Α.Συρίγος: «Μοναδικό θέμα συζήτησης με την Τουρκία η ΑΟΖ» – Τι ανέφερε για τον «βομβαρδισμό» με μπογιά στο Καστελόριζο

Α.Συρίγος: «Μοναδικό θέμα συζήτησης με την Τουρκία η ΑΟΖ» – Τι ανέφερε για τον «βομβαρδισμό» με μπογιά στο Καστελόριζο

«Σε έναν διάλογο ξεκινάς με τη διάθεση ότι πας να βρεις λύση. Εάν η άλλη πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να βρει λύση, δεν μπορείς να περιμένεις κάτι άλλο από το αδιέξοδο» σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο», σχετικά με την επανέναρξη των ελληνοτουρκικών διερευνητικών επαφών.

Και συνέχισε: «Το γεγονός ότι η Τουρκία επιμένει στην αποστρατικοποίηση των νησιών, δείχνει ότι θέλει να γυρίσει το μπαλάκι στην πλευρά του Διεθνούς Δικαίου. Στην αποστρατικοποίηση η Τουρκία βασίζεται στη συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων που αποστρατικοποίησαν τα ελληνικά νησιά.

Αυτά τα νησιά τα στρατικοποιήσαμε το 1974 λόγω της τουρκικής απειλής. Έκτοτε παραμένουν στρατικοποιημένα. Εμείς, επικαλούμαστε τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ που μας δίνει το σχετικό δικαίωμα (σ.σ. στη νόμιμη άμυνα). Αν η Τουρκία ξεκινήσει το διάλογο με αυτό το θέμα, το κάνει προσχηματικά. Η αποστρατικοποίηση ή η επαναστρατικοποίηση νησιών δεν απειλεί την Τουρκία. Δεν σχετίζεται με όσα έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες. Η Τουρκία το κάνει για να βρει αφορμή να διαλύσει το διάλογο» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, το μοναδικό θέμα συζητήσεως με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

«Εάν η Τουρκία προσπαθήσει να ανοίξει την ατζέντα με άλλα θέματα, εμείς δε θα τα συζητήσουμε» συμπλήρωσε.

Χάγη

Παράλληλα, ο κ. Συρίγος, μίλησε για το τι συνεπάγεται μια προσφυγή Ελλάδας-Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΧ).

«Στη Χάγη δεχόμαστε να πάμε για το θέμα της οριοθετήσεως των θαλασσίων ζωνών. Εξαιρέσαμε ρητώς την αρμοδιότητα του δικαστηρίου να πάμε για θέματα κυριαρχίας σε ελληνικά εδάφη ή για θέματα αποστρατικοποιήσεως νησιών. Αυτό συναντά την αντίδραση της Τουρκίας, η οποία θα ήθελε να πάει για αυτά τα θέματα. Περιορισμένη η πιθανότητα να πάμε στη Χάγη υπό τις παρούσες συνθήκες» ανέφερε.

«Εμείς θέλουμε να πάμε στην Χάγη. Και αντικειμενικά, έτσι όπως είναι η θέση των δύο πλευρών, δεν υπάρχει καμία άλλη πιθανότητα να βρεθεί λύση. Όταν ένας ζητάει 100, και ο άλλος λέει δώσε μου 100, δεν είναι να τα βρεις στο μηδέν» συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα προσέφευγε στην Χάγη μόνο για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Ειδικότερα, για το θέμα της Χάγης υπογράμμισε: «Όλα τα κατοικημένα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Το ερώτημα είναι πόση επήρεια θα δώσει στα νησιά αυτά ως προς την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ το δικαστήριο. Κι αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε».

Όπως επισήμανε, εάν υπάρξει προσφυγή στην Χάγη, θα πρέπει να αφορά την ενιαία οριοθέτηση όλης της υφαλοκρηπίδας, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη.

«Τα ελληνικά νησιά δημιουργούν αλυσίδες που αλληλοκαλύπτονται. Για παράδειγμα, και κανέναν νησί να μην υπήρχε μεταξύ Κρήτης και Καστελλορίζου, η επήρεια της Κρήτης είναι τόσο μεγάλη που φτάνει έως το Καστελλόριζο. Πολλώ δε μάλλον όταν στην περιοχή έχεις την Κάσο, την Κάρπαθο, τη Ρόδο, αλλά και μικρότερα νησιά» σημείωσε.

Καστελλόριζο

Τέλος, αναφορικά με τη ρίψη χρώματος στην ελληνική σημαία στο Καστελλόριζο από drone που έπαιζε τουρκικά εμβατήρια είπε: «Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τρέχουν δύο επίπεδα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το υψηλό που βλέπουμε και το χαμηλότερο που δεν εντοπίζεται πανελληνίως ή παντουρκικώς. Μικρές τέτοιες κινησούλες, που μπορεί να εκπορεύονται από το τουρκικό βαθύ κράτος. Λίγες μέρες πριν τη συνάντηση Παπανδρέου – Οζάλ το 1988 στο Νταβός, έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις στην Κομοτηνή. Ο Οζάλ δεν δίστασε να πει ότι αυτές είχαν οργανωθεί από το τουρκικό παρακράτος, προκειμένου να μην υπάρξει η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών. Υπάρχουν πολλές δυνάμεις, που δεν ξέρουμε, δεν γνωρίζουμε, δεν φαίνονται προς τα έξω».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.