Ν. Δένδιας: «Εφόσον η Τουρκία απέσυρε το Oruc Reis είμαστε… εντάξει – Διερευνητικές και μετά διαπραγμάτευση»!

Ν. Δένδιας: «Εφόσον η Τουρκία απέσυρε το Oruc Reis είμαστε… εντάξει –  Διερευνητικές και μετά διαπραγμάτευση»!

«Με καλή πίστη» προσέρχεται η Ελλάδα(πάλι η Ελλάδα) στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ο οποίος με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής υπογράμμισε πως «τα προβλήματα λύνονται με διάλογο και όχι με χρήση βίας και απειλές πολέμου», ενώ επιπλέον και σε μια μοναδική για την Βουλή δήλωση ο Ν.Δένδιας δήλωσε ότι αφού οι Τούρκοι απομάκρυναν το Oruc Reis (αυτό που καταπάτησε κάθε ελληνική έννοια υφαλοκρηπίδας όλο το καλοκαίρι) τότε μπορούν να ξεκινήσουν τις διερευνητικές!

Στην Τουρκία που απειλεί τότε τι θα συζητήσουν;

Ο κ. Δένδιας υπενθύμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε θέσει εξ αρχής ως προϋπόθεση για την επανέναρξη του διαλόγου την παύση των τουρκικών προκλήσεων για να προσθέσει:

«Έχουν συμπληρωθεί δυο μήνες από αποχώρηση του Ορούτς Ρέις. Επομένως ο όρος που τέθηκε από τη χώρα μας ουσιαστικά έχει εκπληρωθεί! Δημιουργείται έτσι ευκαιρία διαλόγου πάντα στο πλαίσιο των διερευνητικών που αφορούν μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ».

«Ο διάλογος δεν αποτελεί διαπραγμάτευση. Πρόκειται για προκαταρκτικό στάδιο επαφών για να διαπιστωθεί αν υπάρχει έδαφος για να αρχίσει διαπραγμάτευση. Για να συνεχιστεί δεν θα πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η αποκλιμάκωση» είπε σε άλλο σημείο.

Πέραν αυτού και με αφορμή την συζήτηση που άνοιξε με δημόσια τοποθέτηση ότι τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας προετοιμάζουν τα σχέδια για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια ακόμα και Ανατολικά της Κρήτης διευκρίνισε:

«Η Ελλάδα προετοιμάζεται και διατηρεί το κυριαρχικό της δικαίωμα για επέκταση των χωρικών υδάτων οπουδήποτε στην επικράτεια της, οποτεδήποτε το κρίνει σωστό. Καταλαβαίνω ότι στέφονται τα μάτια σε περιοχές οριοθέτησης ΑΟΖ, όμως περιορίζουμε το εθνικό δικαίωμα αν μιλάμε μόνο για την Κρήτη. Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα οποτεδήποτε, οπουδήποτε θέλει να επεκτείνει το δικαίωμά της αυτό»

Επιπροσθέτως, ο υπουργός εξήγησε ότι η UNCLOS έχει κυρωθεί αυτοτελώς από την Ε.Ε., αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου και κατ επέκταση δεσμεύσει το σύνολο των χωρών της ένωσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παράλληλα, επανέλαβε ότι είναι «απαράδεκτη η τακτική της Τουρκίας να απειλεί με casus belli την Ελλάδα εφόσον αυτή ασκήσει τα νόμιμα κυριαρχικά της δικαιώματα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.