Εν αναμονή του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου Abdulhamid Han

Την πρώτη μείζονα αεροναυτική αντιπαράθεση μετά το 2020 και το «αλώνισμα» της ελληνικής υφαλοκρηπίδας επί τρίμηνο από το Oruc Reis, θα έχουν από σήμερα μέχρι τις 5 Αυγούστου, δηλαδή μεθαύριο Παρασκευή οι ελληνοτουρκικές δυνάμεις μεταξύ Ρόδου, Καρπάθου και Καστελόριζου κι ενώ το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Abdulhamid Han, ολοκλήρωσε τις δοκιμές του και ετοιμάζεται για την οριστική έξοδό του.

Η Άγκυρα δέσμευσε για αεροναυτική άσκηση την θαλάσσια περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας (αλλά και κατά την άποψη της Άγκυρας εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας όπως καθορίστηκε από το τουρκολιβυκό σύμφωνο) την οποία είχαν νωρίτερα δεσμεύσει οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μεταξύ Ρόδου, Καρπάθου και Καστελόριζου, από σήμερα έως και τις 5 Αυγούστου και μάλιστα για άσκηση με πραγματικά πυρά

Η ελληνική αεροναυτική άσκηση αφορά σενάρια προσβολής στόχων επιφανείας με συνεργασία Πολεμικού Ναυτικού και Πολεμικής Αεροπορίας με μετάδοση στοιχείων μέσω Link-16, δηλαδή σιγή ασυρμάτου.

Τέτοιες δυνατότητες έχουν μόνο τα F-16 Adv. του Αράξου.

Πρόβλημα για την ΠΑ η έλλειψη όπλων μακρού βεληνεκούς για τέτοιες αποστολές, καθώς όλα τα όπλα της είναι εντός του θόλου αντιαεροπορικής άμυνας των SM-1 των τουρκικών φρεγατών κλάσης “G”.

Η Τουρκία μέσω NAVTEX που εκδόθηκε την τελευταία στιγμή από τον σταθμό της Αττάλειας, δέσμευσε θαλάσσια περιοχή στο ίδιο σημείο για δική της αεροναυτική άσκηση με πραγματικά πυρά για τις 3 Αυγούστου, αμφισβητώντας για ακόμη μια φορά τα όρια της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Ελλάδας.

Οι συντεταγμένες της περιοχής που δεσμεύει η Αγκυρα είναι:

34 40.00 N – 028 05.00 E
34 40.00 N – 029 20.00 E
34 10.00 N – 029 20.00 E
34 10.00 N – 028 05.00 E

Να σημειώσουμε ότι το ίδιο πρόβλημα με τα όπλα των F-16 έχουν και τα Mirage 2000-5 τα οποία δεν είναι πιστοποιημένα για μεταφορά των Exocet AM-39 (που έτσι ή αλλιώς έχουν τεθεί εκτός δράσης λόγω λήξης ορίου ζωής και τα οποία υπολογίζεται να έρθουν -αν έρθουν πάλι- σε ενεργό επιχειρησιακή κατάσταση κάποια στιγμή το 2024).

Γενικά κανένα anti-ship όπλο δεν υπάρχει σήμερα στο ελληνικό αεροπορικό οπλοστάσιο! Αυτό είναι το αποτέλεσμα των καταστροφικών 12 ετών των ελληνικών Μνημονίων.

Το ανησυχητικό είναι ότι οι τουρκικές αεροναυτικές δυνάμεις στην περιοχή των NAVTEX θα ασκηθούν με πραγματικά πυρά.

Στην περιοχή πλέει μία τουρκική φρεγάτα κλάσης “G”, δύο πυραυλάκατοι κι ένα υποβρύχιο.

Σε ετοιμότητα έχει τεθεί και η προωθημένη βάση του Dalaman. Περισσότερες από 40 πτήσεις τουρκικών drones έχουν έχουν παρατηρηθεί τις τελευταίες ώρες.

Και η ελληνική 115 ΠΜ, όπως και η προωθημένη βάση του Καστελίου της ΠΑ είναι σε κατάσταση αυξημένη εποφυλακής. Ένα υποβρύχιο Type 214 από τα τρία που βρίσκονται σε επιχερησιακή κατάσταση, βρίσκονται στην περιοχή. Μία ΤΠΚ και μία κανονιοφόρος βρίσκοντα μεταξύ Ρόδου και Μεγίστης.

Σε ότι αφορά τη ισραηλινή ναυτική άσκηση νότια της Κρήτης δεν έχουν δοθεί συντεταγμένες και άρα δεν είναι βέβαιο ότι εκτελείται εντός της περιοχής του τουρκολιβυκού συμφώνου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Ισραήλ δέσμευσε με άδεια της Ελλάδας δύο θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης. Η δέσμευση των δύο περιοχών είναι από τις 26 Ιουλίου έως και τις 5 Αυγούστου για ασκήσεις του ισραηλινού Nαυτικού.