Επίκεινται τουρκικές γεωτρήσεις σε ελληνικές περιοχές: Ο χάρτης, τα περιθώρια αντίδρασης

Επίκεινται τουρκικές γεωτρήσεις σε ελληνικές περιοχές: Ο χάρτης, τα περιθώρια αντίδρασης

Ένας χάρτης με προτεινόμενες περιοχές γεωτρήσεων υποβλήθηκε προς έγκριση από το τουρκικό υπουργείου Ενέργειας προς την τουρκική ηγεσία, αναφέρουν πληροφορίες των ελληνικών υπηρεσιών.

Όλες οι περιοχές βρίσκονται νότια-νοτιοανατολικά της Κρήτης (στην ελληνική υφαλοκρηπίδα), νοτιοδυτικά της Κύπρου (στην κυπριακή ΑΟΖ) και στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου (βασικά νοτιοανατολικά της Ρόδου και του 28ου Μεσημβρινού όπου η Ελλάδα δεν έχει ανακηρύξει ΑΟΖ με την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας με την Αίγυπτο).

Όλα δείχνουν ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να προχωρήσει ακόμα και πριν από το Πάσχα σε γεωτρήσεις και αναζητείται η ελληνική απάντηση.

Παρακολουθείται η ετοιμότητα των τριών τουρκικών γεωτρύπανων «Φατίχ», «Γιαβούζ» και «Κανουνί» (το τελευταίο θεωρείται ότι είναι απασχολημένο στην Μαύρη Θάλασσα), όπως και των δύο ερευνητικών Oruc Reis και Barbaros, με την βοήθεια υπηρεσιών πληροφοριών φιλικών κρατών, αλλά όλοι οι αναλυτές συμφωνούν: «Είναι θέμα εβδομάδων ή μηνών να βγουν τα τουρκικά γεωτρύπανα».

«Πριν τις εκλογές στο Ισραήλ στα τέλη Μαρτίου» υποστηρίζεται αρμοδίως

Πώς θα αντιμετωπιστούν οι τουρκικές γεωτρήσεις; Εξαρτάται.

Η κυπριακή ΑΟΖ έχει de facto εγκαταλειφθεί και δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ελληνική αντίδραση.

Νότια, νοτιοανατολικά της Κρήτης είναι επιβεβαιωμένη η ύπαρξη «χρυσοφόρων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων», όπως έχει παρουσιαστεί σε κλειστά briefing εταιρειών στο Λονδίνο.

Αλλά δεν θεωρείται πιθανό, ακόμα και με δεδομένο το τουρκικό θράσος και την υπερφίαλη αντιμετώπιση των ελληνικών δυνατοτήτων, να δράσουν σε μία περιοχή που ακόμα και αν υπήρχε ελληνική αντίδραση, σίγουρα δεν θα είχαν οι τουρκικές δυνάμεις το στρατιωτικό πλεονέκτημα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Απομένει η περιοχή νοτιοανατολικά της Ρόδου ή ακόμα και νοτιοανατολικά του Καστελόριζου στα όρια της ελληνικής περιοχής εκεί που είχε κάνει τις πρώτες βόλτες το Oruc Reis. Εκεί τα πράγματα θα είναι δύσκολα για οποιαδήποτε ελληνική αντίδραση…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.