus Reis θα ξαναβγεί» – Στην Αθήνα περιμένουν… κυρώσεις

Η Σύνοδος Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου για την περίφημη επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία(στις οποίες τόσο πόνταραν στην Κυβέρνηση) δείχνει ότι μάλλον στο μενού δεν θα έχει κυρώσεις.

Μπορεί να εμφανιστούν κάποια ευχολόγια αλλά μέχρι εκεί. Την ίδια στιγμή και για να μην έχει κάποιος αμφιβολίες για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας χθες “πλημμύρισε” το Αιγαίο με νέες NAVTEX καθώς φαίνεται να έχει τις… “ευλογίες” της Μέρκελ.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν βλέποντας το ενδεχόμενο των κυρώσεων να έχει απομακρυνθεί ουσιαστικά, με μια δόση ειρωνείας ζητά ουσιαστικά εφ όλης της ύλης διάλογο αλλιώς το Oruc Reis θα επιστρέψει. Στην Κυβέρνηση θέλουν διάλογο και μάλιστα τονίζουν και το χρονικό σημείο από το οποίο θα ξεκινήσουν. Από εκεί που είχαν μείνει το 2016.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, μάλιστα, πραγματοποίησε σειρά τηλεφωνημάτων σε Ευρωπαίους ηγέτες, με σκοπό να αποφύγει τις κυρώσεις. Έτσι σε μια διπρόσωπη κίνηση που ακολουθεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφενός υπογραμμίζει την αποχώρηση του «Ορούτς Ρέις» ως κίνηση διπλωματίας από την πλευρά της Αγκυρας, αφετέρου τονίζει πως αν χρειαστεί μπορεί η χώρα του να κάνει επίδειξη ισχύος.

«Γιατί αποσύραμε το Ορούτς Ρέις;», ανέφερε ο κ. Ερντογάν μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Αγία Σοφία. Και απάντησε ο ίδιος: «Ας δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία, ας κάνουμε ένα θετικό βήμα στη διπλωματία. Αφήστε την Ελλάδα να καλωσορίσει θετικά την προσέγγισή μας και εμείς κάνουμε ένα βήμα αντιστοίχως. Αυτό κάναμε». Εν συνεχεία, ωστόσο υπογράμμισε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι με την απόσυρση του “Ορούτς Ρέις” για επισκευή και συντήρηση, πως η σεισμική έρευνά μας έχει σταματήσει. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία συντήρησης, το “Ορούτς Ρέις” θα επιστρέψει στη θέση του και θα συνεχίσει τις εργασίες του εκεί».

Ο κ. Ερντογάν επισήμανε ότι «εάν υπάρχει καλή θέληση», η Τουρκία θα είναι παρούσα για διαπραγμάτευση, είτε αυτό αφορά τη συνάντηση σε τρίτη χώρα είτε τηλεδιάσκεψη. Ωστόσο, άφησε σαφείς αιχμές για την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Καστελλόριζο. «Αν η Ελληνίδα Πρόεδρος πρόκειται να έρθει στο νησί και να κάνει επίδειξη ισχύος, εμείς θα κάνουμε πολύ μεγαλύτερη», είπε.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε και στις φημολογίες περί πιθανής συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έπειτα από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. Αν και ακόμη δεν έχει καν οριστεί ημερομηνία για διερευνητικές επαφές, στον τουρκικό Τύπο διακινούνταν σενάρια περί συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν.

Επί τούτου, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στις επαφές που είχε πρόσφατα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τους εξέθεσε πως η τουρκική ατζέντα είναι ευρύτερη των θαλασσίων ζωνών.

«Υπάρχει μια άλλη προσέγγιση σε αυτές τις διαπραγματεύσεις πέραν από τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Ποια είναι αυτή; Θα μπορούσα να συναντηθώ με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη; Τους λέμε λοιπόν ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συναντηθούμε με τον Μητσοτάκη. Τι θα συζητήσουμε; Αυτό είναι το πολύ σημαντικό».

Και κατέληξε ότι αν «προσπαθήσουν να κάνουν ό,τι έκαναν στο Καστελλόριζο, ως επιβολή, δεν έχει νόημα». Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις συζητήσεις Αγκυρας – Καΐρου για οριοθέτηση, ο κ. Ερντογάν είπε ότι πράγματι υπάρχουν διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Τουρκία και Αίγυπτο.

Από την πλευρά της Αθήνας, την ελπίδα του να μην είναι «προσχηματική η αποκλιμάκωση από την Τουρκία» εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος και σημείωσε πως η Ελλάδα επιθυμεί επανέναρξη των διερευνητικών επαφών που διακόπηκαν τον Μάρτιο του 2016.

Με τις ευλογίες της Μέρκελ

Την ίδια ώρα γίνεται ακόμα περισσότερο προφανές και επί της ουσίας ομολογείται και από τις δύο πλευρές ότι οι διεργασίες για την εκκίνηση των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας γίνονται με τις ευλογίες της Γερμανίας και προσωπικά της καγκελαρίου Μέρκελ.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτές οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν έρχονται μετά το προχτεσινή τηλεφωνική συνομιλία του με την Άγκελα Μέρκελ ενώ και ο Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στο ζήτημα των επικοινωνιών του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Γερμανίδα Καγκελάριο με αφορμή και τη σημερινή τηλεδιάσκεψη που είχαν με την πρόεδρο της Κομισιόν.

«Ο Πρωθυπουργός μιλάει συχνά με όλους τους εμπλεκόμενους. Με την Καγκελάριο Μέρκελ, που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. αυτό το διάστημα, έχει συχνές επαφές. Θα έχει επικοινωνία και σήμερα το μεσημέρι με την κυρία Μέρκελ και την κυρία Φον ντερ Λάιεν, στο πλαίσιο των συζητήσεων για το προσφυγικό. Έχει συνεχείς επικοινωνίες για όλα τα θέματα, όσο πλησιάζουμε προς το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο θα τεθούν οι συνολικές σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας σήμερα το πρωί.

NAVTEX στη NAVTEX

Νέα τουρκική NAVTEX με άσκηση για πραγματικά πυρά εξέδωσε η Τουρκία η οποία θα διεξαχθεί μεταξύ 19 και 20 Σεπτεμβρίου, νότια από την Λέσβο, όπως φαίνεται και στον σχετικό χάρτη.

Ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες αλλά όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, η άσκηση θα πραγματοποιηθεί νότια της Λέσβου, ενώ υπάρχει και δεύτερη NAVTEX μεταξύ 21 και 27 Σεπτεμβρίου για αντίστοιχες ασκήσεις στο πεδίο βολής στη Σινώπη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μέχρι τις 18 Οκτωβρίου παρατείνει η Άγκυρα τις έρευνες που διεξάγει το σεισμογραφικό πλοίο Barbaros ανατολικά – νοτιοανατολικά της Κύπρου, με νέα NAVTEX που εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.