ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Η χειραψία μπορεί να προβλέψει τον θάνατό σου

Τι έδειξαν τα ευρήματα των επιστημόνων

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Η χειραψία μπορεί να προβλέψει τον θάνατό σου

Σύμφωνα με την Daily Express, υπάρχουν έρευνες που έχουν δείξει ότι ένα απλό τεστ με τα χέρια σας θα μπορούσε να αποκαλύψει αν θα ζήσετε μία μεγάλη ζωή. 

Ειδικά, ο τρόπος που κάνετε χειραψία μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμος δείκτης υγείας, καθώς μία αδύναμη λαβή συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Τι ακριβώς λέει όμως η έρευνα; Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers το 2023, διαπίστωσε ότι η αδύναμη λαβή συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.

«Σε ηλικιωμένους ασθενείς με υπέρταση, η δύναμη της λαβής και οι συννοσηρότητες συσχετίστηκαν με θάνατο από κάθε αιτία, ενώ υπήρχε αρνητική συσχέτιση μεταξύ της δύναμης λαβής και των συννοσηροτήτων». Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι όσο πιο δυνατή λαβή είχε καταγράψει κάποιος, τόσο χαμηλότερη ήταν η πιθανότητα να πεθάνει από έμφραγμα, αλλά και η πιθανότητα να παρουσιάσει νοσήματα που προκαλούν έμφραγμα.

Δύναμη λαβής και υγεία της καρδιάς

Εξετάζοντας πιο συγκεκριμένα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη δύναμη λαβής, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι μια αδύναμη χειραψία θα μπορούσε να είναι σημάδι μεγαλύτερου κινδύνου καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού.

Σε μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τη Βρετανική Καρδιολογική Εταιρεία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με χαμηλή δύναμη λαβής είχαν πιο αδύναμες καρδιές, λιγότερο ικανές να αντλούν αίμα σε όλο το σώμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο καθηγητής Steffen Petersen, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, σχολίασε: «Η μέτρηση της δύναμης λαβής είναι ένα φθηνό και εύκολο στην εφαρμογή τεστ που θα μπορούσε να εντοπίζει εύκολα άτομα υψηλού κινδύνου, και να προλαμβάνει παθήσεις που αλλάζουν τη ζωή, όπως τα καρδιακά επεισόδια».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.