ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Προσήχθησαν Έλληνες για να μην διαμαρτυρηθούν κατά Μ.Τσαβούσογλου – Τον υποδέχονται σήμερα Κ.Μητσοτάκης-Ν.Δένδιας

Προσήχθησαν Έλληνες για να μην διαμαρτυρηθούν κατά Μ.Τσαβούσογλου – Τον υποδέχονται σήμερα Κ.Μητσοτάκης-Ν.Δένδιας

Επεισοδιακή ήταν η περιοδεία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Θράκη με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να αναφέρεται διαρκώς σε «τουρκική» μειονότητα και «τουρκικά» σχολεία.

Τα όσα έλαβαν χώρα χθες «ξεγύμνωσαν» την κυβέρνηση, η οποία «έδωσε τις ευχές της» στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να πραγματοποιήσει αυτή την προκλητική περιοδεία, καθώς κανείς δεν του το απέτρεψε.

Μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελίες, η αστυνομία Ξάνθης για να εμποδίσει κάποιους Έλληνες οι οποίοι θέλανε να πάνε να διαμαρτυρηθούν για την παρουσία του Τσαβούσογλου στην Κομοτηνή, τους προσήγαγε και τους κράτησε επί αρκετές ώρες στο Α.Τ. μόνο και μόνο για να αποτρέψει τη διαμαρτυρία τους!

Εκτός απ’ αυτό το περιστατικό απαγορεύτηκε και η είσοδος σε Έλληνες δημοσιογράφους σε σχολείο που επισκέφθηκε ο Μ.Τσαβούσογλου στη Θράκη!

Και μετά από τις προκλήσεις, αντί η κυβέρνηση να «του τρίξει τα δόντια»… τον τάισε με θέα την Ακρόπολη, καθώς ο Νίκος Δένδιας τον υποδέχθηκε με θέρμη στην Αθήνα και στη συνέχεια οι δύο υπουργοί Εξωτερικών δείπνησαν.

Σήμερα θα γίνουν οι επίσημες επισκέψεις των δύο πλευρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί στις 11:00 το πρωί στην Αθήνα με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Νωρίτερα, στις 10:15, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα δεχθεί τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το χρονικό των προκλήσεων

Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και τις προκλήσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ μία-μία με τη σειρά που τις εκστόμισε. Ο κ. Τσαβούσογλου επισκέφθηκε, αρχικά, το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή, με την πρώτη ανάρτηση στο twitter να δίνει τον τόνο της… ιδιωτικής επίσκεψης: «Είμαστε στην Ελλάδα για να συναντήσουμε τους συμπατριώτες μας της Δυτικής Θράκης και να συζητήσουμε για τις διμερείς σχέσεις. Στην Ελλάδα θα συναντήσουμε μέλη της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης».

Όπως αναφέρει το xronos.gr, τον Τούρκο ΥΠΕΞ υποδέχθηκαν ο Τούρκος πρόξενος Μουράτ Ομέρογλου και οι ψευτομουφτήδες Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ και Ξάνθης Αχμέτ Μετέ. Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, λέει η παροιμία, και φυσικά βγήκε σωστή και στην επίσκεψη Τσαβούσογλου. Με το «καλημέρα» μίλησε για «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη και στη συνέχεια έκανε λόγο για μειονοτικά σχολεία.

«Επισκεφθήκαμε το Γυμνάσιο Τζελάλ Μπαγιάρ, ένα από τα δύο τουρκικά μειονοτικά γυμνάσια. Είναι σημαντικό για τα παιδιά μας να λαμβάνουν εκπαίδευση υπό τις καλύτερες συνθήκες στη μητρική τους γλώσσα σε όλες τις ηλικίες. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την επίλυση προβλημάτων τους» έγραψε στο προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Ο εξωφρενικός αποκλεισμός των Ελλήνων δημοσιογράφων

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και με βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, έξω από το Μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο «Τζελάλ Μπαγιάρ» η ΕΛ.ΑΣ. σταμάτησε τους Έλληνες δημοσιογράφους και τους απαγόρευσε την είσοδο. Τους απαγόρευσε την είσοδο σε ελληνικό έδαφος, όχι σε τουρκικό. Οι διαμαρτυρίες των Ελλήνων δημοσιογράφων έμειναν αναπάντητες.

Τον Τούρκο ΥΠΕΞ συνοδεύει αποστολή δημοσιογραφικών οργανισμών από την Τουρκία, μεταξύ των οποίων και το κρατικό Anadolu, στους οποίους επιτράπηκε η είσοδος μαζί με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, ενώ δεκάδες ελληνικά ΜΜΕ, περιφερειακά και πανελλαδικά, έμειναν απέξω και δεν ήταν μπροστά στην αντιπροσωπεία μαθητών που υποδέχθηκε τον Τούρκο ΥΠΕΞ, παρότι χθες ήταν Κυριακή και το σχολείο ήταν κλειστό. Όλα για την τουρκική προπαγάνδα, με την ευγενική χορηγία της ελληνικής Πολιτείας.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ επέλεξε να παρακολουθεί τις κινήσεις Τσαβούσογλου και να απαντήσει συνολικά. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ συνέχισε με την επίσκεψη στον τάφο του πρώην βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Σαδίκ, όπου κατέθεσε στεφάνι. Στο σημείο έγινε προσευχή και ο Τσαβούσογλου φύτεψε ένα πλατάνι.

Από εκεί, στον οικισμό Θάμνα, όπου γευμάτισε με μουσουλμάνους αξιωματούχους, ο Τσαβούσογλου συνέχισε τις προκλήσεις. Μίλησε για τη μη αναγνωρισμένη άτυπη «Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης», όπως την αποκάλεσε, και δήλωσε: «Τονίσαμε πως πάντα θα στεκόμαστε με την τουρκική μειονότητα στον αγώνα για τα δικαιώματά της και υπογραμμίσαμε μία ακόμη φορά την ισχυρή μας στήριξη (σε αυτή)».

