ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτό το 9,9% του Βελόπουλου ΄διαβάζεται και ανάποδα: 6,6%. Και αν...

Ρ.Τ.Ερντογάν: «Με λυπεί να λέτε τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση – Έχει ιδρυθεί για να προστατεύσει τα εδάφη της»

Η απάντηση στον Κ.Μητσοτάκη και η διαφωνία για τον ρόλο της Χαμάς

Ρ.Τ.Ερντογάν: «Με λυπεί να λέτε τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση – Έχει ιδρυθεί για να προστατεύσει τα εδάφη της»

Oλοκληρώθηκαν οι δηλώσεις που πραγματοποίησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα, με τον Τούρκο πρόεδρο να κάνει λόγο για «άκρως παραγωγική ειλικρινή και εποικοδομητική συνομιλία» χωρίς, ωστόσο, να λείπουν οι έντονες διαφωνίες αναφορικά με τη Χαμάς, την μειονότητα στη Θράκη και τη Μονή της Χώρας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για την συμφωνία δημιουργίας κοινού επιχειρηματικού συμβουλίου των δύο χωρών αλλά και για το μνημόνιο κατανόησης διαχείρισης καταστροφών που υπεγράφη σήμερα στην Άγκυρα.

Απαντώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την άλλη τόνισε πως οι δύο μειονότητες είναι γέφυρα φιλίας των δύο λαών και τόνισε πως στη συνθήκη της Λωζάνης γίνεται λόγος για μουσουλμανική μειονότητα.

«Οι μειονότητες στις χώρες μας που προσδιορίζονται από τη συνθήκη της Λωζάνης αποτελούν και το πιστεύω βαθιά αυτό μία γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο λαών μας. Από τη μία πλευρά η ελληνική μειονότητα έστω και δραστικά μειωμένη πληθυσμιακά εμπλουτίζει την κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Τουρκίας.

Χρειάζεται όμως και τη στήριξη της τουρκικής πολιτείας για να συνεχίσει να το πράττει. Ενώ στη Θράκη Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι συμπολίτες μας διαβιούν ειρηνικά με την ευρωπαϊκή αλλά και την ελληνική έννομη τάξη να τους εγγυάται ένα καθεστώς ίσων ευκαιριών. Και πρέπει να σας διαβεβαιώσω ότι σε αυτό το στόχο είμαι προσωπικά προσηλωμένος», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαφωνία υπήρξε και για το θέμα της Γάζας. Ο πρωθυπουργός από τη μία τόνισε πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα αυτοάμυνας και από την άλλη τόνισε πως πρέπει να αποφευχθεί μία χερσαία επέμβαση στη Ράφα. Όμως, χαρακτήρισε τρομοκρατική οργάνωση τη Χαμάς που μάλιστα είπε πως δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό.

Ο Ερντογάν απάντησε πως δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση η Χαμάς και ότι τον λυπεί αυτός ο χαρακτηρισμός.

«Υπάρχει ένα σημαντικό θέμα στο οποίο δεν είμαστε σύμφωνοι. Δεν θεωρώ τρομοκρατική οργάνωση τη Χαμάς -αντιθέτως έχει ιδρυθεί για να προστατεύσει τα εδάφη, είναι αντιστασιακή οργάνωση που δυστυχώς απέναντι στην απώλεια ανθρώπινων ζωών που φτάνει τις 45.000 προσπαθεί να δώσει αγώνα προστασίας.

Είναι αντιστασιακή οργάνωση, θα πρέπει να το δούμε αυτό το πράγμα. Θα ήταν βάναυση προσέγγιση να την ονομάσουμε τρομοκρατική οργάνωση, τη θεωρώ οργάνωση που δίνει αγώνα για να προστατεύσει τα εδάφη και τον λαό τους», ανέφερε.

«Μας λυπεί να λέτε τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι σε αυτό το σημείο διαφωνούν και τόνισε ότι μπορούν τουλάχιστον να συμφωνήσουν στην «ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός και πάνω απ’ όλα να προστατευτούν οι άμαχοι παλαιστίνιοι».

Διαφώνησαν για τη Μονή της Χώρας

Τέλος, όσον αφορά τη Μονή της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Με ειλικρίνειά συζητήσαμε τη δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι η μονή της χώρας θα λειτουργήσει πια ως τέμενος, άκουσε όσα είπε και πιστεύω ότι κατ’ ελάχιστον είναι σημαντικό να μπορούμε να διαφυλάξουμε την πολιτιστική αξία του μνημείου για να μπορεί να είναι επισκέψιμο από όλους».

«Χώρα υπόδειγμα η Τουρκία στην προστασίας της πολιτισμικής κληρονομιάς», τόνισε από την πλευρά του ο Ερντογάν σε σχέση με τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε Τζαμί, σημειώνοντας πως πρόκειται για απόφαση που ελήφθη το 2020.

«Το Καρί Τζαμί είναι ανοιχτό για επίσκεψη από όλους», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.