Μετά και την τελευταία προκλητική δήλωση ο Τσαβούσογλου μπήκε στο αεροπλάνο για την Αθήνα. Την ίδια ώρα ακριβώς απάντησε το ελληνικό ΥΠΕΞ διά του εκπροσώπου του Αλέξανδρου Παπαϊωάννου.

Ήστερα από αυτή την ανακοίνωση είχαμε χθες το βράδυ τους διαχυτικούς εναγκαλισμούς Δένδια – Τσαβούσογλου έξω από το εστιατόριο Διόνυσος, απέναντι από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, όπου συνέφαγαν ατύπως μετά την… ιδιωτική επίσκεψη.

Μ.Τσαβούσογλου: «Να αποκηρύξει τον χάρτη της Σεβίλλης η Ελλάδα»

Με παράλογα αιτήματα έχει έρθει στην Ελλάδα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς σε συνέντευξη που έδωσε ελληνική εφημερίδα ζήτησε από τη χώρα μας να απορρίψει τον χάρτη της Σεβίλλης, εάν θέλει να συζητήσουν οι δύο πλευρές.

Σε συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα «Το Βήμα», ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου προέβη σε ανακοινώσεις σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Ελλάδα. Σημειώνοντας ότι είναι πάντα αισιόδοξος για τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ο Τσαβούσογλου είπε: «Είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε στην ίδια περιοχή και να είμαστε γείτονες με τους Έλληνες. Επομένως, πρέπει να καθορίσουμε τη σχέση μας με τη συνεργασία αντί για τη σύγκρουση».

«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων απέναντι σε μονομερείς και μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδος και των Ελληνοκυπρίων», δηλώνει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών λίγο πριν την άφιξή του στη χώρα μας παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα το «Βήμα», στην οποία ερωτηθείς για την κρίση του Αυγούστου του 2020 με τις έρευνες του Oruc Reis, για μια ακόμη φορά υποστήριξε ότι το πλοίο «διεξήγαγε τις έρευνές του εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Μάλιστα κατηγόρησε την Αθήνα ότι αγνόησε τις τουρκικές εκκλήσεις για διάλογο. Επίσης τόνισε ότι το τουρκολιβυκό Μνημόνιο του 2019 υπεγράφη με βάση το διεθνές δίκαιο και έχει γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης.

Εκτός από τον «μαξιμαλισμό» ο Τούρκος ΥΠΟΙΚ χρέωσε στην Ελλάδα ότι «αν μόνο απαιτεί και ποτέ δεν συμβιβάζεται, δεν μπορούμε να φτάσουμε σε μια κοινή κατανόηση». Τόνισε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συζητήσει κάθε επίμαχο ζήτημα, υπό την προϋπόθεση όμως ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να αποκηρύξει τον Χάρτη της Σεβίλλης» (σ.σ. Ο χάρτης του πανεπιστημίου της Σεβίλλης στον οποίον καταγράφεται η σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ και έχει υιοθετηθεί από την ΕΕ).

Ο κ. Τσαβούσογλου δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει ως «απλά παράλογη» την ελληνική θέση αναφορικά με την ΑΟΖ του Καστελόριζου, συμπληρώνοντας ότι «οι γεωγραφικές συνθήκες τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Μεσόγειο εντελλούν ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, όπως ελπίζουμε να πετύχουμε, πρέπει πρώτα να συζητηθεί σε διμερείς διαπραγματεύσεις και επί τη βάση της αρχής της ευθυδικίας». Πρόσθεσε ότι η στάση της Τουρκίας σε αυτή τη θέση παραμένει αναλλοίωτη.

Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, η Άγκυρα παραμένει ανοιχτή σε κάθε μέθοδο διευθέτησης μέσω τρίτου μέρους, όπως η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όμως θα πρέπει να προηγηθούν διμερείς διαπραγματεύσεις. Επίσης στο πλαίσιο της προσέγγισης για καλή γειτονία των δύο κρατών, ο κ. Τσαβούσογλου προτείνει τρία βήματα: Τον ειλικρινή διάλογο, την αποφυγή λαϊκίστικης ρητορικής και προκλήσεων, καθώς και την πολιτική βούληση επίλυσης όλων των θεμάτων.

Όσον αφορά την πιθανότητα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δηλώνει ότι «η Άγκυρα δεν τα απορρίπτει κατηγορηματικά όπου το επιτρέπουν οι περιστάσεις». Και ανέφερε τη Μαύρη Θάλασσα και το Ιόνιο ως παραδείγματα. Όμως στην περίπτωση του Αιγαίου ο κ. Τσαβούσογλου δηλώνει ότι «θα επηρεαζόταν κατ’ αρχάς σοβαρά η ελευθερία της ναυσιπλοΐας», προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια τέτοια επέκταση».

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ συστήνει να γίνει μελέτη της τουρκοκυπριακής πρότασης που κατατέθηκε στη Γενεύη (σ.σ. Δύο κρατών) με ανοιχτό μυαλό, κατηγορώντας παράλληλα την ελληνοτουρκική πλευρά ως υπεύθυνη για την αδυναμία οικοδόμησης μιας εταιρικής σχέσης, καθώς αρνήθηκε «να μοιραστεί την εξουσία και το κοινό καλό με τους Τουρκοκυπρίους».

Τέλος, ο κ. Τσαβούσογλου έκανε λόγο ότι «η επιμονή σε ξεπερασμένα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας μάς οδηγούν μόνο σε φαύλο κύκλο», ζητώντας να υπάρξει μια πιο «ανοιχτόμυαλη προσέγγιση».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.